Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Jeg har fået det ordnet i østen...

Kom i gang med at investere i dig selv!
Janne Høgshøj skriver om udfordringer og muligheder i den grafiske virkelighed.

Der har altid været freelancere - frie fugle, der kan arbejde, når de har lyst og med hvem og hvad, de har lyst til – men virkeligheden er nu noget anderledes.

Mange opgaver havner i Østen, og vi lever i et større og større freelancesamfund – nogle er det frivilligt og flere og flere af nød pga. nedskæringer og afskedigelser.

Og freelancere skal nu også være sælgere – Randstad og McKinsey

Jeg har været i branchen i over 45 år. Er uddannet reklametegner, men også med en handelsuddannelse med fokus på salg, markedsføring og økonomi, for hvis du ikke kan sælge dig selv og udføre mange opgaver i din virksomhed, er det svært at overleve i branchen. Jeg har været både selvstændig og freelancer siden 1992 – ved siden af utallige faste job på bureauer, dagblade, marketingafdelinger, foreninger, oplysningsforbund og webbureauer. Det var OK med min arbejdsgiver, hvis det kunne supplere og gavne min opgave i virksomheden.

Jeg har også efteruddannet mig selv hele livet – ofte for egen regning og i min fritid, for det er ens eget ansvar, at man er i besiddelse af ny viden og opdaterede kompetencer. Så jeg er specialist i visuel kommunikation – både på tryk og web. For 25 år siden var jeg projektleder på den første webavis i Danmark, som jeg lavede for Fyens Stiftstidende. I dag underviser jeg både i kunsten at vælge det rigtige papir, hvordan man får tryksager, der virker, og også på PBA-uddannelsen i Digital Konceptudvikling og e-commerce på UCL og i virksomheder i Digital Ledelseskultur, finansieret af EU. Så – ja, det er fast arbejde og næsten et fuldtidsjob at følge med udviklingen.

FULDTIDS FREELANCER FOR 3.500 PR. MÅNED

På een af de utallige konferencer, jeg deltog i for at opdatere min viden, oplevede jeg Anika Krogh, direktør og stifter af Actic Nomad, der arrangerer meget specielle rejser og oplevelser til Grønland. Blandt andet for venner af Elon Musk og medlemmer af den kongelige familie i Jordan. Hun er utrolig spændende, kreativ og omkostningsbevidst. 

Hun har i perioder anvendt 7 forskellige freelancere placeret rundt om i verden til: Grafisk arbejde – Brochurer / Logoer / Webprogramering / Projektledelse / Udarbejdelse af tekster / Oversættelser / Juridisk bistand til web / Research. I en periode havde hun en freelancer i østen, der arbejdede fuldtid for kun 3.500 pr. måned. 

LIVSLANG UDDANNELSE, PERSONLIG BRANDING OG NETWORKING

Så mit råd til freelancere og grafikere er: uddannelse, uddannelse, uddannelse – netværk, netværk, netværk. Jeg er 66 år og mere aktiv end nogensinde. Men har også selv taget initiativ til min opdatering og efteruddannelse og virkelig brugt AMU-kurser indenfor digitale medier, marketing, kommunikation, projektledelse, event og med nogle af de bedste undervisere i branchen, der skal være aktive i det private erhvervsliv og ikke fastansatte lærere. AMU-kurser, som jeg og alle andre jo er med til at betale over skatten – og de fleste koster kun fra få hundrede kroner og opefter. Der er desværre mange, der ikke ved det og tror, at man kun kan blive truckfører på AMU. Så kom i gang med at investere i dig selv. 

Så kom i gang med at investere i dig selv, udvid dit netværk og markedsfør dine kompetencer, så flere opgaver kan blive ordnet i Danmark - for det handler ikke kun om pris, men også om at kunne eller kende nogen der kan.

Se DJ's hjemmeside med efteruddannelse HER.

Se artikel om udfordringen i freelancesamfundet i Journalisten HER

Danske og udenlandske freelancenetværk:

UpWork // Freelancer // Fiverr // Guru // Danske Freelancere 

Kommentarer