Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Fail Until You Don’t – det kan godt betale sig at blive ved

Medlem af Visuelt Forum, grafisk designer og billedkunstner Lars Pryds, fik diplom for sin håndindbundne bog i Forening for Boghaandværks konkurrence "Årets Bedste Bogarbejde"

Fail Until You Don't

Lars Pryds Lars Pryds: "Fail Until You Don't", udstillingskatalog 2017. Format A5 148 x 210 mm, trykt i 60 nummererede og signerede eks. Dette eksemplar håndindbundet med hårdt omslag og indsatte sider af afdækningspapir.

Af Lars Pryds

I 2020 var jeg så heldig at få et værk udvalgt i Forening for Boghaandværks prestigefyldte konkurrence “Årets Bedste Bogarbejde” i kategorien for håndindbundne bøger. Her kan indsendes særligt luksuriøst indbundne udgaver af trykte bøger, men også deciderede kunstnerbøger – dvs. ikke bøger om kunst, men bøger som kunst. Min udvalgte bog, “Fail Until You Dont #26 Special Ed.” befinder sig nok et sted midt imellem disse to yderpunkter.

Bogen er oprindelig et lille katalog til en separatudstilling i Galleri Art for Future med malerier og collager, som jeg skabte under et legatophold (2017) i kunstnerboligen ART56°” i Hvide Sande. Katalogets og udstillingens titel “Fail Until You Don’t” er et citat fra Bruce Springsteens selvbiografi, hvor han beskriver en måde at arbejde med musik på, der til forveksling ligner min måde at arbejde med maleriet.

Det oprindelige katalog, i formatet A5 og udgivet i 60 nummererede og signerede eksemplarer, udgør de trykte ark i det aktuelle håndindbundne eksemplar.

Omslagets overtræk samt de dobbeltsider”, som er indsat mellem hvert ark af de trykte sider,  består af håndrevne ark fra det afdækningspapir, der dækkede og beskyttede gulvet i kunstnerboligens atelier, mens de gengivne værker blev til. Bogen bliver dermed både en traditionel dokumentation af udstillingen og en taktil oplevelse af den kunstneriske proces.

Bogen er håndsyet med voksimprægneret snor, og de håndudskårede bogstaver P og U på for- og bagside refererer til et designelement på titelbladet i det trykte katalog. Altsammen et forsøg på at skabe sammenhæng mellem det kunsteriske og det designmæssige.

Fail Until You Don't

Lars Pryds Lars Pryds: Detaljer fra den udvalgte specialudgave af "Fail Until You Don't": Ryg og syning, titelblad – samt bogstavrelief på forsiden.

Forening for Boghaandværk

Den landsdækkende Forening for Boghaandværk er stiftet i 1888 og uddeler hvert år priser for godt bogdesign og -håndværk. Ti hovedkategorier omfatter bl.a. “Skønlitterære bøger”, ”Fag- og undervisningsbøger” og “Tegneserier & graphic novels”. En særlig kategori, der er kommet til i nyere tid er “Håndindbunden bog”.

I hver kategori udvælges et antal bøger, som vises på den årlige udstilling på Kirkebybroen i Det Kongelige Bibliotek, og blandt de udvalgte tildeles hvert år en voksenbog, en børnebog og en håndindbunden bog hæderen “Den danske Bogdesignpris”.

Alle de udvalgte bøger og bogværker gengives desuden i en bog, der designes af en ny formgiver hvert år og udleveres gratis på udstillingen. Årets katalog over det smukkeste danske boghåndværk er designet af Studio jetzt-immer, der består af Amanda-Li Kollberg (tidl. medlem af Visuelt Forums bestyrelse) og Siri Lindskrog.

Udstillingen nåede at have åbent i perioden juni-november 2020, hvor Det Kongelige Bibliotek måtte lukke pga coronaen. Min bog er derfor “strandet” i Diamanten – så det er lige før jeg savner den, selv om den er i gode hænder!

Læs mere om Forening for Boghaandværk på www.boghaandvaerk.dk – her findes bl.a. en video fra den digitale præsentation af årets prisvindere.

Se flere kunstnerbøger af Lars Pryds på https://www.pryds.com/kunstnerboeger-artists-books/

Kommentarer