Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Vil fotografiet uddø?

Nu tager vi snakken. På PF-konferencen, tirsdag d. 14. november i Nyborg. Ikke den kendte dommedagssnak om mediechefernes hovedløse fyrringer i dagbladsbranchen. Vi gentager heller ikke sangen om videoen som eneste mirakelkur. Vi lægger debatten lige der, hvor det hele startede. Fotografiet. Stillbilledet. Har det overhovedet en fremtid?

Vil fotografiet uddø?

Joachim Adrian Vil fotografiet uddø?

En paneldebat om fotografiets fremtid. Altså Still billedet. Ikke professionen fotograf. Ikke video. Fotografiet. Hvad bliver fotografiets rolle i en ny digital tidsalder, hvor still-billedet ikke længere har sin tekniske berettigelse som eneste visuelle dokumentationsmulighed? Vil fotografiet overhovedet overleve konkurrencen fra især levende billeder og nye muligheder på nettet?

Hvad er fotografiets fremtid i en tid, hvor der efterhånden er ret stor konsensus omkring, at aviserne på et tidspunkt vil dø ud. Hvad med fotografiet i den sammenhæng? Hvilken rolle vil fotografiet spille i en ny digital tidsalder med en helt ny generation af digitalt indfødte unge.

Står fotografiet overfor en ny epoke. Et nyt land der skal indtages. Er vi kun i begyndelsen af en udvikling, hvor fotografiet bliver et afgørende sprog alle mennesker imellem. Eller er det i det hele taget kun et spørgsmål om tid, før nye tekniske muligheder vil frarøve fotografiet dets berettigelse, og still-billedet derfor nødvendigvis må dø ud?

Vi vil tage snakken. Men vi vil gerne have nogle nye tanker end vores egne kendte argumenter. Derfor giver vi i år ordet til nogle stemmer, vi ikke har lyttet til i vores faggruppe. Vi har skiftet de kendte fotochefer ud med et debat-panel, der kvalificeret kan spå om fotografiets fremtid, men som ikke er fedtet ind i vores faggruppe. Som ikke har en agenda i forhold til os, men som frit kan sige, hvad de mener. Træde os over tæerne. Eller give os nye argumenter.

I panelet vil være professor i fotografistudier på Københavns Universitet Mette Sandbye. Den forsker i Danmark, der nok ved mest om fotografi, men som vi sjældent benytter som stemme, når der diskuteres fotojournalistik. Derudover vil panelet bestå af digital strateg og ekspert i sociale medier Peter Svarre, der med 20 års erfaring i den digitale omstilling indgående kender den digitale sjæl og udvikling. Hans viden om vores generations interaktive liv, vil han i debatten omsætte til fotografi, og give et bud på dets betydning fremover. Sidst men ikke mindst vil panelet bestå af den svenske fotograf og uddannet sociolog Maja Daniels. Med base som fotograf i London, kender hun faget indefra, men har en bemærkelsesværdig sociologisk tilgang til både sit eget arbejde og fotografiet i al almindelighed. Hun vil med disse briller på omsætte sin viden og erfaring til et kvalificeret bud på fotografiets rolle i fremtiden og dets betydning i en social sammenhæng mennesker imellem. Debatten sejles sikkert ud på et gyngende hav af journalist og moderator Irene Greve, og alle i salen vil få mulighed for selv at spytte ord i skuden. Vi glæder os i den grad til at tage snakken. Vil fotografiet uddø?

 

Kommentarer