Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Steve McCurry i photoshopskandale

En af verdens mest kendte dokumentarfotografer Steve McCurry er nu blevet beskyldt for at
manipulere et af hans billeder.

Billedet af den afghanske pige med de grønne øjne fra en flygtningelejr i Pakistan, står stærkt som et fotografi alle kan genkende og på sigt har beskuet og beundret og Steve McCurrys arbejde har imponeret verden over med sine klare farver og spændende kompositioner. Den prisvindende National Geographic fotograf, har en over 40 år lang og hædret karriere bag sig, der inkluderer medlemsskab i den prestigefyldte fotosammenslutning Magnum. Nu anklages han for brug af manipulation i et af sine billeder, en redigering der krydser grænsen for,
hvad der er etisk indenfor fotojournalistikken - og det er måske ikke første gang denne grænse er blevet krydset, det skriver Petapixel efter at have gravet lidt i sagen.

Det spøgende skilt
Det drejer sig om et fotografi taget på gaden i Cuba. Billedet har netop været en del af en udstilling i Italien, da den italienske fotograf Paolo Viglione fik muligheden for, at se billedet på tæt hold - og opdagede at noget så forkert ud. Han tog et billede af det, og postede det på sin blog og havde ikke ventet den opmærksomhed som indlægget fik.
Billedet viser en gade med en bil i den ene side af forgrunden. I mellemgrunden passerer en mand et gult vejskilt, og der hvor hans ben passerer foden af skiltet, dukker skiltet ikke op på den anden side af benet - men lidt længere nede af vejen, til højre i billedet.

Pillet af nettet
Kort efter indlægget på den italienske blog, blev billedet fjernet fra Steve McCurrys hjemmeside. Hovedpersonen i disse beskyldninger, Stev McCurry, er pt. ude at rejse, så det har ikke været muligt at få fat i ham direkte fra Petapixels side, dog har han sendt dem en mail hvori han forklarer om sin lange karriere og hvordan han bevæget sig fra fotojournalistikken hen i det mere kunstneriske fotografi og kalder sig i mailen "visual storyteller" og refererer til sine billeder som "my photography is my art". I mailen skriver han også, at han ofte er væk når hans prints bliver printet, og at det er i den proces at tingene er gået galt.

Man kaster ikke skylden på andre
Steve McCurry har udtalt til et italiensk medie, at skylden ligger hos en teknisk medarbejder i fremkaldelse af billedet, en medarbejder der ikke længere arbejder sammen med fotografen.
Men den går ikke ifølge leder af fotojournalistuddannelsen Søren Pagter, da Politiken spørger ham om sin mening om sagen og siger at Steve McCurry selv hæfter for ansvaret i denne sag, og fortsætter:
"Det handler om, hvilken historie man vil fortælle. Vil man fortælle om dem, man er ude hos, så behøver man ikke manipulere. Men hvis det væsentligste formål er at få det fede billede, så er det dit fotografi, som bliver det vigtigste. Så er det ikke længere personerne på billedet, som er det vigtigste, men hele illusionen om det perfekte billede, som bliver det væsentligste. Så er det drømmen om det perfekte, der er vigtig for Steve McCurry, snarere end intentionen om og drivkraften mod at fortælle noget om dem, som er på billedet. Det er det, der er galt"

Ikke første gang
Da historien gik viralt og blev delt over hele verden, begyndte folk at gennengå Steve McCurrys tidligere arbejde for at se, om der kunne findes flere tilfælde af manipulation. Det har fået to andre billeder frem i lyset: Et foto af en flok badende drenge fra Bangladesh har først 9 badende knægte men på den redigerede version mangler der en dreng i baggrunden og en arm uden i højre side. Dette billede er nu blevet fjernet fra Magnums hjemmeside.
Et andet eksempel er, en cykel trukket ned af en gade i stærkt regnvejr. På det første billede er der vogne og en lygtepæl i baggrunden, samt en mand i hvidt. På det andet foto, er både vogne og lygtepæl fjernet, og manden har nu mørkt tøj på.

Petapixel har været i kontakt med Steve McCurrys hold og fotografen er endnu ikke vendt tilbage med et svar på de to nyelige billeder der er kommet frem i sagen.

Kommentarer fra det gamle site: 


Fotograf Jørn Stjerneklar
"Billedet af richshaw i regn er så stærkt manipuleret med både mange personer fjernet, affald smidt ud af
billedet og sågar et menneske der er blevet amputeret fra livet og ned! Det er helt vildt - og fotografen, Steve
McCurry, har mistet enhver troværdighed, basta."

Rikke
Jøsses...misundelse er en grim ting...
Hvad med fotografer i Bo bedre, boligliv, Alt for damerne, osv. De manipulere da også for at få det til at se
bedre ud.
Men hvis I mener I kan gøre det bedre, så gør det da...ellers lade være med at have så ondt i røven over
andres succes.


Rikke
Jøsses...misundelse er en grim ting...
Hvad med fotografer i Bo bedre, boligliv, Alt for damerne, osv. De manipulere da også for at få det til at se
bedre ud.
Men hvis I mener I kan gøre det bedre, så gør det da...ellers lade være med at have så ondt i røven over
andres succes.

Kommentarer