Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Vi er muligvis en branche i krise, men fotojournalistikken er ikke!

Fredag eftermiddag er fotografer fra hele landet samlet i Den Sorte Diamant i København for at overvære åbningen af Årets Pressefoto.

Foto: Joachim Adrian

Joachim Adrian

Udenfor pisker sneen ned på en kold og grå fredag i København. Indenfor i Den Sorte Diamant, er klimaet anderledes varmt. Nærmest på kogepunktet.

Verden er fin og den er hård og danske fotojournalister har året igennem knoklet i ind- og udland for at vise os begivenheder set med deres øjne. Ovenpå rækker af billeder, der både har fået fremkaldt grin og tårer blandt tilskuerne i salen, er det tid til de to sidste priser.

Se alle vinderne her...

Foto: Joachim Adrian

Joachim Adrian

Årets Pressefotograf og Årets Pressefoto. De sidste og største priser skal uddeles og sættes navne på. Salen er fuld af familie og venner og fotografer og journalister og spændte nominerede med klamme håndflader.

Foto: Joachim Adrian

Joachim Adrian

Jublen vil ingen ende tage, da de sidste vindere endelig efter to timers show afsløres. Mads Nissen fra Politiken og freelancefotograf Rasmus Flindt Pedersen. Begge stolte, rørte og overvældede, da de hver især står på scenen. 

Mads Nissen siger i  sin takketale ”Prisen for at tage de her billeder har ikke kun en lys side med blomster og priser. Den har også en mørk side, der har konsekvenser for familie, i facebook debatter og personligt. Den side prøver jeg at være meget opmærksom på og gøre noget ved.”

Foto: Joachim Adrian

Joachim Adrian

Mette Sandbye overrækker i fravær af statsminister Lars Løkke Rasmussen prisen til vinderen af Årets Pressefoto.

Om prisen siger Mette ” Det er både betydningsfyldt og en ære at være her i dag. Tak for det. Historien gang kan og skal fortolkes visuelt. Op gennem det 20. århundrede har pressefotografiet sat dagsordenen. Fotografiet og fotograferne i dag er ikke for nedadgående på trods af, at I presses af almindelige mennesker med en smartphone. Tid, tillid og tækning. Det er hvad der kræves af fotografen og processen bag fotografiet. Billedet der kåres til Årets Pressefoto er velkomponeret og taget i Mosul. Der er et hav af detaljer. På én gang skræmmende, hektisk og helt roligt. Årets Pressefoto er fotograferet af freelancefotograf Rasmus Flindt Pedersen.

Foto: Joachim Adrian

Joachim Adrian

De mange indtryk fra salen skal skylles ned og fordøjes. Foyeren sitrer. Der krammes og hilses og skåles med de kollegaer fra hele landet, der i dagens anledning har taget turen til København. En stor fotofamilie til den årlige familiefest. Nogle har taget deres små nye fotobørn med, andre deres kærester, forældre eller ægtefæller. Nye studerende står lidt betuttede i en gruppe og betragter virakken. Alt er som det plejer, og alt er godt.

 

Foto: Joachim Adrian

Joachim Adrian

Mads Greve sagde det meget præcist i sin præsentation af Årets Reportage Danmark: Vi er muligvis en branche i krise, men fotojournalistikken er ikke!

Foto: Joachim Adrian

Joachim Adrian

Udstillingen Årets Pressefoto kan ses i Den Sorte Diamant fra 2. Marts og frem til 21. April 2018.

Tillykke til alle nominerede og vinderne.

Kommentarer