Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Yoga i parken

Corona & Danskerne: Gåpåmod og nye ideer pibler frem.

Foto: Marianne Leth

Marianne Leth

For Caroline Amalie Falkenberg fra Virum er det ikke nyt at have håndsprit i tasken, gå uden om hostende mennesker og undgå offentlig trafik. Hun lider af sygdommen SLE, systemisk Lupus, som er en autoimmun sygdom, der angriber det raske væv. 

Situationen med Covid-19 har medført en hjemmekarantæne for hende og sønnen Valdemar på 16 år, der lider af astma, så det er slut med at gå i butikker og være sociale for en tid. 

Normalt går Valdemar i 10. klasse på Høng Efterskole på Adventurelinjen, som har fokus på motion, eventyr og udeliv, men han har nu boet hjemme hos sin mor siden den 12. marts. 

Heldigvis kræver hunden Arthur daglige ture i skoven, der ligger få skridt fra hoveddøren. Og morgenturene i skoven får flere idéer til at pible frem, når Caroline går omkring i det smukke hav af anemoner og forårsblomster. 

Caroline er dedikeret (hot) yoga instruktør og underviser samtidig borgere hos Lyngby Taarbæk kommune i at leve med kroniske smerter. 

“Jeg arbejder til dagligt hos Hot Yoga Denmark i Kgs. Lyngby i Bondebyen, men efter den pludselige tvungne nedlukning af studiet, stod jeg nu med en åben kalender”, fortæller Caroline. 
Den ekstra tid og det enorme drive hos Caroline udviklede sig hurtigt til at lave gratis online yoga timer for medlemmerne. Ejeren af studiet, Lis, og Caroline strikkede en ugeplan sammen, og de har her den 15.april nu undervist i 3 uger, med 12 timer ugentligt fra hver sin lokation. Der har været over 100 deltagere. 

Mikrofoner og lys blev hurtigt bestilt hjem, og Carolines stue er pludselig forvandlet til et yoga studie, som også sønnen Valdemar bruger til idrætstimer og træning. 

Caroline fortæller, “Online yoga åbner op for mange muligheder, således underviser jeg både min søster på Frederiksberg, kusinen i Kolding og brorens familie i Californien.” 

Caroline har derudover besluttet at tilbyde gratis online yoga og forkæle de mange hjemmearbejdende husmødre i lokalområdet i en karantænetid med særligt behov for små oaser af ro, balance og egen omsorg. 

Den gode online succes kombineret med en uvis fremtid ser Caroline som et potentiale for et fremtidigt online studio, der under ikke-krisetider kan benyttes af både rejsende, udlændinge og de, der ikke har mulighed for at møde op i studiet i Lyngby. Online studiet “www.ogyoga.dk” åbner derfor inden længe og vil tilbyde undervisning på både dansk og engelsk. 

Alle deltagere på online undervisningen kan selv vælge lokalitet. Flere vælger at være i deres have eller på terrasser. 
 
“Jeg selv laver ofte yogaøvelser, når jeg lufter hunden om morgenen. Jeg er så tidligt ude, at ingen ser mig springe rundt og lave balanceøvelser. Vi håber på at rykke udendørs med undervisningen inden længe.” 

“Det er på mange måder slet ikke det samme at undervise via internettet. Jeg savner at kunne se og høre mine elever, så jeg kan hjælpe dem rigtigt ind i stillingerne. Men på trods af distancen har jeg alligevel formået at nå ud til dem. Jeg fik bl.a. en tilbagemelding forleden efter en yoga time med fokus på hudsult*, hvor en kvinde skrev, at sjældent var hun blevet rørt så dybt igennem yoga, og at jeg havde guidet hende til en stor forløsning. Det er over alle forventninger, at en så nær forbindelse kan etableres igennem computer, wifi og servere, og jeg føler mig meget taknemmelig over tilliden! 
Online yoga har sine begrænsninger, og den sædvanlige Hot Yoga, der undervises i nede i studiet, er selvsagt en umulighed at tilbyde, da det kræver, at eleverne selv anskaffer sig varmepaneler hjemme i stuerne for at opnå en temperatur på 35-40 grader. Det må blive forbeholdt undervisning i studiet,” fortæller Caroline.

Caroline er i øvrigt en dedikeret hjælpende og igangsættende sjæl. Hendes mange nye idéer og fantastiske energi har ført til flere frivillige indsatser; læsehundefører sammen med familiens lille Malteserblanding Arthur, redaktør på lokalområdets Virum-Sorgenfri Avis, grafisk assistance hist og her, og sidst men ikke mindst driver Caroline et stort lokalt netværk for kvinder på facebooksiden Virumpigerne, og arrangerer i dette netværk både strikkecaféer, ture i lokalområdet, foredrag på rådhuset og naturligvis yoga. 

Coronaens tilstedeværelse har i ovenstående facebook-netværk givet anledning til mange timers ekstra arbejde. 

“Medlemmerne var tydeligt påvirket af vores nye og forandrede hverdag. Den ellers dominerende positive og gavmilde stemning i netværket ændrede sig til skræmmekampagner, personlige hetz og konflikter. Som administrator blev det nødvendigt for mig at opsætte nye regler for kommunikation og desværre også opfordre til at begrænse gavmilde udvekslinger mellem medlemmerne. Gruppen er kendt for at være et hjælpende og gavmildt sted, hvor man i stedet for at køre direkte på lossepladsen med aflagt tøj, læste bøger og en gammel kommode, kan annoncere, at forskellige ting står til fri afhentning. Men med de mange hjemmegående, forårsopryddende kvinder steg udvekslingen, og dermed også trafikken mellem matriklerne, så jeg måtte sætte en midlertidig kæp i hjulet, så Virum ikke skulle ende med at være Danmarks epicenter for Coronasmitte,” fortæller Caroline med et glimt i øjet. 
Caroline bruger i øvrigt yoga og meditation til at få bugt med angst og frygt, som kan opstå i kriser som denne. 

*Hudsult - mangel på hormonet Oxytocin - Netdoktor 
Oxytocin er et hormon som findes naturligt i kroppen. Det kaldes populært for “kærlighedshormonet”. Det har fået dette navn, fordi det blandt andet udskilles ved kram, kys og sex. 
Oxytocin giver en følelse af lykke og velvære, og derfor menes det at have betydning for, når mennesker knytter tætte bånd til hinanden. 
Mangel på stoffet kan lede til angst, stress og depressioner. 

Læs andre historier her: https://journalistforbundet.dk/pressefotografforbundet/corona-og-danskerne

Send dit bidrag til webmaster@pressefotografforbundet.dk (kun for medlemmer af PF).

Kommentarer

Kirstin Hofkens

man, 05/11/2020 - 16:52

I offer yoga at the fresh air with social distancing in my garden in Harespringet 9, 2400 Copenhagen Nordvest. Please check out my offering https://yoga-copenhagen.com/services/ Namasté, KIRSTIN