Det skal nok gå – selvom det er surt at være arbejdsløs!
Caroline Sofie Axelsson fortæller om sit møde med DJ, a-kassen og jobcentret og om, hvordan hun blev hjulpet videre, da hun for to år siden måtte lukke sin virksomhed. Til sidst kommer hun med ni gode råd.
For små to år siden forsvandt min kreativitet, lyst og energi som dug for solen. Jeg var kørt træt i gode, faste kunder, jeg havde haft i årevis og anede ikke mine levende råd – jeg måtte have en timeout.
Jeg kontaktede AJKS, min a-kasse, for at bede om supplerende dagpenge i en periode. Her fik jeg den chokerende meddelelse, at jeg skulle lukke min virksomhed, hvis jeg skulle have hjælp. Jeg havde ikke sat mig godt nok ind i reglerne (de ligger selvfølgelig på hjemmesiden). Det var ikke verdens bedste samtale.
Jeg kunne ikke overskue andet end at lukke min virksomhed og melde mig arbejdsløs, en noget voldsommere timeout end planlagt.
Møder
Heldigvis blev jeg ringet op af en konsulent fra AJKS nogle dage senere, med en invitation til en snak om paragraffer, rettigheder, muligheder osv. Med den snak i baggagen fik jeg følelsen af at være i sikkerhed, selvom jeg var utryg.
Hos DJ fik jeg hjælp af en dygtig karriererådgiver. Jeg var helt ærlig omkring min situation, at jeg var rystet over, hvor skidt jeg havde det, at jeg var på bar bund. Jeg blev mødt med forståelse, fik gode råd samt en dato på en ny samtale.
Som arbejdsløs skal man jo søge to job om ugen – der er ikke to job om ugen for grafiske designere med 20+ års (blæksprutte)-erfaring. Der er studenterjobs, juniorstillinger og stillinger til 5+ års-erfaring. Især jobcenteret var meget emsige i forhold til ansøgte jobs/kaffeaftaler.
Mine første møder på jobcentret var ubehagelige og virkede håbløse. På andet møde fortalte jobkonsulenten, at hun ikke gad at læse mit alt for lange cv – et cv, AKJS syntes, var lige i øjet – det var i øvrigt mere reglen end undtagelsen, at jobcenter og a-kasse var uenige. Jeg bookede en ny jobkonsulent, som faktisk ville samarbejde og hjælpe mig videre.
Kurser
I jobcentret fik jeg invitationer til netværksdage, hvor virksomheder, fonde og selvstændige holdt foredrag og tilbød sig som sparringspartnere. Jobcentret var villigt til at betale selv dyre kurser, så jeg kunne søge bredere. Jeg fik et ugelangt kursus i After Effects i Filmbyen i Lyngby og et SoMe kursus over to fulde dage i Aarhus.
Derudover var jeg til bunker af gode og relevante kurser i AJKS og DJ i alt fra jobsøgning, karrierekurser (varighed fra 1 dag til uger i BIZ-regi), LinkedIn i AJKS, temamøder og workshops. Jeg fik god sparring på de jobansøgninger, der virkelig lå højt på ønskelisten.
Virksomhedspraktik
I AJKS oplyste de mig om virksomhedspraktik, da jeg efterhånden, som månederne gik, blev rastløs. Jeg skrev en ønskeliste til mig selv og gik i gang med research og tilbød mig fuld tid i en NGO som virksomhedspraktikant i en alder af 48 år. Det var fedt. Jeg lavede en del grafiske opgaver for den fastansatte grafiker, lærte om gruppedynamikker og blev sat til at få en erhvervsgruppe til at fungere. Faktisk endte min praktik med en betalt freelanceopgave, som også gav mig skubbet ud af arbejdsløsheden, da jeg åbnede min virksomhed igen – med fornyet energi og entusiasme.
Det bliver godt igen – gør dig spilbar, kast dig ud i mulighederne og vær ikke nærig med dine kompetencer!
Ni gode råd
- Vær ærlig – specielt over for dig selv.
- Bed om en anden konsulent i a-kassen, jobcenteret, DJ, hvis jeres kemi ikke passer – du har ikke brug for at skulle ”kæmpe” med en, du ikke føler dig hjulpet, hørt eller set af.
- Ræk ud og bed om hjælp både i de forskellige instanser, men også i netværk.
- Del ud af dine erfaringer til møder og kurser – alle kan hjælpe hinanden. Dit netværk bliver større.
- Stil krav til jobcenteret. Spørg, hvad de kan gøre for dig og hvilke tilbud, de har, du kan gøre brug af.
- Bed om kurser til nye kompetencer ”Hvis jeg tager et kursus i xx, bliver jeg mere relevant i forhold til xx”.
- Brug a-kassen og fagforeningen, der sidder så mange kompetente folk, der kan og vil hjælpe dig!
- Virksomhedspraktik er genialt. Du kommer ud blandt folk, du får lov til at arbejde med det, du kan, men der er fuld forståelse for, at du også gerne vil lære nyt.
- Kaffeaftaler – det tog tid at komme i gang – jeg syntes i starten, at det var akavet, men det er godt at komme ud og snakke fagligt, øve elevatortaler og formidle karriereønsker.
Kommentarer