Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Helle Madsen har gang i eget forlag

Helle Madsen er grafisk designer, og sammen med tre kolleger har hun startet Forlaget Fibonacci. Indtil nu har de udgivet to bøger. Læs Helles beskrivelse af processen her.

Forlaget Fibonacci

Helle Madsen

  • Helle Madsen

  • Helle Madsen

  • Helle Madsen

  • Helle Madsen

Som grafisk designer har jeg tilrettelagt mange fag- og undervisningsbøger, og designet grafik til forskellige udstillinger – tit til børn og unge. Via mit arbejde har jeg mødt Ida Toldbod, som er udvikler og producent af interaktive udstillinger og undervisningsmaterialer, Annette Carlsen, som er tegner, og som har bidraget til en lang række børnebøger og undervisningsmaterialer og Mette Popp-Madsen, som har været forlagsredaktør. 

Sammen har vi startet Forlaget Fibonacci, og indtil nu har vi udgivet to bøger: Kroppens ABC og Følelser fra A til Å. Bøgerne kredser om naturvidenskabelige emner og har som ambition at formidle komplekse emner på en lettilgængelig og legende måde primært for børn. Vi har en tredje bog på trapperne: Hundehotellet med tegninger af Annette Carlsen, skrevet af Tove Krebs Lange.

Forlaget Fibonacci er et sted, hvor vi kan afprøve vores egne ideer om illustration, grafisk design og tekst uden at skulle tilpasse os et etableret forlags profil eller budget.

Hvad var inspirationen/baggrunden for projektet?

Det hele begyndte med, at Ida havde skrevet en tekst til en børnefagbog: Kroppens ABC, og spurgte Annette og mig, om vi ville illustrere og lave grafisk design. Vi tre har tidligere lavet et par bøger sammen for Experimentarium. Senere kom Mette på som redaktør.

Kroppens ABC skal give børn og voksne lyst til at gå på opdagelse i den krop, vi ”bor” i. Selvom vi kender vores krop så godt, kan vi stadig forundres over den, fordi den er så fantastisk og fungerer på så mange overraskende måder.

Vi lavede tre prøveopslag og kontaktede flere forlag og fik afslag på afslag. Vi var tæt på at droppe projektet, men vi havde brugt så lang tid på det og syntes selv, at resultatet var rigtig godt, så det ville være utrolig ærgerligt, hvis ikke der kom en færdig bog ud af det.

Så opstod ideen om at starte et forlag og udgive bogen selv. Økonomisk kunne vi se, at det nok ikke ville blive en god forretning, uanset hvad vi gjorde, så vi besluttede os for at lave en bog, vi kunne være fagligt stolte af og give den gas med at gennemarbejde både tekst, grafik og illustrationer.

  • Helle Madsen

  • Helle Madsen

  • Helle Madsen

  • Helle Madsen

Vores proces

Forlaget er et tværfagligt samarbejde. Vi arbejder med at forenkle kompleks viden, og vi har haft mange, mange møder, hvor vi har gennemgået hinandens bidrag. Så vi endte med at se bogen som en kollektiv udfoldelse. Derfor er vi alle fire krediteret på forsiden af Kroppens ABC og Følelser fra A til Å.

Vi har fået Kroppens ABC testet i en børnehave, haft pædagogiske prøvelæsere og en læge til at tjekke, at tekst og illustrationer er korrekte. Det har været en utrolig sjov og givende proces - og langsommelig! Da vi endelig var klar til at sende manuskriptet til tryk, var det med en del sommerfugle i maven.

Bogen er trykt hos Narayana Press, og vi tog til trykstart alle fire, hvilket der aldrig ville have været råd til i en almindelig bogproduktion.

Vi håber, at Kroppens ABC og Følelser fra A til Å vil blive brugt godt, og derfor er det vigtigt, at de er rigtigt indbundet, så siderne ikke falder ud efter få gennemlæsninger. Vi startede med at få trykt 500 eksemplarer, og de er blevet solgt, så vi er på andet oplag med Kroppens ABC. Følelser fra A til Å har vi trykt i 1.000 eksemplarer, så nu gælder det om at få dem ud i verden.

Hvad er den største udfordring?

Den største udfordring er salg og marketing. Vi har andre “rigtige” jobs ved siden af, som vi tjener vores penge på, så når vi har lavet alt det, vi synes, er det sjove ved bogudgivelser, så halter det lidt med at få lavet hjemmeside og SoMe. Men vi arbejder på sagen, og jeg fik støtte af VIF til at tage et kursus i WordPress, så jeg er i gang med en hjemmeside til forlaget.

Vi har valgt ikke selv at stå for salg og distribution af bøgerne. Det står Trykværket.dk for. Så har vi mere tid til at finde på nye bøger!

-------

PS

Navnet Fibonacci refererer til den såkaldte Fibonacci-talrække. Her er hvert nyt tal i rækken summen af de to foregående: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34 … Talrækken vokser på en måde, som minder overraskende meget om, hvordan naturen, herunder planter, udvikler sig. Og i det gyldne snit spiller Fibonacci-talrækken en hovedrolle. Navnet Forlaget Fibonacci er inspireret af verdens overraskende sammenhænge og de måder, vi oplever dem på. Vi håber desuden på at vores udgivelsestempo kan komme til at ligne en Fibonacci-talrække.

 

- Helle Madsen

Website Fibonacci

Helle Madsen