Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Urimelig udskydelse af Lehmann-sagen

Faglig kommentar af Lars Lindskov

Den 9. September 2015 blev Politikens fotojournalist Martin Lehmann anholdt på den sønderjyske motorvej E45, da han fulgte flere hundrede flygtninges gang på den lukkede motorvej.

Den officielle forklaring skulle være, at pressen ikke måtte vær tilstede af hensyn til den offentlige orden – en begrundelse der må anses for i bedste fald himmelråbende forkert, når man tænker på, at pressen jo blot skulle dokumentere en ulykkelig del af  den nyere danmarkshistorie.  Naturligvis skal medierne være tilstede, når så afgørende begivenheder foregår i Danmark og naturligvis er det ikke forstyrrende for den offentlige orden, når der i forvejen går flere hundrede mennesker på motorvejen.

Sagen er undervejs også blevet endnu grotesk, når man tænker på, at politiets ledelse (eller dele af den) ikke kunne identificere nogle betjente, som Lehmanns forsvarer ønskede at føre som vidner. Det kan opfattes pinligt, at politiet ikke engang kan identificere deres eget personale, når man tænker på, hvad de ellers skal efterforske af mere ukendt karakter, men pludselig kunne politiets ledelse nu alligevel godt identificere flere betjente end i første omgang – ellers var der vel nærmest også gået Tibet-sagen i den endnu engang.

Efter at have set en del materiale i sagen inkl. video-indslag må man sige, at det ikke virker som om, der skal rettes kritik af betjenten på gaden (motorvejen), men mere end ledelsesmæssig mærkelig beslutningsproces uden hensyn til mediernes rolle og betydning i et moderne demokrati.

Nu er retssagen så udskudt endnu engang. Først var den berammet til den 3. maj 2016, som helt grotesk er FN´s internationale pressefrihedsdag, men den blev  udsat på ubestemt tid og senere berammet til den 22. marts 2017, hvorefter den atter blev udsat – nu med den begrundelse, at der ikke var en ledig anklager…..

 

 

Kommentarer