Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Ny udstilling sætter fokus på de første kvindelige fotografer

Vi kender navnet Jacob A. Riis, men hvad med Franziska Gade og Kirstine Lund? To kvindelige fotografer, som var aktive i samme periode som Jacob A. Riis. Deres samt flere andre kvinders arbejde bliver nu udstillet på Museum Østjylland i Randers. 

 Julie Laurberg

Fotokilde: Danmarks Fotomuseum Omkring 1910 fotograferede den anerkendte arkitekturfotograf Julie Laurberg sin kompagnon Franziska Gad med et stort studiokamera. Julie Laurberg drev i perioden 1895-1925 et fotoatelier i København. Udstillingen I skyggen – De første kvindelige fotografer åbnede på Museum Østjylland onsdag den 21. april 2021.

Udstillingen hedder I Skyggen, og hele præmissen for udstillingen er, at kvindelige fotografer har stået i skyggen af deres mandlige kollegaer og endda også i skyggen af deres ægtemand, da nogle kvinder arbejdede under deres ægtemands navn.

I Skyggen sætter fokus på nordiske, kvindelige fotografer og gør op med opfattelsen om, at de tidlige kvindelige fotografer hovedsageligt lavede portrætfotografering i fotoatelieret.

Kvinderne rejste både som fotografer og arbejdede indenfor forskellige genre som iscenesat, dokumenterende, æstetisk fotografi.

emilie

Fotokilde: Dansk Vestindisk Selskab Emilie Langkjær tog dette fotografi omkring 1905 i Frederiksted på St. Croix af en gadesælgerske. Kvinden sælger sine grøntsager i skyggen af bygningens galleri, mens mænd og drenge ser på.

På udstillingen, som gratis kan ses frem til den 24. oktober, kan man købe et katalog med fotografier af de kvindelige fotografer. Det er på 128 side og kan købes i museumsbutikken eller ved at henvende sig til museet. 

Adresse: Museum Østjylland, Kulturhuset, Stemannsgade 2, 8900 Randers C

https://museumoj.randers.dk/nyheder/kvindelige-fotografer-traeder-ud-af-skyggen-i-ny-udstilling/

Kommentarer