Hvad skal vi leve af?
Medlemmerne i Visuelt Forum mærker i den grad det forandrede arbejdsmarked, og vi kan spørge både nysgerrigt og bekymret om, hvad vi skal leve af i fremtiden.
Fagenes Fremtid lover guld og grønne skove for de visuelle fag, vi skal bare være parate. Kodeordene er – ikke overraskende – omstilling og udvikling.
Læs historien om et af Visuelt Forums medlemmer – Bo Sørensen – som har været igennem en forretningsmæssig udvikling, der sikkert er typisk for mange af os – eller vil blive det.
Overraskelsen
"Jeg troede, jeg skulle være på Røde Kors resten af mit arbejdsliv. Røde Kors var en fantastisk arbejdsplads med meget aktivisme. Det, vi ikke fik i høj løn, fik vi til gengæld i en organisation, der var græsrodsagtig og nede på jorden, som var med til at skabe engagement og gjorde noget godt for mange mennesker. Men tingene ændrede sig. Arbejdspladsen blev mere og mere managementagtig, og der kom en hær af mellemledere. Det betød mere kontrol, mindre arbejde.
En morgen blev jeg kaldt ind på chefens kontor og blev bortvist på stedet. Det kom som en overraskelse. ”Manglende performance” stod der på fyresedlen. Ingen advarsler.
Det må man selvfølgelig ikke – men mange gør det alligevel. Jeg er ikke den første, hvor der er blevet set stort på alle fagretslige regler.
DJ hjalp mig rigtig meget – ikke til at beholde ”drømmejobbet”, men til at sørge for, at jeg kom derfra med en god kompensation.
Freelancer af nødvendighed
Allerede dengang var faste stillinger ikke det, der var mest af, så her startede min plan om at blive selvstændig. Måske mere af nødvendighed end som en drøm. Det har jeg sikkert også til fælles med mange andre.
Og jeg var heldig. Allerede en måned efter var jeg i fuld gang med at undervise. Ingen fastansættelse. Korte kontrakter a 3 og 6 ugers varighed – jeg underviste ledige. Ingen sikkerhed – men mange penge.
Sørg for at få en bred kundegruppe
Den sluttede brat i 2015, da lovgivningen blev lavet om. Det blev meget sværere at få bevilget kurser som ledig. Og jeg stod uden job fra den ene dag til den anden.
Her var der ingen, jeg kunne give skylden. Jeg havde lavet en klassisk fejl og satset alt på én kunde. Det hedder vist ”fastlancer”, hvis man er på DR og TV2. Jeg skulle med ekspresfart opbygge en karriere som freelancer.
Sig ja til DJ’s BIZ kursus
Sig ja til tilbuddet om et BIZ-kursus hos DJ. Lige meget, om du endnu ikke er overbevist om, at livet som freelancer er vejen frem. Jeg fik en god sparring, og her blev navnet til mit lille firma ”Pixel & Papir” skabt. Fordi jeg dedikerede tid til at tænke firma.
Prøv freelancelivet
Sig ja til den allermindste ansættelse. Det kan være en dør ind til en virksomhed, også selvom man ikke bliver rig. Enten kan du allerede dér starte din freelanceansættelse med at skrive regninger eller gøre det mere fornuftige – at lade faktureringsbureauet Teknik & Design skrive regningen for dig. På den måde er starten som freelancer totalt ufarlig. Kom i gang.
Tag arbejde udenfor faget
Ikke på fuld tid, men gerne nogle dage om ugen. Det er ikke det, der trækker dig væk fra faget – det er ledigheden. Husk, at det er lettere at komme op i fart, når man i forvejen bevæger sig.
Jeg sagde ja til et job, hvor jeg skulle undervise afviste asylansøgere i at tage pc-kørekort. De var indespærret i Ellebæk fængslet. Hvem tænker på at tage pc-kørekort, når man om to timer kan blive sat på et fly til Afghanistan? Men jeg havde et halvtidsjob i en periode. Og gjorde måske livet lidt lettere for de elever, jeg havde. Ikke pc-kørekort, men et godt back-gammon spil.
Jeg tror på, at det er lettere at komme op i fart og finde drømmejobbet, når man er i bevægelse hele tiden.
Find kurser og efteruddannelse
Vent ikke på, at kurset kommer. Vent ikke på, at nogen gør noget for dig. Gør det selv. Vær kreativ. Få jobcentret til at bevilge kurser. Bliv UX-designer eller SEO-certificeret. Det passer så fint sammen med en grafisk profil og kan lade sig gøre, mens man stadig har kontakt med jobcentret. Der er godkendte kurser i netop disse ting.
Og lær selv
Lav dit eget klasseværelse derhjemme (eller på bibliotektet), hvor du møder tre dage om ugen i fire timer og bliver undervist af Youtube eller Lynda.com (nu LinkedIn Learning). – Jeg er helt skarp på de grafiske programmer, fordi Lynda.com har hjulpet mig
Skift spor eller lav et spor mere
Jeg vil ikke vente på jobbet, så derfor har jeg givet mig selv flere muligheder. Jeg har taget en chaufføruddannelse. Ikke fordi jeg vil være buschauffør, men det kan supplere i sløje tider.
Husk con amore projekter
Det her er vigtigt. Lav noget, du elsker – og kun elsker. Glem alt om forretning. Der skal være noget, du kan snakke om, tænke på med begejstring. Jeg var designer på et mode-/bæredygtighedsprojekt Welum.com igennem en længere periode – og har fået lavet nogle totalt fede trykte ting – uden at blive en krone rigere. Men kan stadig trække det frem som en blære-ting.
Vi skal selvfølgelig ikke som udgangspunkt forære vores tid væk. Men der er projekter, der aldrig bliver til noget, hvis ikke vi ser lidt large på løn og lovgivning.
Lav partnerskaber
Det er også vigtigt. Du kan ikke alting selv. Du er måske webdesigner og kun en halvsløj webudvikler. Lav et partnerskab med en sej webudvikler. De er mange gange håbløse designere, så del arbejdet, og gør det I er bedst til. ☺
Min historie er ikke unik
Selv i det mest sikre job, man har haft i mange år, kan fyringen komme fra dag til dag. Der er ingen – ingen – sikkerhed i ansættelsen. Verden tordner derudaf, så selv det mest sælgende magasin kan dreje nøglen om i morgen.
Der er muligheder
Husk at tænke på dig selv som en forretning. Alle kan skabe forretning, og vi kan alle sælge os selv.
Du bliver nødt til at erkende, at du selv skal bidrage til den udvikling, der er i gang omkring dig – ellers mister du muligheden for at påvirke den.
Du skal gentænke dit job – hvad indeholder det, hvad får kunderne ud af mit arbejde?
Du skal gentænke din situation – hvordan kan jeg arbejde? Hvor meget, hvor og hvornår?
Du skal se dig selv i nye roller – hvordan kan mine evner bruges i andre sammenhænge?
Du skal måske stadig levere til de traditionelle medier, men måske skal du også skabe dine egne medier. POV og Zetland er opstået efter behov, for at alle kan skabe egne medier.
Jeg er i dag freelancer på livstid. ☺
…og et enkelt link til sidst. Freelancegruppen har udgivet verdens sejeste guide til Freelancelivet. 360freelanceguide.dk (jeg har fået lov til at styre designet. Lars Nørregaard har lavet tegningerne)."
Bo Sørensen. Én gang aktivist – altid aktivist.
Jeg er jo gammel aktivist, indrømmer Bo. Og vejen til at arbejde med grafisk design lå ikke lige for. I 70’erne blev Bo uddannet musikbibliotekar (dansk rockmusik), men han vidste hurtigt, at det ikke var det, han ville arbejde med. Så starter man en avis i stedet. Sammen med andre aktivister fik han avisen København på gaden i 1980’erne. Efter nogle år med arbejde og søvn og arbejde og søvn og en del øl tog Bo til Aarhus. Her kunne han heller ikke holde sig i ro, så han var en af drivkræfterne, der for 35 år siden startede musikbladet Gaffa. Tilbage i København blev Bo en af initiativtagerne til månedsbladet Press, der udkom fra 1985-2001. Efter flere år med masser af gratis arbejde fik Bo job på en tegnestue, og senere blev han ansat i Dansk Røde Kors, hvor han arbejdede i 15 år.
Det er et broget CV, Bo har med sig, og selv om det ikke nødvendigvis er med vilje, har det vist sig at være en stor fordel, da Bo i 2015 måtte genopfinde sig selv og sit eksistensgrundlag. Bekymring kan være en stærk drivkraft til at komme videre og tage (arbejds-)livet i egne hænder i stedet for at sidde på dem og vente på bedre tider. I dag underviser Bo i Word, Adobe-pakken, droneflyvning, UX og webdesign og det bliver ikke det sidste, der kommer på Bos CV.
Kommentarer