Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Nye mirrorless kamera fra Fuji og Canon

2020 er knap to måneder gammel og hvis du står og mangler et nyt kamera, er der ikke mangel på dem. Canon og Nikon har begge lanceret nye top DSLR kamera, og nu er der mere på vej. Denne gang uden spejl - Fuji med X-T4 og Canon med EOS R5.

Fuji og canon

Fuji/Canon pressefoto Fuji X-T4 og Canon EOS 5R

FUJIFILM X-T4 er et kamera spækket med nyheder og forbedringer, der imødekommer de ønsker som entusiaster såvel som professionelle fotografer ønsker inden for både stillbilleder & video. X-T4 bliver den første model i X-T-serien med indbygget fem-akslet billedestabilisering i huset samt et nyt og kraftigere batteri.

Derudover lover FUJIFILM hurtigere autofokus performance og en helt ny lukker, der er hurtigere samt mere lydløs. Kameraet er udstyret med en baggrundsbelyst 26,1 mega-pixel APS-C X-Trans CMOS 4 sensor uden optisk lavpas filter.

X-T4 kan optage 15 billeder i sekundet på den mekaniske lukker og 20 billeder i sekundet på den elektroniske. ISO området går fra 160 til 12.800 og kan øges op til ISO 51.200. Huset er vejrforseglet i magnesiumlegering.

 

X-T4

FUJIFILM FUJIFILM X-T4 er den første model i X-T-serien med indbygget billedestabilisering i kamerahuset. Den nye fem-akslede billedestabilisator kompenserer med helt op til 6,5 stop længere lukkertid på hele 18 ud af 29 FUJINON XF/XC-objektiver.

X-T4 har fået en dedikeret switch/kontakt hvor man hurtigt kan skifte mellem at skyde stillbilleder eller video, og separate menuer afhængig af hvad man har stillet kameraet til at skyde. Det vil sige at man hurtigt kan skifte mellem stillbilleder & video og bibeholde de indstillinger man har i sine menuer, endda også i hurtig menuen (Q-menu) ser man også nu menuen tilpasse sig til de indstillinger man har valgt til still eller video.

Nyt i X-T4 bliver muligheden for at optage video i Full HD-højhastighedsvideo med op til 240 billeder/sek. i høj kvalitet (200 Mbp/s) og med autofokus. Den indbyggede stabilisering (IBIS) kan kombineres med nye funktioner som elektronisk billedstabilisering (DIS) og ”IS Boost” for at give ekstra stabilisering til bestemte motivtyper og situationer.

Videooptagelse i DCI eller UHD 4K / 60P 4: 2: 0 10bit internt til SD-kort samt DCI eller UHD 4K / 60P 4: 2: 2 10bit til recorder-enhed via HDMI.

Andre nye funktioner er egenskaben at kunne optage video til 2 SD-kort samtidigt i samme format som backup og i F-Log er det muligt at aktivere en ”optageassistent” der modsvarer farveomfanget specificeret i BT.709 for at gøre det lettere at indstille eksponeringen under optagelsen. Kameraets mikrofonindgang (3.5mm tele) kan nu også skifte imellem at være til mikrofon eller som line hvis man vil benytte sig af lyden fra et PA-system.

X-T4 kommer på gaden til april og har en vejledende pris på ca 14.995 kr. 

 

Canon R5

Canon Canon EOS R5

Canons seneste skud på stammen er EOS R5, et fullframe spejlløst kamera, der bygger videre på  EOS R-systemet. Kameraet har en kontinuerlig optagelse på 12 billeder i sekundet med den mekaniske lukker, og 20 billeder i sekundet med den elektroniske lukker.

EOS R5 tager den innovative teknologi, der blev udviklet til EOS R-serien, til det næste niveau ved at inkludere et nyt, Canon-udviklet billedstabileringssystem inde i kameraet. Kameraets billedstabiliseringssystem arbejder sammen med objektivets billedstabilisering for at sikre, at billeder og videoer kan optages uden rystelser. EOS R5 kan levere video optagelser i 8K, hvilket er fire gange højere end den nuværende 4K-branchestandard.

Kameraet understøtter automatisk overførelse af billedfiler fra kameraet til image.canon cloud-platformen. Denne automatiske billedoverførsel gør det nemmere for brugere at se deres indhold på andre enheder med det samme. For at give brugerne mulighed for at optage i endnu længere tid er EOS R5 udstyret med to kortslots.

Canon har endnu ikke meldt noget ud om opløsning eller ISO følsomhed. Det samme gælder for levering og pris. Der må vi væbne os med tålmodighed. 

Her kan du læse mere om Fujis X-T4 og Canons EOS R5

Kommentarer

Per Daugaard

man, 03/02/2020 - 19:49

Hurra for Fuji!
En af de nye filmsimuleringer er: "ETERNA Bleach Bypass" Med denne effekt opnås billeder med hård kontrast og smukke dæmpede farver.
Hmmm. Det kamera bliver jeg nødt til at købe, for med det skal jeg rigtig til at arbejde for "Journalisten" samt blive Årets Pressefotograf med mine nye blege og lyseblå billeder. Det er jo så moderne!
Allervenligst.
Per Daugaard