Sideprojekter
"Måden, hvorpå vi lærer bedst og mest, er, når vi er i gang med noget, vi interesserer os for". Det er læringen efter velafholdt workshop.
Interview med grafisk designer Maja Bursøe
På Visuelt Forums workshop om sideprojekter: "Hjælp! Jeg har jo ingen idé".
"Jeg har oplevet, at jeg ikke er så støvet, som jeg frygtede i forhold til at anvende de grafiske, håndholdte teknikker – og det giver en stor, stor glæde at arbejde med dem igen. En glæde som helt naturligt smitter af i mit daglige arbejde som grafisk designer".
Maja Bursøe er en erfaren grafisk designer, ansat på 25. år i DGI og med flere uddannelser i bagagen. Som sygeplejerske skiftede Maja i 1990 til uddannelsen som grafisk designer på Danmarks Designskole. Hun var optaget af Illustration og layout, og hendes afgangsprojekt blev en fotobog om Candombe-kulturen i Uruguay. I 1998 rykkede Maja til Jylland efter drømmejobbet som grafisk designer i DGI. Maja deler organisationens humanistiske værdisæt om at understøtte frivillige idrætsforeninger og missionen om at fremme folkeoplysning. Hos DGI har hun haft skiftende roller: illustrator, layouter og grafisk teamleder og har gennemført diplomuddannelsen i journalistik.
Min egen kreativitet var nærmest gået i stå
Mange år som grafisk designer kan tære på de kreative ressourcer. Derfor meldte Maja sig til VIF-workshoppen ”Få øje på dine gode ideer” faciliteret af Bente Stensen Christensen og Ulla Korgaard.
"Jeg bruger glad min energi i mit daglige arbejde. Men jeg opdagede, at jeg nærmest var gået i stå, hvad angår udfoldelse af min egen kreativitet."
"Måske skyldtes det de mange administrative opgaver – eller også er det så'n at blive 60+” tænkte jeg. "Derfor blev jeg meget glad, da jeg så workshoppen ’Få øje på dine gode idéer' – med formålet at sætte gang i sideprojekter. Jeg håbede, at jeg ville få værktøjer og genfinde den forsvundne lyst til at arbejde kreativt med egne projekter. Men jeg anede ikke hvilke projekter, det skulle være – jeg var blank for idéer!”
Workshoppen var en forløsende oplevelse
Workshoppen startede med præsentation af fem sideprojekter: påklædningsdukker, satiretegninger, papirklip, bønner og mønstre.
”Det blev lynhurtigt spændende og også vildt inspirerende at få præsenteret de meget forskellige sideprojekter, som andre deltagere havde gennemført med støtte fra VISDA/Visuelt Forums arbejdslegat”.
Efter præsentationen skulle deltagerne to og to igennem en idégenereringsproces på tid, inden de byttede makker og fik nye spørgsmål. Deltagerne byttede makker i alt fem gange og fik nye spørgsmål hver gang. Til sidst skulle de udforme en personlig kontrakt omkring et valgt sideprojekt.
”Da vi skulle i gang med at arbejde med idéer til egne sideprojekter, tænkte jeg: ”HJÆLP, nu bliver det svært - jeg har jo ingen idé!”. Og da vi skulle sætte os sammen to og to, tårnede frygten sig op: Det bliver da tæt på umuligt at finde frem til noget så personligt som min mistede kreativitet, når jeg ikke engang kender folk på forhånd”.
Maja fortæller, at deltagernes åbenhed og generøsitet bidrog til at forløse hendes egne idéer:
”Min frygt for at møde processen blev dog hurtigt gjort til skamme. De åbne og enkle spørgsmål gjorde det nemmere at være i dialog med folk, jeg ikke kendte. Efterhånden som jeg fik talt med flere og flere deltagere, og spørgsmålene blev uddybet, tonede konturerne til et muligt projekt frem.”
”Metoden med dialog på tid og makkerbytte gjorde, at jeg fik rigtig mange indfaldsvinkler og nye input, der helt naturligt låste op for den hengemte kreativitet og lyst til at skabe sit eget. Den styrede proces sikrede at vi kunne få input fra alle deltagere, men den havde ikke fungeret, uden deltagernes åbenhed og lyst til at give gode idéer fra sig. Og det bevirkede, at jeg overvandt mine barrierer og på vej hjem i toget oplevede jeg, hvordan idéerne bare kom væltende til mit nye sideprojekt.”
Majas sideprojekt
"Jeg har valgt at tage afsæt i min forkærlighed for æbler. Jeg kalder projektet Æblet rundt på 80 dage – Sådan finder du ind til kreativiteten igen – og holder fast i den!
Jeg vil hive værktøjerne frem igen fra uddannelsen som grafisk designer og diplom i journalistik. Jeg vil bruge æblerne, deres blade og træernes grene som værktøjer. Nye teknikker og Ai-teknologi skal også afprøves. Jeg vil notere alle idéer, men kun forfølge de bedste – og lade disse afføde nye idéer – og prøve dem af. Jeg bruger selvfølgelig ikke lige lang tid på projektet i perioden over de 80 dage, men jeg har sat mig for at føre logbog med en opdeling i:
- Kort beskrivelse af det praktiske/grafiske arbejde og værktøjerne, jeg afprøver, dokumenteret med fotos.
- Nedfældning af tanker som afprøvningerne afstedkommer, mens projektet modnes
Materialet skal samles og redigeres til en personlig bog om, hvordan 'hverdagsfrugten æblet' kan blive en kilde til evig inspiration for nye idéer. Og æbler kan man dele – derfor deler jeg gerne med andre i forhold til, hvad jeg tager med mig fra turen rundt om æblet på 80 dage."
Legat motiverer
Maja har struktureret sit projekt inden for realistiske rammer og søgt Visuelt Forums arbejdslegat.
”Jeg tog mig sammen, og søgte om arbejdslegat for at gøre det nemmere at gennemføre. Det forpligter, og vil være så motiverende at få fagfælles anerkendelse af projektet og økonomisk hjælp til at gennemføre det.”
Efter workshoppen er der oprettet en Facebook gruppe ’Con Amore Sideprojekter’ for alle i VIF, der arbejder med sideprojekter. Du kan besøge siden her
Maja har dog valgt at arbejde analogt: ”Jeg sidder hele dagen foran en skærm, så jeg har valgt at projektet skal være analogt – det er håndværket, som skal dyrkes. Derfor har jeg heller ikke joinet facebookgruppen, men jeg vil vildt gerne mødes fysisk igen med deltagerne fra workshoppen og samle op.”
BREAKING NEWS: Maja har modtaget et legat på 8.000 kr.! Vi glæder os til at høre og se mere om Majas projekt.
Noget om sideprojekter
Hvad er et sideprojekt, og hvad kan det?
Der findes så mange gode idéer til sideprojekter rundt omkring. De har begejstring, kreativitet og nysgerrighed tilfælles, og det er godt brændstof – både til selve projektet og til det daglige arbejde.
Sideprojekter – tre gode grunde til at komme i gang
- Fordi du udvider din horisont på dine egne præmisser.
- Fordi du bliver mindet om, hvad du kan, og hvad du interesserer dig for – og at du kan mere, end du regner med.
- Fordi du aldrig ved, hvad det kan føre til.
Det kan være, der er brug for, at du kredser rundt om forskellige muligheder, inden du vælger projekt – eller projektet vælger dig!
Sideprojekter – sådan får du øje på de gode idéer
- Lister er godt. Skriv stikord – mange stikord – om, hvad et sideprojekt kan indeholde.
- Sortér og formulér, hvad du vil gå i gang med.
- Beskriv, hvad du vil gøre, hvornår du vil gøre det, og hvad det skal ende med at være, fx en bog, en udstilling, et SoMe-produkt...
Og husk lige netværket. Fortæl andre om dit projekt, og vær åben for input og sparring. Vi kan hjælpe hinanden med at trække glemt viden og begejstring frem.
Sæt i gang :-D
-Ulla Korgaard og Bente Stensen Christensen