Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Mød ÅP dommer Mette Sandbye

Jeg vil gerne rykke ved genren.

Mette Sandbye

Thomas Degner

Mette Sandbye er den eneste i dette års dommerpanel, der ikke er uddannet fotograf eller bruger dagene på at tage billeder. Til gengæld er hendes viden om fotografiet, det historie og udvikling større end de fleste fotografers.

” Jeg er nok den der er mest udenfor nummer og egentlig er det ikke mit gebet at kigge isoleret på pressefotografiet. Det er med stor ydmyghed at jeg indgår i dommerpanelet, men det er også med et ønske om at kunne rykke lidt ved genren. Det er en interessant periode vi er i nu og pressefotografiet er på retur og samtidig er mængden af billeder enorm. Det er et paradoks vi må arbejde os ud af” siger Mette.

Til daglig er Mette Sandbye institutleder på Institut for Kunst- og Kulturvidenskab. Med et speciale i fotografi i alle facetter og mangeårig kritikervirksomhed for bl.a. Weekendavisen er hun i den absolutte liga, når det gælder viden om fotografiets udvikling, påvirkning og tendenser.

Læs også: Fotografi har aldrig været vigtigere

Nogle vil måske huske hende som en del af debatpanelet om fotografiets fremtid på PF konferencen. Her talte hun om, at fotografiet isoleret set ikke er truet, men at fotograferne skal se med nye øjne på deres fag.

”Faktisk er det i virkeligheden medierne der skal vågne op og være mere åbne for nye muligheder at bruge fotografiet på. Den tid vi lever i nu er mere visuel end nogensinde før. Måske har vi som dommere også et ansvar her. Jeg er vant til at skulle forholde mig til kunstfotografi. Kunstfotografiet sniger sig ind på pressefotografiet og omvendt. Udfordringen for mig bliver i dommersammenhæng at lægge de briller fra mig og se på genren som den er.”

Kommentarer