Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Vinderne af Årets Pressefoto 2022

Anthon Unger, freelance fotograf, har taget Årets Pressefoto 2022. Jacob Ehrbahn fra Politiken er kåret som Årets Pressefotograf – igen.

åp

Lars Horn / Baghuset Anthon Unger, freelance fotograf, har taget Årets Pressefoto 2022.

2022 var et år fyldt med dramatiske begivenheder, der testede de danske pressefotografer til det yderste. Som vinderne i konkurrencen Årets Pressefoto viser, bestod de prøven med glans. Krig i vores nærområde for første gang siden 1990’erne med en flygtningestrøm af især kvinder og børn er blevet dokumenteret i alt sin gru og med en følsomhed, der åbner vores forståelse for de ofre, krigen kræver.

I Qatar blev det VM i fodbold, som havde krævet så mange ofre på forhånd, endelig afholdt, og i Afghanistan manifesterede Taliban, at deres regime af frygt og rædsel er så grusomt som tidligere. På dansk jord var der valg og en endeløs sommer af festivaler, som blev brutalt brudt, da en sindsforvirret ung mand skød løs i shopping centeret Fields en søndag på Amager.

Det var en nyhed uden varsel, som krævede hurtig reaktion, og årets juryen valgte at kåre Anthon Ungers billede, der også vinder kategorien Nyhed Danmark, som Årets Pressefoto med bl.a. denne begrundelse:

”Billedet er fantastisk godt fotograferet, for det er lykkedes for fotografen rent faktisk at tage et fotografi – og ikke bare komme hjem med en registrering af situationen. Her er det øjeblikket, man fanger, og så må man leve med, at billedet ikke er helt perfekt. Man kunne selvfølgelig have ønsket sig, at personerne stod mere frit. Men det har ikke været muligt i situationen at blive hængende for at lave det perfekte foto, og det kan godt ramme os alligevel.”

Åp

Anthon Unger/Freelance/Årets Pressefoto 2022 Vinder af Årets Pressefoto: Anthon Unger

Dommerne har i år valgt at tildele titlen som Årets Pressefotograf til Jacob Ehrbahn fra Politiken, der hermed kåres for femte gang, da han vandt titlen så sent som sidste år samt i 2001, 2012 og 2014.

Dommerne fastslog at: ”det tydeligvis er en eminent fotograf, som er virkelig dygtig, og alle billederne viser et stabilt og meget højt niveau.” 

årets fotograf

Jacob Ehrbahn/Politiken/Årets Pressefoto 2022 Vinder af kategorien 'Årets Pressefotograf' ved Årets Pressefoto 2022:
Socialdemokratisk valgfest på Borgen:
DSU’erne bryder ud i vild jubel på valgnatten, da det efter lang tids spænding bliver en kendsgerning, at rød blok får 90 mandater og dermed et flertal i folketingssalen. DR og TV 2 har frem til sidste optalte stemme forskellige valgprognoser. DR viser, at det røde flertal lige akkurat er væk, mens TV 2 rammer den rigtige mandatfordeling. Socialdemokratiet opnår med 27,5 % af stemmerne det bedste valgresultat i 20 år og sikrer, at Mette Frederiksen kan beholde nøglekortet til Statsministeriet. 42 dage senere er rød blok opløst, og Socialdemokratiet danner regering med Venstre og Moderaterne.
(Billede 1 i kollektion på 5)

årets fotograf

Jacob Ehrbahn/Politiken/Årets Pressefoto 2022 Vinder af kategorien 'Årets Pressefotograf' ved Årets Pressefoto 2022:
På flugt fra Putins krig i Ukraine:
24. februar 2022 indleder den russiske præsident Vladimir Putin en invasion af Ukraine. Det sætter straks gang i en massiv flygtningestrøm mod nabolandene Moldova, Rumænien, Ungarn, Slovakiet og Polen. Ukrainske mænd mellem 18 og 60 år må ikke forlade landet, de skal blive og bekæmpe fjenden, så det er primært kvinder og børn, der flygter ud af landet. Alina, 37 år er flygtet fra Odesa med sin mor og 7-årige datter Varvara. Efter flere dages rejse sidder de nu og samler kræfter på banegården i den polske by Przemysl, som er fyldt med flygtninge. De skal videre til slægtninge, der bor i Polen.
(Billede 2 i kollektion på 5)

årets fotograf

Jacob Ehrbahn/Politiken/Årets Pressefoto 2022 Vinder af kategorien 'Årets Pressefotograf' ved Årets Pressefoto 2022:
Klimakamp i København:
Politiet anholder Animal Rebellion-aktivister, som med en sit-in aktion blokerer trafikken på Vesterbrogade foran landbrugsorganisationernes hovedkvarter i København. Aktionen er en protest mod landbrugets animalske fødevareproduktion, der straks – mener aktivisterne – skal erstattes af et plantebaseret fødevaresystem. Det skal gøre op med landbrugets klimaudledninger, der udgør en betydelig del af Danmarks samlede klimabelastning. Samtidig skal det gøre op med det, aktivisterne betegner som ‘ekstrem dyremishandling’.
(Billede 3 i kollektion på 5)

årets fotograf

Jacob Ehrbahn/Politiken/Årets Pressefoto 2022 Vinder af kategorien 'Årets Pressefotograf' ved Årets Pressefoto 2022:
Statsminister Mette Frederiksen: Med 25 corona-pressemøder bag sig kan statsministeren i slutningen af januar, knap to år efter hun lukkede landet ned pga. COVID-19, meddele, at Danmark igen vil være et åbent samfund, helt åbent – alle restriktioner ophæves. I baggrunden ulmer en FE-sag og en minksag, hvor slettede sms-beskeder spiller en stor rolle. Forude venter en krig i Ukraine og en trussel om et mistillidsvotum fra Radikale Venstre, som tvinger Mette Frederiksen til at udskrive folketingsvalg et år inden hun ifølge grundloven vil være tvunget til at gøre det.
(Billede 4 i kollektion på 5)

årets fotograf

Jacob Ehrbahn/Politiken/Årets Pressefoto 2022 Vinder af kategorien 'Årets Pressefotograf' ved Årets Pressefoto 2022:
Fandenivoldsk: Efter to års pause på grund af coronapandemien kan Copenhell igen åbne portene til fire dages festival med hård metalmusik på Refshaleøen i København. I alt 35.000 metalhoveder lægger mundbind og håndsprit bag sig og fester igennem uden berøringsangst. Da det skotske band Alestorm banker en fest på benene fredag eftermiddag, når 1.756 crowdsurfere i løbet af koncerten frem til fotograven foran scenen, hvor sikkerhedsfolk hjælper dem forsvarligt ned. En ny festivalrekord er sat.
(Billede 5 i kollektion på 5)

I år modtager han desuden en 2. pris i Nyhed Udland, og var i år nomineret til prisen som én ud af fem med sit billede af den ukrainske flygtning, der venter med sit barn på en banegård. Om det billede sagde årets jury, da de valgte ham til Årets Pressefotograf:

”Det er et lidt ikonisk billede med en særlig ro og skønhed over sig, som er meget rørende. Det er flot fortalt, og dejligt at det er i s/h, hvilket viser fotografens alsidighed. Det er et af de billeder, man tager med sig fra 2022.

Udstillingen ”Årets Pressefoto 2022” kan ses på Det Kgl. Bibliotek, Den Sorte Diamant fra d. 4. marts - 30. april 2022

Årets to juryer bestod af:  Foto: Casper Dalhoff, Heidi Lundsgaard og Lars Bech. Video og web: Mette Mørk, David Bering og Marte Christensen.

Se alle billederne i Årets Pressefoto 2022 her https://www.åretspressefoto.dk

Kommentarer