Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Seksuel chikane – hjælp og forebyggelse for freelancere og selvstændige

Dansk Journalistforbund har lavet en guide til freelancere og selvstændige med anbefalinger til forebyggelse af seksuelle krænkelser og chikane i arbejdssammenhæng. Guiden hjælper dig naturligvis også videre til DJ's rådgivning, hvis du har brug for hjælp efter at være blevet udsat for seksuelle krænkelser eller chikane i forbindelse med dit arbejde.

Ring eller skriv til DJ på alle tider af døgnet

DJ’s telefon 33 42 8000 er åben i dagtimerne fra 9-16 og udenfor dette tidsrum er der oplysning om nummeret til DJ’s akuttelefon. Du vil blive henvist til en ledig rådgiver med det samme – eller hurtigst muligt ringet op. Du kan også benytte vores særlige mailadresse chikane@journalistforbundet.dk på alle tider af døgnet. Den bliver håndteret af DJ’s professionelle rådgivere og alt bliver naturligvis behandlet med største fortrolighed.

Som freelancer eller selvstændig kan du være mere udsat og stå mere alene med seksuelle krænkelser, der kan opstå ud af den blå luft. Det gælder både i kundeforhold og på arbejdspladser, du periodevist er tilknyttet. Selvom du formelt set kan benytte dig af arbejdspladsens tillidsrepræsentant (TR) eller arbejdsmiljørepræsentant (AMR), ved vi, der er flere årsager til, at det kan være svært som løstilknyttet. Derfor vil DJ rigtig gerne hjælpe dig.

Ring til DJ – vi kan hjælpe med meget

Er du freelancer eller selvstændig uden en tryg eller tydelig relation til den pågældende arbejdsplads’ TR eller AMR, så ring eller skriv til DJ. Vi har både rådgivere, der har særligt fokus på det sårbare i at være løstilknyttet en arbejdsplads eller en kunde, der har indflydelse på dit arbejdsliv og indtjening – og på det juridiske aspekt i sexchikanesager.

Insister på en professionel arbejdsrelation

Som freelancer eller selvstændig, der løser kontinuerlige opgaver for en kunde og given medie- eller kommunikationsarbejdsplads, står du indimellem i en venskabelig relation til din opgavegiver. Du har måske fået opgaven igennem et bekendtskab – eller I har arbejdet sammen om opgaven igennem længere tid, og er derfor blevet kollegialt tætte. Begge dele er der intet galt med, så længe I bevarer en professionel relation og en tydelig rollefordeling.

Hold møder på arbejdspladsen, når det er muligt

For at understrege den professionelle arbejdsrelation opfordrer vi til, at I holder arbejdsmøderne om dine opgaver på arbejdspladsen. At tale sammen på et kontor eller i et mødelokale understreger det professionelle i jeres relation. Der kommer flere og flere kontor-/møde-hoteller, hvor I kan leje møderum, hvis ingen af jer har arbejdslokaler i f.eks. et kontorfællesskab. Arbejdsmøder på en café kan være med til at gøre den professionelle relation mere venskabelig og intim, som kan være uhensigtsmæssigt og uønskeligt.  

Lav så vidt muligt skriftlige aftaler

Etabler en skriftlighed imellem jer. Udvikler en arbejdsrelation med en chef, kollega eller opgavegiver sig til noget, der falder i kategorien seksuel chikane, har du historikken på skrift. Dermed er det langt nemmere at gå videre med sagen. Husk også at gemme sms’er, mms’er og anden dokumentation.

Præsenter dig selv for TR eller AMR

Deltager du jævnligt i møder og andet arbejde på en arbejdsplads, du er løstilknyttet, så præsenter dig selv for stedets TR eller AMR, så I har et ansigt på hinanden, og de ved lidt om, hvem du er, hvis du får brug for deres hjælp i forbindelse med en sexchikanesag. Det føles langt mere trygt at ringe et menneske op, du har hilst på og set i øjnene.

Fandt du den information du søgte

Dette er ikke en kontaktformular, men feedback til indholdet på siden.
Søger du svar på et konkret spørgsmål? Ring til DJ på tlf. 3342 8000 eller skriv til dj@journalistforbundet.dk