Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Skal du være med til at udvikle Årets Pressefoto?

Er Årets Pressefoto tidsvarende i sin nuværende form? Matcher kategorierne det arbejde, vi laver. Er reglerne nutidige? Giver det mening at bedømme den bedste fotograf ud fra en kollektion? Skal vi overhovedet hylde den bedste fotograf, eller i stedet skære ind til benet, og kun hylde de gode historier. Intet er besluttet. Alt er i spil. Lad os gøre det sammen. Pressefotografforbundets bestyrelse inviterer PF-medlemmer til fyraftensmøder i Århus og København. Det foregår onsdag 21. marts i DJ’s lokaler, Åboulevarden 31 i Aarhus og torsdag 22. marts i selve ÅP-udstillingen i den Sorte Diamant.

aap

Robert Wengler Arkivbillede fra dommerdagene til Årets Pressefoto.

Det nye Årets Pressefoto skal udelukkende have fokus på fotografiet, den visuelle fortælling og den gode historie. Ikke på fotografen. Det handler ikke om berømmelse og karriere. Det handler om den visuelle formidling. Vi vil vise det bedste, der rører sig i dansk fotojournalistik lige nu. Årets stærkeste billeder og reportager. Vi vil løfte det bedste fotografi og de bedste fortællinger frem for et bredt publikum, der kan benytte udstillingen til indsigt i vores samfund og til en oplevelse af, hvad fotografiet og den visuelle fortælling kan, når den er allerbedst.

Derfor skal konkurrencen kategorier på den ene side rummer den stærke danske pressefotograf-tradition og troværdighed, hvor nogle af årets vigtigste fotojournalistiske historier og billeder kan få plads. Samtidig skal den have smidigheden til at ny fotojournalistik, der sprænger de traditionelle rammer også har plads. Dog stadig med samme troværdighed til vores fag. Til gengæld skal konkurrencen i mindre grad have fokus på, hvem der så er den bedste fotograf til sit job lige nu.

 De klassiske kategorier skal overordnet set forenkles samtidig med, at der skal gøres plads til nye mere smidige kategorier.

 Samtidig er vi lune på idéen om, at der kun udnævnes en 1. og 2. pris i hver kategori. For på den ene side at gøre kategorierne skarpere, men også for at skabe mere plads på udstillingen til godt fotografi, der lander udenfor kategori eller som kunne have indtaget tredjepladserne. Herved gøres udstillingen også mere smidig, og der bliver plads til et bredere udpluk af, hvad der rører sig i fotografiet.

Vinder af Årets Pressefoto 2017

aap

Joachim Adrian Åbningen af Årets Pressefoto 2017.

Årets pressefotograf. Skal den bestå?

Årets pressefotograf. Bør den i virkeligheden udgå? Med ovenstående vision passer det skævt ind, at udråbe en årets pressefotograf, da forskellige fotografer kan yde en ekstraordinær indsats, men inden for nogle meget forskellige parametre. Klassisk har det været den berejste avisfotograf, vi har hyldet. Men kan den fotojournalist, der bringer dybde, nerve og ny visuel fortælleteknik ind i kommunikationsbranchen, ikke også være et fyrtårn, vi bør hylde? Eller den visuelle kunstner, der leger med helt nye kanaler for udbredelsen af dokumentarfotografiet. Vores fag er i en transformationsperiode, og det er derfor måske demotiverende og misvisende at hylde én bestemt retning. 

 Derudover er kategorien årets pressefotograf også meget en intern kategori, der for det brede publikum kan være ret forvirrende. Hvad er forskellen på årets pressefoto og årets pressefotograf? Det mudrer billedet. Også når aviserne selv udråber sig til hovedvinderen indenfor begge kategorier, alt efter hvor deres egen fotograf har vundet. Derudover er kollektionen til årets pressefotograf heller ikke logisk for den udefrakommende. Den fortæller ikke en historie. Den gentager nogle billeder fra udstillingen og hylder i stedet fotografen bag. Ved at fjerne kategorien tager vi derfor også ansvar for ikke at gøre fotografi til en konkurrence-sport. 

 Årets billede?

Årets pressefoto (Årets Billede?). Bør helt sikkert bestå. Som en enkel og stærk identitet for vores fag og udstilling. Fuldstændig i tråd med World Press Photo, der kårer et billede, men ikke en fotograf. Man kunne omdøbe årets pressefoto til ”Årets billede” (som i Sverige og Norge). Herved lægger navnet lidt mere op til, at det kan være det bedste billede indenfor alle kategorier, der kan vinde. Og ikke så meget kun nyhedsvinklen, som godt kan ligge i det lidt mere forældede ord ”pressefoto”. Navnet ”Årets Billede” ville jo i øvrigt ikke ændre på, at er det bedste billede et klassisk pressefoto, så er det jo stadig det, der vinder.

Se alle vinderne af Årets Pressefoto 2017

Nye og gamle kategorier

Overordnet set er idéen at forenkle de nuværende kategorier, så reportage og nyhed/action smelter mere sammen, for derved at skabe plads til nogle nye kategorier.

 Et udkast til sammensætningen kunne være:

 Årets udlandshistorie. 1-8 billeder. Nyheds/reportagefotografi fra udlandet.

 Årets danske historie. 1-8 billeder. Nyheds/reportagefotografi fra Danmark.

 Årets danske nyhedsbillede. 1 billede. Nyhedsbillede fra Danmark.

 Årets danske hverdagsbillede. 1 billede. Hverdagsbillede fra Danmark.

 Årest sportsbillede. 1 billede. Et sport action eller sport reportagefotografi. Danmark og udland.

 Årets portræt. 1-8 billeder. Portræt billede eller serie. Danmark og udland.

 Årets feature. Kultur/samfund/sport/underholdning/rejse/videnskab/natur. 2-8 billeder.Featurehistorier fra ind- og udland. Den gode historie, der ikke er knyttet op på en nyhedsdagsorden. Den skæve historie. Den bløde historie. Hverdagshistorien. Bag om historien.

 Årets Koncept. Idébåret fotografi. 1-12 billeder. Enkelt billeder og serier båret af en god idé, et koncept eller et formmæssigt sprog. Serierne kan også være long term projekts, hvor det blot skal være afsluttet i konkurrence-året og aldrig tidligere være præmieret.

Ekstra billeder på udstillingen: Billeder udenfor kategori. Fotografi, der fortjener at blive vist, men som ikke er blevet præmieret i det ovenstående. Her tages der ikke hensyn til kategorier, det er udelukkende det indsendte fotografi, der står sin prøve. Her uddeles der ikke en pris.

 Eller en helt anden vej …

Er du enig? Er du helt uenig. Har du andre idéer? Intet er besluttet. Mest af alt ønsker vi en god konstruktiv proces, så vi sikrer os, at vi skaber den bedste konkurrence. For hinanden. For vores fag. Vel mødt til fyraftensmøde, eller skriv dine kommentarer og idéer her på siden.

Skal vi dyrke nuancerne i dansk pressefotografi. Eller bare det bedste.

 

Onsdag 21. marts i DJ’s lokaler, Åboulevarden 31 i Aarhus kl. 16:30 - 18:00. 

 

Torsdag 22. marts i ÅP-udstillingen, Den Sorte Diamant, Søren Kierkegaards Plads 1, 1221 København K kl. 16:30-18:00.

Kommentarer

Mogens Laier

fre, 03/16/2018 - 23:28

ja tak , jeg kommer.