Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Modstand hjælper.

Efter kommentarer og skriverier fra blandt andre PFere, DJ-Fotografer og Facebookbrugere, blev et opslag om ulønnede fotografjobs taget ned.

Screendump fra Facebook

Jens Panduro Screendump af opslaget på Facebook.

Fredag eftermiddag lagde rejsebureauet Tid til ro et opslag på Facebook hvor de søgte ulønnede fotografer.

”Vi søger fotografer – Kan du lide at tage billeder” lød det i opslaget om gratis arbejdskraft i en gruppe på Facebook fredag eftermiddag.

Tid til ro, der blandt andet tilbyder mindfulnessrejser, yogarejser og vandrerejser, ville på en rejse til Sydafrika gerne have en eller to fotografer med.

Disse fotografer skulle dække de forskellige udflugter og attraktioner, som rejsens gæster skulle på og besøge.

Det er ikke unormalt med den slags oplag og selv store virksomheder som TV2 og Nordisk Film, fra vores egen branche, samt blandt andre Danske Bank forfalder til den slags opslag eller forespørgsler.

Det der slog hovedet på sømmet for undertegnede var dog, at ud over at man ikke fik løn, skulle man også selv betale sin flybillet til Sydafrika, samt mad og drikke under turen!

Flere og flere kommenterede negativt på opslaget i gruppen, på Tid til ros Facebookside og på min egen profil, hvor jeg linkede til opslaget, holdt folk sig heller ikke tilbage.

Link til mit oplag: https://www.facebook.com/jenspanduro/posts/10157239624787351

Efter et par timer får jeg pludselig en besked fra Tid til ro på messenger hvor de skriver:

” Kære Jens, Tak for din feedback tidligere i dag. Vi har lavet et nyt opslag nu, hvor det blandt andet er præciseret at det er amatører vi søger. Vi sletter ikke gamle opslag, men vi har skjult det på vores egen side, så der ikke er flere der eksponeres ad den vej. Derudover har vi præciseret selve jobopslaget på hjemmesiden. God weekend og tak fordi du tog dig tid. Kh Tid til ro.”

Jeg svarede følgende:

” Hej Tid til ro. Tak for din besked. Det ændrer dog ikke på min holdning til den slags opslag, der potentielt er unfair konkurrence med os professionelle fotografer. At I tillader jer at det skal koste penge at tage billeder for jer, er efter min mening, helt ude i hampen. En virksomhed som jeres bør tænke over om I ikke burde hyre professionelle danske fotografer eller lokale fotografer på destinationsstedet i stedet. Det vil ikke gavne mig personligt, men en udenlandsk kollega. Grunden til at jeg/vi reagerer sådan på den type opslag er dels, at de efterhånden er mere normen end undtagelsen, at det af selv store virksomheder som TV2, Nordisk Film og Danske Bank opfattes som helt normalt ikke at betale fotografer for billeder i professionel sammenhæng og at man ikke i den grad spørger om gratis ydelser fra f.eks håndværkere. Hvorfor skal man ikke betale for billeder til sin virksomhed og i enkelte tilfælde (ikke jeres) dække det ind under konkurrencer og så i øvrigt kræve alle fremtidige rettigheder til billederne og endog kræve at fotografen klarer rettighederne til offentliggørelse af de fotograferede. Jeg ved godt at dette skriv nok er spildt på sådan en som dig, men nu kender du mere til baggrunden for min/vores reaktion. Jens”

Tid til ro svarer så:

”Tak for forklaringen, Jens. Det gør sgu indtryk. Vi anede ikke at det forholder sig som du beskriver det. Det er taget til efterretning. Kh Tid til ro”

Samme beskeder var også sendt til flere kollegaer og nogle af min Facebookkontakter, der havde reageret på opslaget.

Der gik så et stykke tid og så fjernede de opslaget både fra Facebook og deres hjemmeside.

Om de så har lært lektion, som de skriver, det er ikke til at vide, men det håber jeg.

 

 

Kommentarer