Radio24syv stiller spørgsmål ved Se & Hør’s brug af fotos
I dag indledes endnu et kapitel i den omdiskuterede sag om krænkelse af privatlivet mod Se & Hør ved Retten i Glostrup. I den forbindelse, har Radio24syv lavet en undersøgelse over Se & Hørs brug af paparazzi fotos.
Ugebladet kom i søgelyset med den såkaldte tys-tys-skandale hvor en kilde fra Nets angiveligt har lækket personfølsomme data til Se & Hør der har gjort det muligt for ugebladet at overvåge udvalgte personer igennem f.eks brug af dankort. Det er seks tidligere ansatte der skal i retten i dag. De er blandt andet tiltalt for at have købt og misbrugt personfølsomme kreditkortinformationer.
418 klare formål
Endvidere har spørgsmålet om Se & Hørs forhold til overvågning nu udviklet sig til et spørgsmål om krænkelse af privatlivet, ikke kun igennem persondata men også ved brug af paparazzi fotos.
For to år siden udtalte chefredaktør for Se & Hør Niels Pinborg til Radio24syv, at paparazzi fotografering ikke ville optræde i det kulørte ugeblad med mindre at det tjente et “klart formål.”
Tunede man ind på selv samme radiokanal tidligt mandag morgen kunne man her høre den udtalelse taget på ordet. I programmet offentliggjorde radiokanalen en undersøgelse af Se & Hørs brug af paparazzibilleder igennem en periode på et år. Med paparazzi billeder forstås ifølge Radio24syv “paparazzi-fotografier lavet af fotografer, der skjuler sig, ligger på lur eller ligefrem forfølger kendte personer for at skaffe billeder af dem – også i private situationer.” Dertil kommer, at billederne oftest bliver taget samt publiceret uden de fotograferede personer har kendskab til det.
Undersøgelsen viste, at fra August 2015 til August 2016 har Se & Hør bragt 418 billeder af den karakter af kendte, kongelig eller andre offentlige personer.
Er det i offentlighedens interesse?
I studiet var Vibeke Borberg som er forskningschef i medieret på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) inviteret ind, for at kaste lys over situationen. Hun forklarer problematikken ved brugen af disse billeder set ud fra mediejuraen:
”Det er retsstridigt at bringe billeder af kendte, hvis disse er fuldstændig uden offentlighedens interesse – det vil sige, at det eneste formål med billederne er at tilfredsstille læsernes nysgerrighed om privatlivsdetaljer om kendte personer. Det kan kun ske med samtykke fra den omtalte person,” siger Vibeke Borberg mandag morgen til Radio24syv.
Det er især historierne om Grevinde Alexandras tidligere mand Martin Jørgensen og hans forhold til tv-vært og arkitekt Eva Harlou der er blevet dækket i Se & Hør. Ugebladet har på det år undersøgelsen dækker bragt 79 artikler med i alt 34 billeder af parret.
Professor ved juridisk institut på SDU, Sten Schaumburg-Müller betragter dækningen som omfattende og det er hans “klare vurdering, at en så massiv dækning kan blive til forfølgelse. Hvis man er i hælene på dem hele tiden, tager billeder af dem, skriver om dem – så kan det i sig selv være privatlivskrænkende,” siger Sten Schaumburg-Müller til Radio24syv.
Netop den udtalelse bakkes ikke faktuelt op af Chefredaktør ved Se & Hør Niels Pinborg da han i dagene efter inviteres ind i studiet:
"Jeg har ikke haft nogen sager om privatlivskrænkende billeder i de knap tre år, jeg har været chefredaktør," siger Niels Pinborg til Radio24syv.
Efterfølgende har Chefredaktøren klaget over Radio24syvs dækning af sagen til Pressenævnet med syv punkter for brud på god presseskik, skriver Journalisten der har fået hele klagen tilsendt. Anklagepunkter er indberettet med begrundelsen at radiokanalen fører smædekampagne mod ugebladet, hvilket til Journalisten.dk torsdag overordnet afvises af Radio24syvs Nyhedschef Simon Andersen:
“Når man i morgen står i centrum for en meget omfattende retssag om brug af krænkende og ulovlige metoder, er det da ekstremt relevant at se på, om bladet på anden vis anvender metoder, som kan virke krænkende,” siger han.
Tidligere dømt
Det er ikke første gang Se & Hør er blevet kritiseret for deres metoder. I studiet i mandags var også Anders Lund Madsen, der fortæller om sin oplevelse på Rigshospitalet i København. Her skete det, at Se & Hør to gange kontaktede Anders Lund Madsen umiddelbart efter at hans kæreste var blevet fosterscannet, for at ønske tillykke. Første gang var han usikker, men anden gang var der ingen tvivl om at der var andre instanser der spillede ind: De eneste der vidste at fosterscanningen skulle finde sted, var de to involverede samt bookingsystemet på Riget. Kontakten foregik ikke telefonisk anden gang, men ved at en journalist fra Se & Hør mødte op uden for hospitalet idet Anders Lund Madsen forlader stedet med sin kæreste. Dertil kommer det, at en fotograf, også fra Se & Hør, har fotograferet parret inde på Riget i det område hvor scanningen fandt sted. Det førte til en anmeldelse af ugebladet, der i retten blev dømt til at betale en erstatning på 100.000 kroner til Anders Lund Madsen og hans kæreste for krænkelse af privatlivet.
Sagen mod Se & Hør starter i dag 9. September og der er afsat 20 retsdage til forløbet. Alle tiltalte i sagen nægter sig skyldige. Dommen ventes at falde i slutningen af november 2016.
Kommentarer