Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Efteruddannelse er mere end bare at komme på et tilfældigt kursus

Hvordan sikrer vi os, at de ressourcer, der anvendes til efteruddannelse, giver det bedste udbytte? Der er stor forskel på niveauet af de danske efteruddannelseskurser, og som kursussøger kan det være svært, at finde det kursus, som bedst kan fremtidssikre ens kompetencer.

Banner efteruddannelse

Af Elisabeth Schioldann von Eyben, næstformand i Visuelt Forum

 

”Vi vil hellere uddanne vores ansatte og risikere at de rejser, end at lade
være med at uddanne dem og så risikere, at de bliver.”

                                                                                            Michael Holm, 2015

 

Michael Holm, grundlægger og CEO af Systematic, er en ud af mange kloge hoveder, der gennem de sidste årtier har udtalt sig om vigtigheden af efteruddannelse. I mange overenskomster er efteruddannelse skrevet ind som en del af lønnen, og for selvstændige findes der en række muligheder for at søge støtte til efteruddannelse. Vi og samfundet omkring os har altså set lyset i efteruddannelsen, men det er ikke altid lige nemt at vælge rigtigt.

I mediebranchen findes der en broget buket af efteruddannelsesmuligheder. Ingen nævnt, ingen glemt (listen er lang og til tider uoverskuelig), men kursusudbyderne i de private såvel som offentlige institutioner udbyder – mod god betaling – efteruddannelse indenfor alt hvad mediebranchen rummer af tekniske, teoretiske og inspirerende udfordringer og nyheder.

Hvis man er så heldig at have haft både tid og råd til at følge kurser hos en eller flere af disse efteruddannelsessteder, ved man efter nogle omgange, at der kan være endog meget stor variation i udbyttet. Det kan skyldes mange årsager; forventningsafstemning mellem os som kursusdeltagere og kursusudbyderen. Eller sammensætningen af holdet af kursusdeltagere, som gør al fælles undervisning umuliggøres (hvem har ikke prøvet at sidde sammen med ”Spørge Jørgen” eller ”Fejl-40 Jytte”?). Eller det kan være noget så banalt som at underviseren reelt ikke kender målgruppens kundskabsmæssige niveau eller erfaring og ikke evner at tilpasse sin undervisning derefter.

Jeg har selv siddet på et ”udvidet SoMe” kursus, hvor jeg måtte fortælle underviseren om forskellen på anvendelsen af # og @, og på Photoshop-kurser, hvor underviseren, der var MAC-bruger, nægtede at fortælle om hvor i rullemenuerne, man kunne finde de forskellige funktioner, fordi han personligt altid kun anvendte tastaturgenveje (til trods for at hele holdet var PC-brugere, og undervisningen i øvrigt foregik på PC’er), og jeg har måtte erkende – efter en lang, frustrerende kursus-dag – at mine evner simpelthen ikke rakte til at få noget som helst fornuftig ud af undervisningen i augmentet reality. Heldigvis har jeg også haft de mest fantastiske aha-oplevelser og fundamental glæde ved vidensopgradering af både min højre- og venstre hjernehalvdel til gavn for både mig selv og den arbejdsgiver, som finansierede min efteruddannelse.

Men det har været lidt tilfældigt, hvordan udfaldet af de mange forskellige kurser, jeg har deltaget i, har været. Der har ikke være en kvalitetssikring i sig selv at deltage i et ECTS-givende kursus eller at få stillet i udsigt, at man efter endt kursus vil få et certificeringsdiplom i hånden. Og det er i bedste fald frustrerende og i værste fald spild af gode penge og tid, når det ikke går efter hensigten; at styrke sin faglighed.

Så hvordan sikrer man sig dette? Ja et sted at kigge hen er i sin faglige organisation. Som læser af vores nyhedsbrev ved du sikkert godt, at der i Visuelt Forums Eventgruppe arbejdes målrettet på at kunne tilbyde kvalitetskurser. Vi kan ikke tilbyde ECTS-givende kurser, men vi følger med i, hvem landets bedste undervisere i fx Adobes programmer er, og sørger for at lave gode aftaler, så man som medlem kan komme på billige – mange gange endog gratis – kurser i vores regi. Vi har fingeren på pulsen, når det handler om trends, teknisk udvikling og inspiration.

Men vi kan af gode grunde ikke dække alt. Derfor støtter vi også den individuelle efteruddannelse med de midler fra Ophavsretsfonden, som vi administrer. Men hvordan finder du det bedste kursus? Mund-til-mund-metode er den vi pt har størst glæde af, når det handler om indsigt i kvalitet af efteruddannelse. Derfor beder vi alle modtagere af vores efteruddannelseslegater om en kort rapport, når kurserne er endt. Derved får vi en vis indsigt i de forskellige kursusudbydere, ligesom vi får et godt indblik i, hvilke efteruddannelsesbehov I som medlemmer har. På den måde opbygges der en vidensbank, andre kan have glæde af. Som medlem af Visuelt Forum har du også adgang til vores lukkede Facebook-gruppe. Her er det oplagt at efterlyse gode kursusudbydere – eller komme med gode idéer til kommende VIF-kurser og -arrangementer.

Efteruddannelse er vigtig. I en tid, hvor teknologi og globalisering disrupt'er dele af vores fag, skal vi dagligt fortæller arbejdsgivere og kunder, at vi er de bedste visuelle formidlere – og så må vi jo hellere også være det.

 

Kommentarer