Gå til hovedindhold
Bliv medlem
rejsesikkerhed udlandet banner

Rejsesikkerhed i udlandet

Før rejsen

Rejsevejledninger

Myndighederne i bl.a. Danmark og England tilbyder rejsevejledninger med råd og oplysninger til rejsende. Rejsevejledningerne indeholder typisk råd om anbefalet adfærd, landets eller forskellige regioners særlige risici, sundhedsforhold samt links til relevante hjemmesider i det givne område. Er det nødvendigt for din opgave at rejse til et land, hvor rejsevejledningerne fraråder rejseaktivitet, eller hvor risikoen i øvrigt er kendt som meget høj, anbefaler DJ, at du søger professionel sikkerhedsrådgivning. Du skal især være opmærksom på, at almindelige rejseforsikringer ikke længere dækker.

Tilmeld dig Danskerlisten

Du bør altid registrere dig på ”Danskerlisten”, inden du tager på opgaver i udlandet. ”Danskerlisten” giver Udenrigsministeriet mulighed for at kontakte dig, hvis der skulle opstå en alvorlig situation i det land, du befinder dig i, eller hvis der af andre årsager er akut behov for at få kontakt til dig. Adgangen til ”Danskerlisten” sker via et selvvalgt ID eller via NemID.

Download App’en ”Rejseklar” til Android eller iPhone, så du nemt kan finde den nærmeste danske repræsentation i det land, du opholder dig i.

Visumregler

I en lang række lande kræves der visum før indrejse, og mange lande kræver også, at dit pas er gyldigt i mindst seks måneder ud over rejsens varighed. Du skal samtidig være opmærksom på, at der kan være lang behandlingstid på ansøgningen om visum. Det er derfor vigtigt, at du undersøger forholdene omkring visum i god tid. Det er ligeledes vigtigt, at du sikrer dig, hvilke visumregler som gælder for dit ophold, når du er på opgave i udlandet. Du skal i den forbindelse være opmærksom på, at langt fra alle lande tillader, at du rejser ind på turistvisum i forbindelse med arbejde, og at en overtrædelse af dette kan give dig problemer på rejsen. Mange lande har derudover specifikke virumregler for journalister og pressefolk. Kontakt ambassaden eller konsulatet for det land, du skal til, og hør nærmere om præcis, hvordan du søger, og hvad et journalistvisum dækker i forhold til det pågældende land.

Læs mere:

Forsikringer

Inden du tager på opgave i udlandet, anbefaler DJ, at du kontakter dit forsikringsselskab og med dem nøje gennemgår, hvad din rejseforsikring dækker, og – ikke mindst – hvad den IKKE dækker. En rejseforsikring bør tegnes, så den passer til netop din rejse. Dækningsgraden afhænger af dit valg af forsikringstype og forsikringsskab. Du skal være opmærksom på, at der skal tegnes særlige forsikringer ved erhvervsrejser samt til lande betegnet som krigszoner. Rejser du til lande med særlig kidnapningsrisiko, bør du søge råd hos DJ eller sikkerhedsrådgivere med kidnapningsspeciale. Du kan kontakte Vivi Hannibal, forsikringsmægler med speciale i krig og katastrofeområder.

International Federations of Journalists (IFJ) har lavet en journalistforsikring som er billig, har en god dækning og nem at tegne.

På Freelancegruppens hjemmeside kan du finde en grovsorteret liste over forsikringsselskaber, der tilbyder forsikringer, der dækker arbejde i konfliktfyldte områder eller lande.

Vaccine og medicin

Nogle rejsedestinationer vil være forbundet med en forhøjet helbredsrisiko, og derfor anbefaler DJ, at du undersøger, hvilke vaccinationer der anbefales til det givne rejsemål. Det er i den forbindelse vigtigt at være opmærksom på, at nogle vacciner kræver intervalindsprøjtning, og at du derfor bør undersøge relevante vacciner i god tid før afrejsen. Har du behov for at medbringe medicin på din rejse, bør du undersøge, hvilke regler der gælder for det pågældende land og evt. anskaffe en Schengen-attest, også kaldet et pillepas. En Schengen-attest gælder rejsende i Schengen-området og udstedets på apoteket. Schengen-attesten udstedes for rejsens længde, dog maksimalt 30 dage.

Sikkerhedstræning

Hvis du er medlem af Pressefotografforbundet, Freelancegruppen, DJ Kommunikation eller TVGRUPPEN i DJ, kan du søge om tilskud til sikkerhedskurser. Du skal som minimum have været færdiguddannet i et år. Hvis du er i tvivl om, hvilken specialgruppe du er medlem af, kan du kontakte DJ's medlemsafdelingen.

Tilladelse til indrejse og ophold i konfliktområder (Syrien)

Igennem flere år har det generelt været forbudt for danske statsborgere at rejse til og opholde sig i nogle specifikke områder i Syrien.

DJ har dog sikret tilladelse til, at alle medlemmer af forbundet, der har et pressekort, har ret til at rejse til og rapportere fra disse områder.

Hvis du overvejer at tage til ét af de nævnte områder for at lave journalistisk arbejde, og har du spørgsmål til de nye adgangsbestemmelser, kan du kontakte DJ på telefon 33428000.

DJ opfordrer desuden til, at du kontakter forbundet, hvis du har brug for råd og vejledning om at arbejde i konfliktzoner.

Under rejsen

Informationssikkerhed

Når du arbejder i udlandet, har du ofte brug for kilder og kontakter, der kan bidrage med informationer og på anden måde bistå med dit arbejde. Samarbejdet med kilder og kontakter kan være særligt kompliceret i visse lande, hvor det kan have alvorlige konsekvenser for personer at udtale sig om bl.a. regeringsforhold og magtfulde personer. For at reducere risikoen for kilder og kontakter er der en række ting, du kan gøre:

Udenrigsministeriets app

Udenrigsministeriet har udviklet en rejse-app som en service til alle danske rejsende. Med appen kan du nemt finde kontaktoplysninger til bl.a. Udenrigsministeriet og danske ambassader og konsulater i udlandet samt modtage målrettede beskeder fra Udenrigsministeriet i tilfælde af krisesituationer under dit ophold.

Sikkerhed under opholdet

Mediedækningen fra konfliktområder rundt omkring i verden har altid været forbundet med sikkerhedsmæssige risici, men trusselsbilledet har grundlæggende ændret sig på en måde, hvor journalister og andre udsendte medarbejdere i langt højere grad er blevet selvstændige mål for bl.a. kidnapninger, voldelige overfald og terrorisme. Derudover er Danmarks aktive udenrigspolitik samt efterdønningerne af tegningesagen ikke uvæsentlige elementer i det samlede trusselsbillede for danske journalister i udlandet. Derfor anbefaler DJ, at du er ekstra opmærksom på din adfærd, når du arbejder på opgaver i udlandet. Det gælder, når du er i kontakt med de lokale myndigheder (i form af fx grænsekontrol, politikontrol og check points), ligesom det gælder, når du foretager interviews, rejser og bevæger dig rundt i byrummet, samt når du er på dit hotel.

Efter rejsen

Efter hjemkomst

Når du er vendt hjem fra en opgave i udlandet (særligt efter hjemkomst fra højrisikoområder), kan du have været ude for negative oplevelser, som påvirker dig og din livskvalitet. Symptomerne kan komme umiddelbart efter hjemkomst eller efter en længere periode og kan optræde i form af bl.a. søvnproblemer, anspændthed, irritation og hyppige vredesudbrud. Har du været ude for situationer eller oplevelser, som fremkalder en eller flere af ovenstående symptomer, anbefaler DJ, at du enten tager en snak med din arbejdsgiver, din tillids- eller arbejdsmiljørepræsentant eller kontakter DJ på telefon 33 42 80 00.

DJ's rådgivning

AkutLinjen er et alarmberedskab til helt akutte mediejuridiske problemer.

Når du ringer på telefonnumer 33 42 80 10 i forbundets almindelige åbningstid (9 – 16) bliver du henvist til en relevant medarbejder med det samme.

Uden for almindelig åbningstid går dit opkald til vagthavende på AkutLinjen, der vil tale med dig om dit akutte problem. Du har også mulighed for at lægge en besked.

AkutLinjen er en service udelukkende for medlemmer af DJ. Du kan bruge AkutLinjen til spørgsmål om fx:

- straffelovens regler om fotografering og privatlivets fred i øvrigt
- medieansvar
- presseetik
- politi og presse
- hvis du er havnet i problemer i dit profesionelle virke i udlandet

Ramt af PTSD? Sådan hjælper vi dig

Flere i medie- og kommunikationsbranchen er ramt af PTSD efter voldsomme oplevelser på opgaver.

sikkerhed i udlandet banner

Beskyt dit udstyr når du er i udlandet

sikkerhed i udlandet banner

Vælg den rigtige forsikring