Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Så blev det F-dag

Anmeldelse: En dag som mange fotografer har ventet på. Det er nemlig i dag at de første 300 Fujifilm X-Pro2 kameraer bliver sat til salg i Danmark.

Next Door Café

Johnny Frederiksen Er det en Leica spørger min lokale barista, nej det er en Leica-killer svarer jeg. X-Pro2 med 23mm på blænde 1,4.

Allerede i går onsdag ringede min telefon, det var min sædvanlige kamerapusher fra Kamerahuset i København, ”Dit nye Fuji er kommet” bliver der sagt i den anden ende, det tolker jeg som kom og hent det, og sjovt nok havde jeg et ærinde lige i nærheden. Da jeg i forvejen har Fuji X systemkamera, så var det jo bare at smide et par af mine objektiver, batterier og SD kort i tasken, og så var jeg i gang med det samme.

Klar på 10 minutter
Opsætningen tager ti minutter, hvis man bare høvler alle punkterne i menuen igennem, men man ser tydeligt at der er kommet ændringer. Under punktet autofokus kan man vælge imellem 77 punkter eller (hold fast) 273 punkter, og det virker sådan, at de 196 af punkterne måler på kontrasten. Punktet under hedder ”før autofokus” lidt af en batterirøver, men en fantastisk funktion, for her stiller kameraet konstant skarpt uden, at du behøver at have fingeren på udløseren.

Otte billeder i sekundet
Som tidligere nævnt så var jeg i gang med det samme. Billedhastigheden kan vælges som enkeltskud, 3 billeder i sekundet og sidst men ikke mindst 8 billeder i sekundet. Her taler vi 83 jpeg billeder i træk eller 33 raw. Husk for guds skyld at smide hurtige SD kort i de to porte i siden på kameraet.

Rivende udvikling
Det er fem år siden at forgængeren X-Pro1 kom på gaden, og i den periode har Fuji spyttet mange kameramodeller ud fra samlebåndet. Topmodellen har i de sidste år heddet X-T1, som ligner et lille spejlrefleks hus med søgeren i midten, selv om der i hele X-serien er tale om spejlløse apparater. Hvis man laver en ren sammenligning med X-Pro1 så kan man sammenligne skiftet med et bilskift fra en VW golf 2011 til en VW passat 2016. 

Fuji er førende på glas
Det er ikke nogen hemmelighed at Panasonic, Olympus og Sony puster Fuji i nakken. Selv om der hos spejlreflekskongerne Nikon og Canon er seriøs grund til at bide negle, så har Fuji gjort det de har været kendt for i et halvt hunderede år, nemlig udvikling af objektiver, til at opnå deres store succes. Der er både zoomobjektiver, der ligger omkring blænde 2,8, som man ser hos spejlrefleksserierne og så er der primes på blænde 1,2 og 1,4.

Ikke full frame
Selv om Fujis sensor ikke er full frame, så levere den filer på 24,3 millioner pixel i en opløsning på 6000 X 4000 pixel. Selv med høj ISO er kvaliteten i top. For lige at blive ved ISO, så er der tre auto ISO indstillinger som man kan indstille til laveste og højeste ISO, samt korteste lukketid. Ud over det, har X-Pro2 fået en mekanisk ISO knap i hjulet under lukketiden. En lille detalje der giver et godt retrolook.

Flere film at lege med
Udover glas, har Fuji jo også en fortid i filmindustrien. Dem der allerede kender Fujis kameraer ved at de har filtre der gengiver klassiske fujifilm, bl.a. crome og Acros for neoprenlignende S/H skud. Der er et menupunkt der hedder ”Korneffekt” en funktion som kan diskuteres tilt troværdigt pressefotos. Man kan på en måde godt forstå, at det ”legetøj” er puttet i boksen, for CMOS 3 sensoren skal provokeres meget, for at få støj frem.

Med på videobølgen
Selv om jeg kun lige har leget med videofunktionen i ti minutter, er X-Pro2 med på vognen med Fuld HD. Man kan bl.a. lave 1920 X 1080 i 25P og 50P, og her får man det samme filmiske look som på spejlrefleks og Micro 4:3. På rygtebørsen er der allerede snak om 4K video.

Lige ud af boksen
Hvis man skyder jpeg eller jpeg og raw samtidig, er det muligt at smide billederne lynhurtigt over i en iPhone, androide phone eller iPad med det samme. Kameraet danner et wifi netværk, lige som det er tilfældet med bl.a. X-T1 og X-100T. Filerne lige ud af boksen er i så god en kvalitet, at de kan smides på nettet med det samme. Noget som især nyhedsfotografer har brug for at kunne gøre her og nu.

Er det så det perfekte kamera?
Nej det er det ikke. Det perfekte kamera er altid det næste der kommer ud fra fabrikken. Vi glæder os allerede til det næste igen. For mig er Fuji X-Pro2 det perfekte kamera lige nu. Så perfekt at jeg allerede har bestilt et til, og sat mine gamle til salg. Jeg savner nogle småting ved X-Pro2. Hvis jeg sammenligner med Nikon. Det er småting som f.eks. at lave fast metadata direkte i kameraet, sådan at fotografnavn, copyright m.m. følger filen ud i verden, også når det går hurtig på Iphonen og iPaden. Det er noget som Fuji hurtig kan opdatere i softwaren i fremtiden.

Hvor mange stjerner får det?
Det er svært at give et kamera som X-Pro2 stjerner efter en dags brug, men jeg har ikke fortrudt mit køb. Derfor vil jeg give det mine anbefalinger med på vejen. Det er professionelt, solidt og let at ”slæbe” rundt på, og i løbet at de næste fire uger skulle alle forhandlere have dem på hylden.

Kommentarer