Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Mindeord: Jens-Kristian Søgaard

PF´s æresmedlem og tidligere formand Jens-Kristian Søgaard er død, 72 år gammel.

søgaard

Lars Lindskov

Jeg har nok altid haft en tendens til at søge indflydelse

Disse ord var noget af indledningen i Jens-Kristian Søgaards takketale ved Pressefotografforbundets generalforsamling i november 2021, som udnævnte Jens-Kristian til æresmedlem.

Og man må i den grad sige, at Jens-Kristian søgte og fik indflydelse på meget i det mediefaglige miljø.

Som den første elev i DJ kom han med som observatør til et delegeretmøde i DJ i 1971 og så startede den fagpolitiske karriere, som blev meget omfangsrig.

Som nyudlært pressefotograf blev han tillidsmand på Demokraten i Århus og da den avis lukkede var der et par travle freelance år inden ansættelse på Aarhus Stiftstidende, hvor han også hurtigt blev tillidsmand.

Avisen var ejet af chefredaktør Erik Schmidt, som mente det var godt for avisen, at medarbejderne påtog sig fagligt arbejde!

Søgaard

Lars Lindskov

Det var godt for Jens-Kristian sad i de år i kredsbestyrelsen, PF´s bestyrelse og siden formand, DJ´s hovedbestyrelse og forretningsudvalg.

Der blev lagt utrolig meget energi i at få skabt en uddannelse for pressefotografer og først kom der et gennembrud med en EFG uddannelse, som blev delt mellem Aarhus Tekniske Skole og DJH (i dag DMJX).

Mange flere kræfter blev brugt på at få etableret en fotojournalistuddannelse og det blev en realitet i 1992. Jens-Kristian havde i 1986 forladt Aarhus Stiftstidende for at blive underviser på DJH og blev hurtigt prorektor og fra 1992 rektor – det skadede ikke uddannelsen!

I 1994 vendte Jens-Kristian tilbage til den aktive medieverden og blev fotochef og redaktionschef på Morgenavisen Jyllands-Posten. Her kom hans store digitale interesse ham, fotograferne og hele avisen til gavn og glæde. Den digitale forvandling var lige ham og både da og senere var han meget optaget af de digitale muligheder.

Jens-Kristian Søgaard var en glad og meget kvalificeret prisoverrækker i en lang årrække ved Årets Pressefoto, som han i øvrigt var med til at flytte fra Københavns Rådhus til Brandts i Odense.

Mange faglige i DJ og PF har gennem mange år lært meget af Jens-Kristian og mange er blevet inspireret. Han tænkte strategisk og var bestemt til dialog, hvor det var muligt.

Fritidsinteresserne har gennem mange været sejlads, skisport og golf. De sidste mange år har Spanien været en del af hverdagen, men til sidst var der ikke kræfter til rejserne, men inden kræfterne slap op, nød Jens-Kristian og hustruen Lyn liver i Andalusien. Og næsten som en selvfølgelighed kom Jens-Kristian med i en klub for tidligere engelske universitetsundervisere.

Søgaard

Lars Lindskov

Det var en kulturklub skulle man forstå, men en god frokost kan jo også være kultur. Det vides ikke om han fik fortalt, at han formodentlig er den eneste fotograf i verden, der er blevet sparket bagi af selveste Mick Jagger – det var som ung fotograf, at Jagger mente den unge fotograf kom for tæt på.

Jens-Kristian Søgaard fik i 2017 Dansk Journalistforbunds ærespris Carsten Nielsen Legatet og dengang og da han blev udnævnte til PF´s æresmedlem sagde han til mig, at der nok ikke rigtigt nogen der kender mig mere…..

Kære Jens-Kristian – vi er mange, der aldrig glemmer dig! Tusind tak fordi du søgte indflydelsen og tog den – brugte den så fornuftigt til gavn for så mange mennesker i den danske medieverden.

Æret være Jens-Kristian Søgaards minde.

(Lars Lindskov 19.04.2022)

Kommentarer