Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Prisvindertale 2009

Prisvindertale 2009

Lige som formanden for Dansk Journalistforbund, Mogens Blicher Bjerregård, vil jeg gerne byde alle hjertelig velkommen til denne festdag for journalistikken, nemlig uddelingen af Cavling-prisen for 2009 her i Journalisternes hus på Gammel Strand i vores smukke snedpudrede og frostklare hovedstad. Som efterhånden alle ved uddeles prisen efter en fundats til en journalist eller en gruppe af journalister, der har udvist særligt talent og initiativ i det forløbne år.

Endnu en gang er komiteen, som jeg nu ynder at kalde, ”vogternes råd af Dansk Journalistforbunds kronjuveler og arvesølv”, blevet sat på en hård prøve. Komiteen er nedsat af Dansk Journalistforbund og består af: freelancejournalist Abelone Glahn journalist Ulla Kragh Jespersen, forlaget Systime, journalist Marianne Nielsen fra Ekstra Bladet, Journalist Kurt Strand fra DR og jeg hedder Carsten Ingemann og er freelance fotograf. Det har været vores lod at skulle udpege en Cavling-vinder blandt de fem nominerede, alle en Cavling-pris værdig.

Det er blevet til en nominering til følgende i tilfældig rækkefølge: Jeg lægger ud med ....der efterhånden har været nomineret talrige gange.......

Niels Sandøe, Thomas Svaneborg og Bo Jørgensen fra Morgenavisen Jyllands-Posten, der efterhånden har været nomineret talrige gange for forskellige journalistiske projekter og i er de nomineret for serien ”Det store Ejendomsspil” – at kulegrave boligspekulanters hærgen med hasarderede lån fra villige banker, og det bliver ganske givet ikke sidste gang, vi hører fra de herrer.

Til Nils Giversen, DR for dokumentarudsendelsen ”SOS fanget af pirater” der giver et helt unikt  indblik i et højspændt gidseldrama på et dansk skib i Adenbugten ud for Somalias kyst.

Til  Rune Holm ,TV2/Bornholm, for med afsæt i lokale eksempler at afdække uprofessionel assistance ved 112 – opkald  med perspektiv og forandringer ikke bare på Bornholm, men i hele landet.

Dorte Toft, freelancejournalist for med onlinejournalistik at vise, hvordan sund skepsis og kritisk journalistisk kan udfolde sig i dialog med læsere og kilder på digitale mediers præmisser.

Vil I være venlige at komme herop og modtage et synligt bevis på jeres store indsats.


Kære Jesper.

Du skulle have været noget med EDB, som man kaldte det dengang, da du knoldede rundt i Rødovre som 10-årig og begyndte at programmere på villavejens første computer. Der var vist lidt tekniknørd over dig, og din begejstring for at skille og splitte ting ad ville ingen ende tage. Det gik hårdest ud over din legekammerat Mikkels ejendele, og hver gang der viste sig noget ny teknik på matriklen, var du der fluks med skruetrækkeren og alt gik i stykker. Så det er nok ikke så underligt, at Mikkel mener, han er den retsmæssige ejer af den check på 20.000 kr. som følger med Cavling-prisen, så jeg har for nemheds skyld udstedt den i hans navn.

Det er sandsynligvis din mani med at skrue og splitte ting ad, der har udviklet sig til, at du i dag med kirurgens akkuratesse skær dig gemmen bunkevis af dokumenter og love helt ind til kernen af komplekset, og når du først er tændt, glemmer du at gå i seng.

Journalistik kan antage mange former og have mange formål. Men når journalistikken er vigtigst, fortæller den samfundets væsentligste historier. Den går i dybden uanset, hvor dybt, der er. Den bliver ved uanset, hvor længe det tager. Den er grundig uanset, hvor mange detaljer, jurister og spindoktorer, der spænder ben for den. Sidst men ikke mindst fænger den lytteren, læseren og seeren uanset, hvor umiddelbart utilgængeligt stoffet er.

Den slags journalistik - journalistikken af den allervæsentligste og vidunderligste skuffe - har kun få journalister i Danmark bedrevet. Til de få hører Orientering på P1´s evigt magtkritiske og standhaftige Jesper Tynell.  En solobestigning gennem halvandet år -  5 1/2 halv times forfriskende nøgen og nøgtern forfatningsradio. Konkret lyrik.

Du satsede alt på nichen og et lille bitte hjørne af dansk beskæftigelsespolitik, der viste sig at have alvorlige konsekvenser for en gruppe borgere og stillede grundlæggende spørgsmål ved daværende beskæftigelsesminister Claus Hjorts troværdighed.

Du overgik dig selv med afdækningen af Beskæftigelsesministeriets gentagne overtrædelser af loven, fordrejning af tal og vildledninger af Folketinget.

Gennem 15 indslag optrævler og følger du blandt andet ministeriets uretmæssige sociale eksperiment med at fratage udvalgte sygedagpengemodtagere deres sygedagpenge, såfremt de ikke møder op i aktivering. Et tvivlsomt forslag, som selv Claus Hjort indledningsvis ikke turde gøre til lov. Derfor besluttede ministeren imidlertid at vælge tilfældige syge ud i en række forsøgskommuner, tvinge dem i aktivering og fratage dem hele deres indkomstgrundlag, hvis de ikke levede op til kravene i aktiveringsforsøget. Menneskeforsøg med andre ord. Og en ulovlig og helt igennem usympatisk og arrogant måde at bedrive politik og forvaltning på, hvorfor ministeriet flere gange undervejs i forløbet må skifte forklaring i den periode, hvor du afkrævede dem svar.

For at nå der til har du forvaltet dine evner og muligheder optimalt. Først og fremmest din journalistiske nysgerrighed. I samspil med dit lynende skarpe hoved, og dit matematiske talent samt din maksimale udnyttelse af loven om offentlighed i forvaltningen ……….. gjorde du det umulige.

En kommission har netop afleveret et forslag til en kommende revision af loven om offentlighed I forvaltningen.  Bevares……der er  forbedringer, men paragraf 24 vil I sager om ministerbetjening gøre dokumenter, der udveksles mellem ministerier, departementer og styrelser til interne dokumenter som I udgangspunktet ikke er underlagt aktindsigt.

Derfor kan man meget nemt komme til at stå med en meget stærk regering overfor et svagt folketing og en vingeskudt og svækket presse.

Noget af en demokratisk klimaforandring, må man sige og sammen med den globale opvarmning kunne vort højt skattede demokrati udvikle sig til en bananrepublik, hvor Berlusconi afgjort ville føle sig hjemme.

Derfor håber jeg, at dette store arbejde, du her har gjort Jesper, anskueliggør over for befolkningen og for de politikere, der skal stemme om og vedtage den reviderede lov, der fremsættes om føje tid, hvor vigtigt det er IKKE at begrænse offentlighedens adgang til disse dokumenter og denne korrespondance, til skade for demokratiet.

Selvom din gamle kammerat Mikkel siger, at du er ekstremt klodset og er kendt for at tabe alt på gulvet, er denne serie forfatningsradio, som du selv kalder det, ikke tabt på gulvet og du har ej heller tabt fokus. Men jeg tillader at citere din barndomsven Mikkel: “ faktisk er jeg allermest bange for, at han taber Cavling statuetten på gulvet og at hovedet falder af “ -  så nu ikke noget med at udfordre Murphys  lov, som beskæftigelsesministeriet har gjort det. Hvad der kan gå galt, vil gå galt “.

Men fokuser og kom herop og modtag din velfortjente Cavling pris, det synlige bevis på din bedrift er 32 cm høj, men jeg må altså skuffe dig med at den IKKE kan skilles ad, den kan ikke ødelægges, den vil holde din tid ud, hvor du gerne må kaste ham der Cavling et blik en gang imellem og tillade dig at være stolt. DU, Jesper Tynell. Journalistikkens fornemme kirurg.

Hjertelig tillykke.

Fandt du den information du søgte

Dette er ikke en kontaktformular, men feedback til indholdet på siden.
Søger du svar på et konkret spørgsmål? Ring til DJ på tlf. 3342 8000 eller skriv til dj@journalistforbundet.dk