Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Tænk dig om

Siden 1912 har danske pressefotografer stået sammen om rettigheder

Lars Lindskov

Tiden nærmer sig hastigt den 1. november, hvor Ritzau Scanpix gerne vil have en ny rammeaftale på plads. En række fotografer er blevet ”tilbudt” den nye aftale mod at skulle afgive alle rettigheder til deres materiale og altså i fremtiden ikke modtage provision af videresalget af deres materiale.

For fotografer er det naturligvis totalt uforståeligt. En ting er den daglige nyhedstjeneste, men noget meget mere vidtgående er naturligvis det eksterne salg til andre magasiner, blade, forlag og dertil yderligere hele det kommercielle marked, hvor fotograferne oven i købet kan komme i klemme ved misbrug af materialet.

Vi håber naturligvis ingen fotografer skriver under, så vi kan få en mere rimelig aftale på plads. Naturligvis er det barske tider i mediebranchen, men udspillet fra Ritzau Scanpix er meget vidtgående og man kan undre sig over at bureauet, som er ejet af en række medier mener, at indkøbt kreativt materiale efterfølgende kan anvendes frit. En tankegang der kan betyde, at det indhold, der findes i medierne og som købes af mediebrugerne er til fri efterfølgende anvendelse? Det er næppe en tankegang de mener skal gælde.

Der kommer mere information i den kommende uge, hvor vi mødes med DJ´s ledelse og håber at ledelsen hos Ritzau kommer på bedre tanker.

Vi planlægger mandag, når vi har et bedre overblik et medlemsmøde for de berørte fotografer.

Kommentarer

Sofus Comer

ons, 10/23/2019 - 17:09

Selvfølgelig er det på vej den vej. Lad os ikke klantre pengefolkene for at prøve. Men et er sikkert det er nu vi skal finde ud af hvad vi så vil. Umiddelbart er jeg tilhænger af at mediehusene der hyrer fotograferne til af dem udvalgte opgaver fortsætter med at have rets”byrden”. Jeg vil simpelthen ikke have et ansvar der kommer af en opgave jeg ikke selv har valgt.

Timelønnen på 600kr er ifølge mig ganske glimrende. Jeg vil også endda lade den falde til 500kr i timen. 3.000 dagsvagt. Men de får Aaaldrig rettighederne. De får brugsret (eneret i 14 dage) og jeg vil være glad for at de får noget for deres penge. Så jeg vil være villig til at sige 25% i provision fremfor 50% som det er idag, men de 25% gælder fra dag 1.

75% til mediehuset er rimelig med det store apparat de trods alt har kørende. Jeg skriver ikke under på noget som det er nu. Spændende er det.