Hvordan med AI til illustrationer?
Grafisk designer Tina Brixen er dykket ned i AI-programmet Midjourney – følg med her
Jeg har leget lidt med Midjourney, det nye AI-program der skaber billeder ud fra tekstbeskrivelser, de sidste par uger, og lad mig sige det, som det er: Det er noget skrammel. Det har ikke rigtig styr på de essentielle elementer af fx. en hund eller en bil, så man kan godt risikere to snuder eller fem hjul, det er temmelig ligeglad med brandcolour og kører bare derud af med, hvad det nu synes er fedt i dag. Det kan være farver som brændt orange og petroleum, som det synes er megafede lige nu. Jo mere man arbejder med det, jo mere sjusker programmet med de oprindelige detaljer, og pludselig er modellen skeløjet og har ingen mund, lidt ligesom når nogen lige har fået kørekort til Photoshop og er gået amok med warp.
Derudover er der de klassiske problemer med et alt for idealiserende forhold til vesteuropæisk, særlig amerikansk populær kultur, og manglende forhold til at forskellen på at lade sig inspirere af og kopiere. Men når det så er sagt, så kan programmet det der med æstetikken, komposition og drama for alle pengene. Hvis man skal bruge en thumbnail af en alfeprinsesse eller en steampunk flyvemaskine, så er det fandme dygtigt. Det er der bare ikke så mange af mine kunder, der efterspørger.
Så hvis det var den nyeste medarbejder i firmaet, så ville jeg nok lige få fat i vedkommende inden for prøveperioden, og få en alvorlig snak om hvad det vil sige at arbejde med kunder og brands, og få vedkommende til at tænke seriøst over, om det er professionel grafik eller hobbykunst, der skal være karrierevejen.
Katastrofen er afblæst, AI-programmerne kommer ikke og tager vores arbejde i år, eller…
Men AI er jo ikke den nyeste medarbejder på overenskomst, med pension og fri telefon. Det er billigere end en gratis akademikerpraktikant, og så behøver det hverken hæve-sænke-bord, barsel eller frugtordning
Og så ved vi jo godt hvor højt vigtigheden af brandcolours og luft om logoet prioriteres, når bare nyhedsbrevet kommer ud til tiden.
Hvis vi skal sikre vores job i fremtiden, så bliver vi nødt til at holde os på forkant med teknologien
Den gode nyhed er, at det der foregår lige nu, er grafikversionen af, dengang vi sad og lavede hjemmesider i notepad. Det kom der da nogle hæderlige hjemmesider ud af, men nok ikke noget eftertiden vil hædre.
Så vi kan stadig nå det. Kunstig intelligens får også brug for stylesheets i fremtiden, og nogen der kan sikre, at der er kontinuitet på det visuelle look. Du kommer til at lave det, som maskinen skal bruge for at kunne skabe billeder i den rigtige stil.
Derimod skal du nok regne med versionering er en saga blot, når AI-programmet kan lave 10 smukke kompositioner i forskellige platformsformater ud fra dit grundbillede, hurtigere end du kan åbne Adobe pakken. Men der skal også rigtige mennesker ind over det overordnede koncept i fremtiden.
Det bringer nogle interessante problematikker på bordet i forhold til rettigheder og copyright
På den ene side kunne det jo være positivt (men nok naivt at tro), hvis jeg kunne få ophavsret og rettighedspenge, hver gang en studentermedhjælper generede nye billedversioner på baggrund af den unikke billede-prompt, jeg har havde produceret til virksomheden. Men på den anden side, kan man også se for at sig, at store dagligvarebutikker får produceret deres egen kopi Mads Berg-prompt, så hele deres egen brand-emballage kommer til at ligne Hansen Is, eller at olieproducentens næste årsrapport er illustreret med helsides billeder i kopi John Kørners-stil.
For lige nu er det vores personlige kompetencer, der i høj grad sætter grænser for, hvor nemt det er at kopiere noget, men den grænse har maskinen ikke. Og kan man have copyright på en stil, og i så fald hvad definerer en stil?
Det bliver som altid en spændende fremtid.
Hvis du har lyst til at prøve giraffen, så er det her.
Og du skal have en discord profil for at komme i gang
Jeg kan også anbefale Facebookgruppen, som Gert K. Nielsen har oprettet.
Midjourney er den ene af 3 AI-platforme, som i øjeblikket er ude i Beta. De to andre har jeg endnu ikke fået adgang til, de hedder Dall-E 2 og Stable Diffusion.
-Tina Brixen, grafisk designer