Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Svenskerne uddeler 41 millioner til visuelle kunstnere

Konstnärsnämndens offentliggjorde i ugen at de uddeler 41 millioner svenske kroner til billed- og form kunstnere, heriblandt en stor del svenske fotografer. Rebecka Uhlin er en af dem.

Rebecka Uhlin

Evelina Carborn Rebecka Uhlin

Uret havde lige slået til frokost da en mail tikker ind i indbakken hos den 30-årige svenske fotograf Rebecka Uhlin. Den fortæller, at sammen med 81 andre billed- og form kunstnere, er hun den heldige modtager af et et-årigt arbejdslegat fra Konstnärsnämndens.

"Jeg virkelig overrrasket og blev nødt til at læse emailen der bekræftede det flere gange inden jeg forstod hvad der var sket. Der er jo vældig mange som søger det, så jeg havde ikke ventet at jeg skulle få det tildelt. Da det begyndte at synke ind at det var rigtigt, så følte jeg mig selvfølgelig meget taknemmelig, glad og lettet."

Den 30-årige Rebecka Uhlin, der oprindeligt kommer fra Tavelsjö i Nordland, er uddannet fotojournalist ved Nordens Fotoskole i Biskops Arnö og er pt. bosat i Stockholm som freelancer. I 2014 læste hun et semester på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i den internationale fotoklasse. Hun beskriver selv sit fotografi som at det “tager afsæt i det dokumentariske fotografi, men bevæger også mod det mere subjektive, som nogle ville kalde kunst” og at hun tager sine personlige interesser med ind i sit arbejde: “Jeg interesserer mig for psykologien - identitet, følelser og relationer. Selv køn og kulturelle normer. Disse emner arbejder jeg ud fra i mine egne projekter.”

Rebecka Uhlin

Rebecka Uhlin Mine bedsteforældre, Aina og Tage Uhlin, under sig selv en frokost på Docksta Baren da morfar havde vundet et gavekort i et lotteri. I mit igangværende projekt The Marriage skildrer jeg mine bedsteforældres livslange kærlighedsrelation. Billedtekst og foto: Rebecka Uhlin.

Ægteskabets stærke bånd
Siden 2011 har Rebecka Uhlin fotograferet sine bedsteforældres livslange forhold til hinanden. Et ægteskab der har holdt sammen i mere end 58 år. Det er blevet til projektet “The Marriage” der stadig er under arbejde. Og det er netop her, at Konstnärsnämndens 1-årige arbejdslegat får ben at gå på: Uhlin vil gerne lave en udstilling og senere en bog. En ny serie er også på vej med tanken om at rejse tilbage til landsbyen i Nordland og portrættere de unge som bor der i dag og for Rebecka Uhlin gør den nye støtte en stor forskel for hendes fremtidige arbejde: “ Det betyder helt klart meget. Det handler om, at jeg kan købe mig tid til at arbejde med mine egne projekter. I de projekter jeg arbejder med nu har jeg en langsom arbejdsproces da jeg fotograferer med mit analoge Hasselbladskamera og fokuserer meget på relationen til de mennesker jeg møder og portrætterer. Men legatet kan jeg også finansiere dele af projektet som er økonomisk krævende.”

207 stykker tryghed
Der uddeles i år 207 arbejdsstipendier fra Konstnärsnämndens som er en forvaltningsmyndighed under Kulturdepartementet i Sverige. Arbejdslegaterne er på hhv. et, to eller fem år og i alt 20 fotografer har modtaget støtte i år. Den fotograf som har modtaget et fem-årigt arbejdslegat i år er Jens Lasthein. Og der er brug for dem mener Rebecka Uhlin der arbejder freelance sideløbende med sine projekter:

“Det er jo svært at forsørge sig som fotograf. Samtidig tror jeg, at fotografi i almenhed ses som en vigtig del i det demokratiske samhället. Stipendier som dette bliver nok mere og mere betydningsfulde for fotografer da arbejdsmarkedet snævres ind ved eksempelvis at mange aviser mindsker sine fotoredaktioner og dermed fotografers tryghed.”

Kommentarer