Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Ophavsretsdirektiv godkendt af EU Parlamentet

Langvarige forhandlinger om digital ophavsret endelig vedtaget

Foto: Robert Wengler

Robert Wengler

Igennem flere år har der i EU været forhandlet om et nyt direktiv for digital ophavsret og det har været en af de største lobbykrige, der vist har været ført og det siger jo ikke så lidt.

Flere rettighedsorganisationer har kritiseret Google og Facebook for at stå bag de massive protester mod reformen og finansieret græsrodsbevægelser, der har kæmpet mod reformen. Bland andet har danske Jens Rohde modtaget over 74.000 mails imod reformen.

Ved afstemningen var der først forslag om at genåbne direktivet og det faldt med snævert flertal 312-317 og efterfølgende blev selve direktivet vedtaget med stemmerne 348-278 og der var stor spænding om resultatet lige til det sidste.

De digitale tech-giganter, der tjener penge på andres kreative indhold skal ifølge det nye direktiv tage et ansvar og betale til indholdsleverandørerne. Det er en god nyhed for kunstnere og især for musikere og filmfolk.

For billedskabere er det nye direktiv lidt mere broget, da visse tekster ikke er blevet helt så skarpe som ønsket, men det er positivt, at tech-giganter som fx Google skal fjerne ulovligt indhold, som offentliggøres i strid med ophavsretslovgivningen.

Der bliver fortsat mulighed for at bevare de forskellige licenssystemer, som Danmark har været gode til at indgå og det giver en mere smidig brug for mange.

Direktivet skal nu implementeres i Danmark.

Kommentarer