Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Rundvisning/foredrag - Den Arnamagnæanske håndskriftsamlig

Den Arnamagnæanske Samling er et forskningscenter, hvor forskningsområdet er filologi, håndskriftstudier samt tekst- og sprogvidenskab inden for de nordiske sprog, specielt de ældre nordiske sprog: vestnordisk (islandsk, norsk og færøsk) og østnordisk (svensk og dansk).

Den Arnamagnæanske håndskriftsamlig

Hvornår

07. februar 2022 16:00-17:00

Hvor

Københavns Universitet Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab Den Arnamagnæanske Samling

Pris

Gratis

Type

Arrangement

Samlingen er opkaldt efter dens grundlægger, den islandske filolog og historiker Árni Magnússon (latiniseret Arnas Magnæus, på dansk Arne Magnusson). Kort inden sin død i 1730 testamenterede Árni sin samling af håndskrifter, trykte bøger samt sin formue til Københavns Universitet, hvor han var professor i danske antikviteter.

Den Arnamagnæanske Samling består hovedsageligt af islandske håndskrifter, men i samlingen findes også håndskrifter af anden proveniens.

I 1965 vedtog Folketinget at hovedparten af de islandske håndskrifter skulle udleveres til Island. Udleveringen begyndte i april 1971 og blev afsluttet i juni 1997. Ved Islands Universitet blev der oprettet et institut til håndskriftsamlingen. Det er i dag en del af Det Arnamagnæanske Institut for islandske studier, Stofnun Árna Magnússonar í íslenskum fræðum, som blev oprettet i 2006. 

Samlingen blev i juli 2009 optaget på UNESCOs Memory of the World Register.