Svendborgs skjulte skatte - Findelønnen er lille ...
Svendborg Kommune har udskrevet en fotokonkurrence, hvor man skal finde de skjulte skatte i Svendborg. ”Fotos af de hyggelige steder, de flotte oaser, de specielle huse, gårde – vores unikke miljøer, som er ukendte for gæster og turister” som det hedder i konkurrencen. Borgere, turister og besøgende i alle aldre kan deltage og man kan vinde præmier, som er gavekort til Svendborg Shopping. 1. præmien er på 2.500,00 kr., 2. præmien 1.500,00 kr. og 3. præmien er på 1.000,00 kr.
Alle rettigheder over indsendte fotos tilfalder Svendborg Kommune, som frit kan anvende billederne og altså ikke kun de præmierede billeder.
Det hedder endvidere: Hvis en eller flere personer kan genkendes på et billede, og hvis billedet viser person(er) tæt på, skal den eller disse personer have givet accept til, at billedet indsendes til konkurrencen. Ansvaret for at copyright, tilladelser for brug af foto osv. Har indsender af foto. Det er IKKE Svendborg Kommunes ansvar.
Erstatningskrav mod Svendborg Kommune pga. billeder, der ikke overholder ophavsret eller regler om offentliggørelse, videresendes til den, der indsender foto, der har krænket 3.parts rettigheder.
Kim Barren, kommunikationschef i Svendborg Kommune fortæller, at konkurrencen startede i 2015 og der har ikke været problemer tidligere.
Her finder du konkurrencen, der har deadline i morgen...
Er det ikke bare en meget billig måde, at få adgang til en masse billeder? Og man kan vel nærmest spørge om Svendborg er en erhvervsfjendtlig kommune set fra fotografernes synspunkt?
Vi skal som alle andre løbende kigge på økonomien og vi får en række billeder til løbende brug i digitale medier, print og vores hjemmeside, men vi bruger også professionelle fotografer.
I lægger et stort ansvar om erstatning m.v. på de borgere og andre, der indsender billeder – tror I den almindelige borger kender omfanget af et eventuelt erstatningsansvar?
Vi er meget påpasselige med, hvad billederne bliver anvendt til og særligt, hvis der er mennesker på – det er vi i øvrigt altid uanset, hvor billederne kommer fra. Der kommer vel 150-200 fotos ind og der er meget få med mennesker på.
Billederne bliver lagt på Facebook til bedømmelse blandt borgerne m.v. og I skriver, at det er Svendborg Kommune og ikke Facebook, der har rettighederne. Nu er det jo ret velkendt, hvad Facebook kræver af rettigheder. Hvordan er det lykkedes jer som de eneste i verden, at få Facebook til at fravige deres normale betingelser?
Det er noget vores jurister har kigget på.
Har I overvejet, at jeres borgere, turister og andre kan komme i fedtefadet med jeres betingelser?
Hvis vi gentager konkurrencen er det noget vi skal have kigget på – det er en politisk beslutning, men tanken har været, at lave noget samskabelse med hr. og fru Svendborg
Fotojournalist Maria Fonfara skulle have siddet i dommerkomiteen, som skulle udpege de 25 bedste billeder inden bedømmelsen på Facebook blandt borgerne, men Maria Fonfara har valgt, at trække sig fra dommerkomiteen, da udnyttelsesrettighederne er meget vidtgående.
”Jeg synes det er svært som borger/fotograf at forstå, hvad det betyder at videregive alle rettigheder til sine billeder, samtidig med at det er borgeren, der kan blive retsforfulgt, også selv om borgeren ikke ved, hvad billederne i fremtiden bliver brugt til” siger Maria Fonfara.
Kommentarer