Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Visuelt Forums legatuddeling 2023

Der er var overraskende mange ansøgninger til efteruddannelses- og arbejdslegater. Læs om ansøgninger og uddelinger her.

Legater

Karina Bjerregaard

Der er var overraskende mange ansøgninger (16 efteruddannelseslegater og 24 arbejdslegater) i denne ansøgningsrunde.

Hvis vi med andre ord havde tildelt alle de ansøgte legater, ville vi have brugt de næste tre års ophavsretspenge i ét hug. Til sammenligning tildelte udvalget 50-60.000 i maj 23-ansøgningsrunden.

Noget måtte vælges – og fravælges.

Efteruddannelseslegat

Udvalget valgte at prioritere ud fra flg. kriterier:

  • At tildele så mange efteruddannelseslegater som muligt. Efteruddannelseslegaterne kan være skattefri, så ansøgerne ville få mere ud af legaterne, end hvis det var arbejdslegater, som skal beskattes som arbejdsindtægt. Alle ansøgninger undtagen ét (som var udenfor det grafiske/visuelle område, som er der, hvor pengene optjenes til fordeling) blev tildelt og skal bruges indenfor det næste år.
  • At beskære alle tildelte efteruddannelseslegater med 10 % pga. det store antal ansøgninger. Således blev beløbet til kursus + materialer max 5.400 kr og til transport + overnatning max ca 2.700 kr.
  • Hvis en ansøger havde søgt både efteruddannelses- og arbejdslegat, valgte udvalget kun at tildele efteruddannelseslegatet for at så mange som muligt kunne få glæde af ophavsretskronerne.

Efteruddannelseslegaterne lå indenfor flg. ret blandede emner (som fortæller meget om bredden i visuel kommunikation i dag):

udvidet Photoshop, portrætmaleri, bogbinding, skrivning, marmorering, SoMe, video til TikTok, SketchUp, WordPress, Adobe-pakken udvidet, nudging, bogmesse, fotografi, After Effects og kampagnedesign.

Arbejdslegat

Her var der som sagt 24 ansøgninger, hvilket siger noget om folks behov for at kunne hive tid (=penge) ud af kalenderen til egne projekter og eksperimenter!

Her prioriterede udvalget således:

  • At beskære arbejdslegaterne, så flere kunne få et legat.
  • Ikke at se på, om ansøgerne havde fået bevilget et efteruddannelseslegat i maj 23, eftersom udvalget først besluttede at slå et arbejdslegat op i eftersommeren. Så ansøgerne havde ikke mulighed for at vælge, hvilket legat de ville søge.
  • Ikke at tildele legater til dem, der fik bevilget et arbejdslegat i 21. Dvs. 11 af ansøgerne fik afslag af denne grund.
  • Ikke at bevilge arbejdslegater til dem, der havde fået et efteruddannelseslegat i nov. 23, så flere ansøgere kunne tilgodeses.
  • Udvalget nedsatte også arbejdslegaternes »løbetid« til 6 mdr., sådan at legaterne skal være afrapporteret inden d. 14. maj 2024.

Arbejdslegaterne lå også indenfor meget forskellige emner:

undersøgelse af visuelle udtryk, tegninger på iPad, undervisningsmateriale, tegneserie, grafisk bog, bog om kreativitet, tufting, podcast, tegning, børnebog og en graphic novel.

Udvalget glæder sig meget til at se alle de gode afrapporteringer på begge legater, som forhåbentlig kan komme en bredere kreds af visuelle ophavsretshavere til gode i form af bud på gode kurser og undervisere samt almen inspiration til egne projekter og udvikling.

-Karina Bjerregaard,  grafisk designer og illustrator