Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Tidligere Cavlingprisvindere

Cavlingprisen blev stiftet i 1944 og er blevet uddelt hvert år siden 1945. Se listen over alle prismodtagere, nominerede, billeder og taler.

2022 - Frederik Hugo Ledegaard Thim

2021 - Nagieb Khaja, Jeppe Findalen, Thomas Foght og Magnus Mio

Nagieb Khaja, Jeppe Findalen, Thomas Foght og Magnus Mio fra Ekstra Bladet vinder Cavlingprisen for artikelserien “Mettes Uønskede Børn” om regeringens dobbeltspil i sagen om de danske børn i Syrien.

2020 - Anders Legarth Schmidt

Anders Legarth Schmidt vinder Cavlingprisen for sine fortællinger fra børne- og ungdomspsykiatrisk center i Glostrup.

2019 - Tea Krogh Sørensen og Morten Pihl

2018 - Eva Jung, Simon Bendtsen og Michael Lund

Eva Jung, Simon Bendtsen og Michael Lund fra Berlingske for en serie afsløringer af Danske Banks milliard-hvidvask. En sag, som har kostet bankens ledelse jobbet, og som nu efterforskes internationalt.

2017 - Camilla Stockmann og Janus Køster-Rasmussen

For bogen ’Bullshit – Fortællingen om en familie’, der ved hjælp af gedigent graverarbejde nøgternt beskriver 80’ernes rå rockerkrig og giver et højaktuelt billede af unges søgen efter fællesskab.

2016 - Chris Kjær Jessen, Lars Nørgaard Pedersen og Michael Lund

Chris Kjær Jessen, Lars Nørgaard Pedersen og Michael Lund fra Berlingske for at have afsløret manipulation omkring grundlaget for regeringens landbrugspakke, også kendt som Gyllegate.

2015 - Puk Damsgård

Puk Damsgård fra DR fra for for sine indsigtsfulde, modige og menneskelige reportager fra konfliktfyldte områder i Mellemøsten samt for bogen "Ser du månen, Daniel".

2014 - Morten Pihl

Morten Pihl fra Jyllands-Posten for artikelserien "Lægernes store tag selv-bord".

2013 - Michael Klint, Jeppe Gaardbo, Frederik Brun Madsen, Søren Kristensen og Steen Jensen

Michael Klint, Jeppe Gaardbo, Frederik Brun Madsen, Søren Kristensen og Steen Jensen fra Danmarks Radio for deres tv-dokumentarserie "I Skattely", der afdækker internationale problemer med virksomheders skattely.

2012 - Asbjørn With

Asbjørn With fra Nordjyske Medier for i over 100 artikler at have kulegravet Rebild Kommunes svigt i sager om sexmisbrug, tvangsfjernelser og hjælp til handicappede.

2011 - Ulrik Dahlin og Anton Geist

Ulrik Dahlin og Anton Geist fra Information for mere end 100 artikler, hvori de har påvist, hvordan op mod 500 unge statsløse systematisk fik frataget deres ret til dansk statsborgerskab i strid med Danmarks internationale forpligtelser.

2010 - Lars Nørgaard Pedersen, Asger Westh og Stine Larsen

Lars Nørgaard Pedersen, Asger Westh og Stine Larsen fra Morgenavisen Jyllands-Posten for featureserien ”Hjem fra krigen” et tankevækkende indblik i fysisk og psykisk lemlæstede soldaters tilværelse, efter at de er vendt hjem fra krig. Med brug af reportager, interview og klassiske nyhedshistorier afdækker serien, at der er behov for et bedre beredskab til at håndtere soldaternes sår på krop og sjæl.

2009 - Jesper Tynell

Jesper Tynell fra DR for i Orientering på P1 at dokumentere, hvordan tidligere beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen og hans ministerium brød loven, bestilte misvisende tal, slettede belastende dokumenter og vildledte Folketinget.

2008 - Morten Frich, Morten Crone og Jesper Woldenhof og Erik Refner

Morten Frich, Morten Crone og Jesper Woldenhof og Erik Refner fra Berlingske Tidende, der med afsæt i en konkret sag om politisvigt har de i deres dagsordensættende, flermediale serie ”Forbrydelsen” påvist store mangler i den ellers stort opreklamerede politireform.

2007 - Peter Øvig Knudsen

Prisen gives for Peter Øvig Knudsens bøger om Blekingegadebanden, hvor han med klassisk, undersøgende journalistik, nøgtern skrivestil og gennemsigtigt kildemateriale har leveret vigtig indsigt i en del af den danske venstrefløjs aktiviteter i 1960’erne, 1970’erne og 1980’erne. Bøgerne om Blekingegadebanden er et stykke perspektiveret og velfortalt nutidsarkæologi, som viser, hvor langt en gruppe mennesker vil gå for at nå et politisk mål.

2006 - Olav Hergel og Miriam Dalsgaard

Olav Hergel og Miriam Dalsgaard fra Politiken. Prisen gives for deres artikelserie fra asylcentret Kongelunden ved København om de forhold, som flygtninge - og især deres børn - lever under. Med deres registrerende, indtrængende stil og i et tæt samspil mellem tekst og billeder har de bragt børnenes skæbner til offentlighedens kendskab.

2005 - Christian Andersen og Michael Klint

Christian Andersen og Michael Klint fra DR får prisen gives for deres DR-dokumentar "Hævet over mistanke", sendt på DR1 9. novemer 2005 - en sjældent velfortalt tv-historie, som understreger vigtigheden af undersøgende og samfundsrelevant journalistik i en tid, hvor flygtige og let fordøjelige udsendelser præger en stor del af sendefladerne på dansk tv.

2004 - Miki Mistrati og Thomas Stokholm, Bastard Film samt Jeppe Facius og Anders-Peter Mathiasen

Miki Mistrati og Thomas Stokholm, Bastard Film samt Jeppe Facius og Anders-Peter Mathiasen fra Ekstra Bladet. Prisen gives for deres grundige, vedholdende og væsentlige indslag på TV 2 og artikler i Ekstra Bladet i den såkaldte Dan Lynge-sag.

2003 - Charlotte Aagaard, Jørgen Steen Nielsen og Bo Elkjær

Charlotte Aagaard og Jørgen Steen Nielsen fra Information samt Bo Elkjær fra Ekstra Bladet for deres gennemarbejdede, veldokumenterede og kritiske artikler om det demokratiske beslutningsgrundlag for Danmarks deltagelse i Irak-krigen.

2002 - Morten Pihl og Jakob Priess-Sørensen

Morten Pihl og Jakob Priess-Sørensen fra BT for gennemarbejdede, veldokumenterede og opsigtsvækkende artikler om de besynderlige forhold i den såkaldte mønsterkommune Farum - og ikke mindst deres afsløringer af borgmester Peter Brixtoftes forvaltning af kommunen og dens økonomi.

2001 - Poul Høi

Poul Høi fra Berlingske Tidende for at skrive ”fremtidssikret avisjournalistik” i en tidsalder, hvor det skrevne ord er sat under hårdt pres. Hans reportager er velskrevne og vidtfavnende.

2000 - Kim Dahl Nielsen og Kasper D. Borch

Kim Dahl Nielsen og Kasper D. Borch fra Jydske Vestkysten for afdækning af danske golfveteraners sygdomme og lidelser og have påvist en mulig sammenhæng mellem disse sygdomme og de tilsvarende sygdomme hos deres børn, som blev undfanget efter fædrenes hjemkomst fra Golfkrigsområdet.

1999 - Søren Funch, Jens Chr. Hansen og Erik Eisenberg

Søren Funch, Jens Chr. Hansen og Erik Eisenberg fra Jyllands-Posten for deres afdækning gennem flere år af Den Danske Banks rolle i Hafnia-sagen, hvor Den Danske Bank kendte til Hafnia-koncernens alvorlige tilstand, men undlod at videregive denne viden til offentligheden, da den i 1992 stod bag salget af nye Hafnia-aktier.

1998 - Tonni Vinkel Sørensen

Tonni Vinkel Sørensen fra Bagsværd/Søborg Bladet for hans konsekvente brug af de klassiske journalistiske dyder: nysgerrighed, vedholdenhed og indignation i sin dækning af en større sag om seksuelt misbrug af børn.

Se de nominerede til Cavling 1998

1997 - Poul Brink

Poul Brink fra Danmarks Radio for hans vedholdende dækning af, hvordan den danske og grønlandske befolkning blev ført bag lyset vedrørende deponering af atomvåben på Thulebasen.

1996 - Henrik Grunnet og Michael Klint

Henrik Grunnet og Michael Klint fra Nordisk Film Broadcast for deres dokumentarudsendelser i TV2, "Den perfekte patient" og "Eksperimentet", der har afdækket hidtil ukendte og skandaløse forhold i det danske sundhedsvæsen.

1995 - Lars Rugaard, Erik Valeur og Christian Nordkap

Lars Rugaard, Erik Valeur og Christian Nordkap fra Danmarks Radio for dækning af begivenhederne på Nørrebro den 18. maj 1993 og dækningen af de stærkt kritiserede undersøgelser af forløbet.

1994 - John Mynderup

John Mynderup fra Dagbladet Børsen for afdækning af det betændte miljø og de store bedragerier omkring selskabs-tømning.

1993 - Mikkel Hertz

Mikkel Hertz fra Morgenavisen Jyllands-Posten for hans dækning af de samfundsmæssige omvæltninger i Østeuropa og på Balkan.

1992 - Nils Ufer

Nils Ufer fra Weekendavisen (posthumt) for hans dramatisering af forløbet i Tamil-sagen.

1991 - Leif O. Dahl og Claus G. Theilgaard

Leif O. Dahl og Claus G. Theilgaard fra Vendsyssel Tidende, som skrev en række afslørende artikler om danske skibsværfters indbyrdes prisaftaler - den såkaldte "snydedok"-affære.

 

1990 - Ulrik Haagerup, Erik Eisenberg og Martin Uhlenfeld

Ulrik Haagerup, Erik Eisenberg og Martin Uhlenfeld fra Morgenavisen Jyllands-Posten for afdækning af en række overbelåningssager i danske realkredit-institutter.

 

1989 - Anders Peter Mathiasen og Jeppe Juhl

Anders Peter Mathiasen og Jeppe Juhl fra Ekstra Bladet. De to journalister har afdækket en lang række misforhold i Stadsarkitektens Direktorat under Københavns Kommune. En stor principiel sag, som i første omgang blev henlagt af politiet og de kommunale myndigheder.

 

1988 - Jens J. Espersen

Jens J. Espersen fra Ritzaus Bureau der med sin skarpsindige journalistik fremdraget den indtil nov. 1987 upåagtede thorotrast-sag, som han med stor ihærdighed har afdækket i alle detaljer trods stor modstand fra implicerede myndigheder.

1987 - Månedsbladet PRESS

Månedsbladet PRESS der tildeles for en radikal fornyelse af dansk magasinpresse. Den journalistiske standhaftighed, udholdenhed og grundighed, som bladet står for, savner sidestykke i dansk presse.

 

1986 - Alex Frank Larsen

Alex Frank Larsen fra Information for hans stædige og vedholdende journalistik omkring behandlingen af patienter, som har fået LSD i medicinsk sammenhæng. Det er komiteens opfattelse, at det førte til lovgivningen i 1986 om erstatning til LSD-ofre.

 

1985 - Allan Graubæk, Gunner Nielsen og Henrik Thomsen

Allan Graubæk, Gunner Nielsen og Henrik Thomsen fra Holbæk Amts Venstreblad for deres arbejde med sagen omkring missil-uheldet på fregatten Peder Skram i september 1982. Det er komiteens opfattelse, at deres stædige graven i sagen var hovedårsagen til nedsættelsen af den anden kommissionsdomstol, som ændrede tiltalen med kaptajn P.G. Olsen til det bagatelagtige.

1984 - Steen Bådsgård og Jørgen Pedersen

Steen Bådsgård og Jørgen Pedersen fra Danmarks Radio/TV der i veldokumenterede TV-uds. har afsløret danske skibsrederes våbentransporter til apartheid-styret i Sydafrika. Gennem journalistisk vedholdenhed er det lykkedes dem at samle afgørende bevismateriale, som politiet ikke har været i stand til at fremskaffe.

 

1983 - Hanne Reintoft

Hanne Reintoft fra Danmarks Radio. Såvel i sit engagement i Radioens Sociale Brevkasse som i sin indsats omkring etablering af den nye Mødrehjælp har hun levet op til Cavling-fundatsens bestemmelse om i særlig grad at udvise initiativ og talent i det forløbne år.

1982 - J.B.Holmgaard

J.B.Holmgaard fra Politiken. Med stor virtuositet har J.B. Holmgaard med sin søndags-rubrik "Sket i ugen" opdyrket denne genre i en stil, der har dannet skole i inden- og udenlandsk presse.

 

1981 - Jan Michaelsen og Henning Thøgersen

Jan Michaelsen og Henning Thøgersenfra Ekstra Bladet, der med mere end 70 artikler alene i 1981 har søgt at udrede trådene i den økonomisk meget indviklede Bonde Nielsen-sag. Mange journalister har gennem årene boret i denne sag, men næppe nogen så vedholdende og stædigt som disse to.

1980 - Hanne Dam

Hanne Dam fra Information har i de senere år opdyrket det kvindepolitiske stof og i en bred vifte af artikler skildret problemstillinger, der vedrører kvinderne. Det har givet hele kønsrolledebatten en ny dimension, der igen har indvirket på andre medier.

1979 - Jørgen Flindt Pedersen og Erik Stephensen

Jørgen Flindt Pedersen og Erik Stephensen fra Danmarks Radio, der ved hjælp af omfattende baggrundsmateriale på en engageret måde har præsenteret befolkningen for politiske og økonomiske problemer.

 

1978 - Svend Bedsted og Jens Otto Kjær Hansen

Svend Bedsted og Jens Otto Kjær Hansen fra Jyllands-Posten for deres indsigtsartikler om edb-sikkerheden, der medførte nye regler, som hindrer edb-sløseri.

 

1977 - Jakob Andersen og Søren Jacobsen

Jakob Andersen og Søren Jacobsen fra Ekstra Bladet for deres artikler om Forsvarets Efterretningstjeneste, hvor dybdeborende journalistik førte til nedsættelse af en kommissionsdomstol, der bekræftede oplysningerne.

1976 - Harry Rasmussen

Harry Rasmussen fra Næstved Tidende for gennem en række veldokumenterede artikler at have kritiseret forholdene på Amtshospitalet i Vordingborg, det tidligere statshospital.

1975 - Nele Rue

Nele Rue fra Danmarks Radio som meget aktiv medlem af den gruppe, der producerede ungdomsudsendelserne i radioens P3 og TVs ungdomsredaktion.

1974 - Anne Wolden-Ræthinge

Anne Wolden-Ræthinge (Ninka) som interviewer og desuden for i fornem deskriptiv form at give læserne nyt indblik i den hverdag, vi lever i.

1973 - De redaktionelle medarbejdere ved Vejle Avis

De redaktionelle medarbejdere ved Vejle Avis, der i tre måneder forgæves har søgt at skabe grundlaget for en ny avis med den hensigt at bryde det lokale avismonopol. Initiativet har vist, at der under andre former og på bedre betingelser er mulighed for at forny den dagbladsstruktur som har sit udgangspunkt i den politiske udvikling i sidste halvdel af 1800-tallet.

 

1972 - Leif Kjeldsen

Leif Kjeldsen for sit journalistiske arbejde i forbindelse med skandalerne i Københavns Amt.

 

1971 - Torgny Møller

Torgny Møller for stædig og saglig journalistik omkring ulykken på Lindø-værftet i marts 1971 og ved effektivt at henlede samfundets opmærksomhed på arbejderbeskyttelsens utilstrækkelighed.

1970 - Leif Blædel

Leif Blædel for hans journalistiske holdning i samfundskritisk nyhedsbehandling og kommentarer og for hans kildekritiske arbejdsmetode, ikke mindst kommet til udtryk i hans virksomhed som radio- og TV-kritiker.

1969 - Thyra Christensen

Thyra Christensen for kampagnen i sagen om erstatning til personer, der er blevet invalide efter offentlige vaccinationer.

 

1968 - Erik Nørgaard

Erik Nørgaard for hans dybtgående reportager om retsmaskineriet og hans humanistiske indstilling til de personer, som indfanges af dette maskineri.

1967 - Hans V. Bischoff

Hans V. Bischoff for påvisningen af fejl og mangler ved indsamlingen af materiale til beregning af pristallet og som anerkendelse af hans journalistiske behandling af det økonomiske stof.

1966 - Herbert Pundik

Herbert Pundik for artikel-serierne fra Afrika og Asien med uafhængig oplysning om u-landsproblemer.

1965 - Poul Dalgaard

Poul Dalgaard for hans kampagne om boligforholdene.

1964 - Knud Poulsen

Knud Poulsen for hans talentfulde og fornemme videreførelse af interview-genren.

1963 - Poul Trier Pedersen

Poul Trier Pedersen for ved fin journalistik at fremdrage og sætte i gang debat om kontroversielle, ikke tidligere behandlede emner i radio og det nye massemedium TV.

1962 - Jørgen Hartmann-Petersen

Jørgen Hartmann-Petersen for hans indsats i dansk journalistik igennem skabelsen af en helt ny satirisk form, som i året 1962 nåede det fuldkomne.

 

1961 - Willy Reunert

Willy Reunert for hans banebrydende indsats i radioreportage og specielt for hans to udsendelser fra Algier i begyndelsen af 1961 og udsendelsen fra Polen senere samme år.

1960 - Viggo Duvå

Viggo Duvå for hans sociale reportager, deriblandt hans selvstændige initiativ i en artikelserie om Kolonien Filadelfias epileptikerafdeling, der medførte tidssvarende nyordninger.

1959 - Dan Larsen

Dan Larsen for hans økonomisk-politiske reportage, særlig med henblik på hans korrespondance fra De Syvs møde i Stockholm juni 1959.

1958 - Ingen uddeling

Ingen uddeling

1957 - Ole Hansen

Ole Hansen for den første samlede artikelserie om de europæiske fællesmarkeds- og frihandelsproblemer, baseret på en selvstændig reportage fra de berørte lande.

1956 - Røde Kors Ungarn-indsamlingen

Røde Kors Ungarn-indsamlingen i erkendelse og anerkendelse af den betydelige journalistiske indsats, som ydedes i 1956 af dagspressens udsendte korrespondenter til begivenhederne i Ungarn.

1955 - Ingen uddeling

Ingen uddeling

1954 - Robert Kjældgård

Robert Kjældgård der i det svundne år har vist initiativ ved at interessere den opvoksende ungdom for pressens arbejde og inspireret den til aktiv journalistisk indsats - samt i forbindelse hermed hans idé til den dansk-svenske skolelandskamp.

 

1953 - Per Arboe Rasmussen

Per Arboe Rasmussen som den journalist, der ved at bringe sagen om de fire benådninger (fra besættelsen) frem, gav anledning til den store diskussion om hele løsladelsesproblemet, der derefter fandt sin endelige afgørelse i Folketinget.

1952 - Aage Hastrup

Aage Hastrup som anerkendelse af hans talentfulde journalistiske arbejde og selvstændige initiativ i den økonomiske reportage.

1951- Niels Blædel

Niels Blædel som anerkendelse af hans journalistiske initiativ og talentfulde gennemførelse af kampen for en forbedring af vilkårene for dansk videnskab.

1950 - Mogens Bostrup

Mogens Bostrup som anerkendelse for hans artikelserie til fordel for to uskyldige mistænkte officerer i Nymindegab-sagen.

1949 - Anders B. Nørgaard og Poul Dalgaard

Anders B. Nørgaard og Poul Dalgaard som anerkendelse af deres initiativ ved optrævlingen af "Edderkoppe-sagen".

1948 - Nele Topsøe (Nele Poul Sørensen)

Nele Topsøe (Nele Poul Sørensen) som anerkendelse af hendes talentfulde journalistiske arbejde og selvstændige initiativ.

1947 - Gunnar Næsselund

Gunnar Næsselund som anerkendelse af fremragende journalistisk arbejde med det formål at informere den danske offentlighed om relationerne mellem Danmark og England.

1946 - Ole Vinding

Ole Vinding som anerkendelse for sit journalistiske arbejde og i særdeleshed hans reportager fra Grønland, der gav stødet til den offentlige debat om de aktuelle grønlandske problemer.

1945 - Henrik V. Ringsted

Henrik V. Ringsted dækker fuldt ud de forudsætninger, der stilles som betingelse i fundatsen: 
Yngre journalist, der i særlig grad har udvist initiativ og talent i det forløbne år.