Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Ny udstilling "90" viser 90 Christiansborg-politikere fotograferet med lukkede øjne.

De 90 kæmpestore billeder, som man kan se på udstillingen, er taget midt i et blink af fotografen Klaus Holsting. Udstillingen åbner den 15. maj og kan ses i DGI Byens foyer gratis frem til valget den 5. juni.

Klaus Holsting

Klaus Holsting Jakob Ellemann-Jensen (V)
Billedet må KUN offentliggøres i forbindelse med omtale af udstillingen '90'.

Fotografen Klaus Holsting har i mange år arbejdet omkring danske politikere og har blandt andet fotograferet under de sidste ti valgkampe. Ofte har han taget sig i at tænke, at der mangler noget i det til tider todimensionelle billede medierne tegner af politikerne og som de også selv er med til at skabe. Igennem de sidste tre år har han samlet de billeder, man normalt ville kassere. Det er der nu kommet en udstilling ud af. Tanken er at danskerne skal opleve politikerne på en ny og anderledes måde. 

 Klaus Holsting siger: 

"Det begyndte en tirsdag eftermiddag, da jeg kom hjem fra Christiansborg og skulle sortere dagens billeder.  Ved et tilfælde kom jeg til at lægge de frasorterede politikerportrætter med lukkede øjne til side og blev slået af den kraft de havde, når de lå der ved siden af hinanden.  Det slog mig, at fotografierne tilføjede noget til det stereotype billede vi kan have af de her mennesker. Nogle politikere er fanget på under 10 sekunder, mens jeg har brugt timevis på at komme i nærheden af andre før det lykkedes at fange dem i et blink. Næsten alle billeder er taget mens andre taler og politikeren lytter. F.eks. mens de venter på det næste spørgsmål under et tv-interview eller mens der stilles et spørgsmål fra salen." 

 Billederne er blandt andet taget på Christiansborg, til Folkemøde og til diverse pressemøder. De 90 kæmpestore fotografier kan opleves i mål helt op til 2,25 meter gange 1,5 meter i DGI-Byens Foyer. Ingen af de fotograferede politikere har kendt til projektet, før de i går aftes modtog en invitation til fernisering og reception. Og fotografen er da også spændt på, hvad reaktionerne vil blive: 

 "Udstillingen ’90’ udsætter politikeren for et kontroltab. Med lukkede øjnene er man forsvarsløs, man befinder sig inde i eget hoved og er overladt til omgivelserne. Magten overlades til beskueren, som får mulighed for at aflæse politikeren med det velkendte ansigt i et øjeblik uden hensigter og uden agenda.

Når jeg har vist billederne frem undervejs til mine nærmeste venner, var det tydeligt at alle blev påvirket af at se på dem. Nogle syntes, at det var for privat og følte det voyeuristisk, mange fik med det samme mere sympati for politikerne, mens nogle få syntes at flere af billederne er morsomme", siger Klaus Holsting.

 Klaus Holsting har været fotograf i mere end 30 år, både ved dagblade som Information og Politiken, men også i mange år som selvstændig. Han har udgivet flere fotobøger, senest om Nørreport Station, og er flere gange præmieret ved Årets Pressefoto.

  • Klaus Holsting

  • Klaus Holsting

  • Klaus Holsting

  • Klaus Holsting

Kommentarer

Mogens Laier

tir, 05/14/2019 - 11:06

Godt projekt Klaus, meget fin historie.

c.c.bøgebjerg

tor, 12/19/2019 - 22:40

Hej Klaus Holsting. Jeg har fra jeg ved ikke hvor hørt om dit projekt"90" og siden gentagne gange på tv set enkelte eksempler derfra gengivet(håber Du får royalties derfor) Troede også at der var udgivet en bog med portrætterne, som jeg derfor har søgt at få fat på. Det er jo så desværre ikke tilfældet. Nu spøger jeg så om der i forbindelsen med udstilingen er lavet et katalog man eventuelt kan få fingre i ?mvh cc bøgebjerg