Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Rettet: Casper Dalhoff fik ikke fem års karantæne for billedemafornipulation, men blev smidt ud af konkurrencen for fem år siden.

Forleden sad Casper Dalhoff og slettede gamle mails. Blandt dem var der en fra World Press Photo. I mailen stod der, at Casper var velkommen til at deltage i World Press Photo og at hans fem-årige karantæne nu var overstået. Rettelse: Artiklen er redigeret, da Casper Dalhoff havde misforstået mailen fra World Press Photo. Tidligere havde vi skrevet, at Casper havde haft karantæne, det havde han ikke, men blev udelukket for fem år siden.

Sølund

Casper Dalhoff Et af Casper Dalhoffs billeder fra Sølund, som ifølge World Press Photo har fået for meget photoshop.

I 2016 lå Casper Dalhoffs billeder fra Sølund i finalerunden i World Press Photo i kategorien ”long term projects”.

Inden juryen i World Press Photo udråber en endelig vinder, ser to eksperter råmaterialet igennem. Det gør de, for at sikre at der ikke er sket billedmanipulation eller at billederne har fået en for voldsom redigering efterfølgende.

I al fortrolighed blev Casper Dalhoff kontaktet og fik 24 timer til at fremsende alle filer og negativer til gennemsyn.

“Jeg var ganske rolig, men det viste sig at være en fejl. To billeder taget på negativer sprang i deres øjne og skulle forsvares yderligere fra min side. Det ene billede havde jo vundet før, også i World Press Photo, men strammere og nye regler for billedebehandling gjorde, at det skulle tjekkes igen. Det andet havde jeg heller ikke bearbejdet særligt meget, så jeg var ganske rolig,” fortæller Casper Dalhoff.

Efter at have modtaget filerne havde Casper Dalhoff, en til to dage til at sammensætte et forsvar af sine billeder. Ifølge World Press Photo blev der påpeget to ting ved billederne fra Casper Dalhoffs serie.

Foto 1: Unaturligt mørknet i efterbehandlingen.
Foto 2: Unaturligt mørknet i den ene side for at skjule noget i efterbehandlingen.

Casper Dalhoff Videoen viser, hvad han sendte til dem. Casper Dalhoff har genindtalt, videoen på dansk, hvilket har gjort filmen kortere. Negativerne er scannet “rå” og er ikke bearbejdet.

På baggrund af eksperternes samlede vurdering blev Casper Dalhoffs serie udelukket fra konkurrencen da to af billederne lå udenfor retningslinjerne. Den besked fik han kort efter at vinderbillederne i World Press Photo blev offentliggjort.

“Jeg er ikke så ked af, at det ikke blev til en pris det år – men jeg er vildt ked af, at WPP satte et stempel på mit arbejde som værende billedmanipulation,”

Casper Dalhoff

I følge lederen af fotojournalistuddannelsen på DMJX Søren Pagter, er udelukkelsen af serien på ingen måder berettiget.

“Det er fuldstændig vandvittigt! Det er helt tydeligt, at der kun er tale om beskærring, hvilket er helt i overenstemmelse med de retningslinjer, der er udstukket fra World Press Photo,” fortæller han.

Søren Pagter mener, at det alt for ofte er billedebehandlingen af fotografi der bliver kigget på. Han efterlyser, at de journalistiske værdier også bliver set efter i sømmene.

“Det er langt vigtigere informationen i billedetteksten hænger sammen med virkeligheden, og at billedet bliver brugt i den rigtige kontekst, frem for om det er mørknet lidt eller ej. Umiddelbart kunne billederne sagtens have fået meget mere photoshop og have fået endnu mere kontrast, uden at jeg kan se, at det er et problem,” fortæller Søren Pagter.

Caspers Dalhoffs serie som blev udelukket, vandt samme år i Picture of the Year, den kan ses her.

Kommentarer