Gå til hovedindhold
Bliv medlem

6 steps til det gode kaffemøde

”Kaffemøde” er blevet et populært udtryk i netværks- og jobsøgningslingo. Et udtryk der kalder på lidt kvalificering, hvis vi vil sikre os, at møderne ikke bliver en ”tynd kop kaffe” for at blive i billedsproget. AJKS guider dig til, hvordan du holder et ”godt” kaffemøde.

Illustration

Berit Winsnes

Er du på jagt efter nye opgaver, nyt job – eller vil du bare skabe dig et større fagligt netværk? Så er kaffemøder vejen frem. Men hvad er et kaffemøde og hvordan forbereder du dig til det? Det kommer vi ind på her:

Mange kaffemøder ender med at være spild af tid, fordi:

 • formålet er uklart

 • forberedelsen har været mangelfuld

 • der er ikke fulgt ordentligt op på mødet

Hvad er et ’godt’ kaffemøde - og hvordan forbereder du det?

Kaffemøde er ret beset et andet ord for et netværksmøde – altså et møde med en person fra dit eksisterende netværk eller med en ny kontaktperson.

Den lidt diffuse betegnelse ’kaffemøde’ indikerer, at netværksmødet kan være løst struktureret – og altså ikke nødvendigvis alene handler om jobsøgning, men at formål kan have et bredere sigte.

Formålet kunne fx være:

 • At få viden om branchen, som din kontakt arbejder i.

 • At blive klogere på den virksomhed, som din kontakt arbejder i.

 • At få hjælp til at finde ud af, hvilke opgaver du kan løse med din nuværende profil.

 • At søge karriere- og jobsøgningsråd hos en person, du ser op til.

Du kan selv sikre dig, at kaffemødet bliver godt, hvis din mødepartner kender dit motiv og formål. Handler det fx om at søge viden, så fortæl at han/hun besidder noget ekspertise og viden, som du er interesseret i. Langt de fleste vil reagere positivt på at blive udpeget som ’eksperter’, og langt de fleste vil også gerne hjælpe, hvis de får at vide, hvordan de kan hjælpe.

Hvordan får jeg et ’kaffemøde’ i kalenderen?

Der er flere veje til et ’kaffemøde’ – men lad det være sagt med det samme; anbefalinger fra personer i eksisterende netværk er den bedste metode, når det handler om at lande et møde.

 Vi ved fra utallige undersøgelser, at der er en særlig åbenhed for at tage møder med nye mennesker, hvis man deler en fælles reference.

Et sted at starte kan være at gennemgå eget netværk – og spørge relevante personer om de kan tænke på én person uden for dit eget netværk, du kunne have gavn af at mødes med.

Alternativet er opsøgende kontakt, hvor du er:

 • tydelig omkring, hvad personen kan få ud af mødet med dig

 • tydelig omkring din egen motivation og dit eget formål med mødet

Underbyg henvendelse med din egen viden om branche, virksomhed, fælles faglige grænseflader – og ikke mindst nysgerrighed på at blive klogere på det, I skal tale sammen om!   

Opfølgning – bliv heldig med vilje

Opfølgning i forbindelse med ’kaffemøder’ er en overset disciplin – og ironisk nok, da det muligvis er den vigtigste del forholdt til at sikre synlighed og afsøge jobmuligheder. Du hjælper selv til at skabe værdi af et møde ved at opsummere, hvad du har fået ud af det – og dele det med den, du har holdt møde med.

Det er en måde at fastholde pointer og evt. samle op på indgåede aftaler, fastholde relevans og sikre top of mind hos din kontaktperson. Heldet følger dem, der opsøger det – så vær opsøgende og gør dig tilgængelig - også efter mødet.

Her et par konkrete forslag til opfølgning:

 • Send en e-mail med tak for et godt møde, og anerkend din kontaktperson for at bruge tid med dig. Gør det samtidigt nemt for ham/hende at sende dit CV videre til andre kontakter

 • Opsummer evt. hvad du har fået ud af mødet - og følg på evt. aftaler.

 • Inviter til at netværke på LinkedIn, så I fremover forbliver en del af hinandens netværk.

Hent AJKS' guide til det ’gode’ kaffemøde 

Hanne‑Mari Padilla Kirkeby, AJKS