Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Husk at kreditere dine billeder

Det er vigtigere end nogensinde, at du sørger for en god og tydelig kreditering på dine værker.

kreditering

Karina Bjerregaard

Og det er lige så vigtigt, at du registrerer dine værker i VISDA, som er den del af Copydan, der sørger for, at ophavsretsmidlerne kommer fra dem, der bruger værkerne, til dem, der har lavet værkerne. Ophavsretsloven indebærer, at de midler, der betales for at kopiere dine værker, skal gå så direkte som muligt til dig, der har lavet værkerne. 

VISDA har eksisteret siden 1986 og repræsenterer over 2.500 danske kunstnere. Læs mere om VISDA her:

https://visda.dk/om-os/

Bliv registreret hos VISDA og Copydan
Bliv registreret i VISDA og i Copydan Tekst & Node. Så vil du automatisk få penge, hvis dine værker bruges i undervisning, i tv, i bøger/bogomslag, digitale kunstdatabaser, på kulturinstitutioners hjemmesider, i visse tilfælde ved brug i erhvervslivet, til foredrag, i kirker eller på anden måde, hvor en af de to foreninger har indgået aftale om brug af illustrationer, tegninger, grafik, fotografier og lignende.

Tilmeld dig her
https://visda.dk/tilmelding/ 
og her: https://tekstognode.dk/rettighedshavere/tilmeld-dig-som-rettighedshaver/

Det er gratis at lade sig registrere.

Systemet er bygget op, så virksomheder og undervisningssteder, der har en aftale med VISDA eller Copydan Tekst & Node om brug af værker, er forpligtigede til i perioder at fortælle, hvad de kopierer. På den måde ved VISDA og Copydan, hvem de skal sende pengene videre til! Det bliver meget nemmere, hvis du har registreret dig, så organisationerne ved, hvem du er, og hvad du laver.

Husk at udfylde "file info" i Photoshop, så du kan sikre din ophavsret
Med et enkelt greb kan du selv gøre noget for at sikre din ophavsret. Hvis du vil sikre ©ophavsretten på dine billeder (både grafik, illustrationer og foto) og gerne vil modtage ophavsretspenge, er det vigtigt, at du udfylder info i Photoshop i den pågældende fil:

Vælg File > File info > udfyld felterne med relevante oplysninger og sig ”ok” til det.

Det samme kan du gøre i Adobe Acrobat i en pdf-fil: File > Properties > Description og indsæt dit ID (dvs. navn, firma el. lign.) i feltet Author. Sørg i alle tilfælde så vidt muligt for, at dit ID optræder i kolofonen.

Er din ophavsret blevet krænket? Tjek DJ’s guide:
https://journalistforbundet.dk/kraenkelse-af-ophavsrettigheder

 

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.