Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Maskeprojekt

Corona & Danskerne: Rigshospitalet har igangsat et stort forskningsprojekt, hvor 6000 borgere har meldt sig frivilligt til at teste, hvordan brugen af mundbind påvirker spredningen af COVID-19.

Foto: Marianne Leth

Marianne Leth

Internationale eksperter mener, at mundbind kan bidrage til en reduktion af smitte. Således har Rigshospitalet igangsat en vigtig forskningsundersøgelse, der vil sætte fokus på ”Reduktion af COVID-19 smitte ved brug af mundbind”. Resultaterne kan få stor betydning for Corona-krisen. 6000 borgere har meldt sig som deltagere. 
Alle deltagere har modtaget en e-mail fra Professor, overlæge, dr.med. Henning Bundgaard, Christian Torp-Pedersen, Thomas Benfield, Kasper Iversen hvor der står: “Vi er meget glade for, at du hjælper os med undersøge, om masker virker mod smitte - eller ikke.” 

Charlotte Samsøe, skolelærer, Kgs. Lyngby er en af deltagerne, der er udtrukket til at gå med maske i én måned med slutdato 2. juni.
Forsøget skal afdække, om mundbind kan reducerer risikoen for at smitte med coronavirus. Således vil det give myndighederne vished om, hvordan mundbindene kan bruges under åbningen af samfundet, og på denne måde vil borgerne formentlig kunne komme tættere på hinanden igen.
Det kan eksempelvis være ved kørsel med bus, tog, flytransport, og ved at mødes på arbejdspladser, hvor man har brug for at arbejde tættere sammen.
Charlotte fortæller, “Tandlæger og læger er vant til at bruge værnemidler, så jeg tænker helt klart, at der er en grund til, at tandlægen og lægen har mundbind på, - de tager det vel ikke på, hvis det var ligegyldigt.  Så det må da yde en eller anden form for beskyttelse.“ 
Alle deltagere har fået tilsendt et testkit. Man starter med at teste, om man har antistoffer af COVID-19. I test-posen er der også to stk podesæt, hvor man skal pode sig selv i svælget, hvis man oplever symptomer under forløbet, og selvfølgelig søge læge. Når maskeprojektet efter én måned er slut tager man endnu en antistoftest og en podning fra svælg/næse, og sender det herefter ind til Region Hovedstaden. Samtidig skal deltagerne ca. en gang om ugen besvare et spørgeskema om, hvordan det går. 
”Det var meget interessant at tage testen for at se, om man havde antistoffer. Så kunne man håbe lidt på, at testen var positiv, for så var det et overstået kapitel. Det tror jeg, de fleste ville syntes. Det havde været dejligt at vide.....åh super duper, du slap åbenbart nemt igennem! Også fordi jeg har været syg i uge 7. Men testen viste negativ, så øjesynligt har jeg ikke haft corona”, fortæller Charlotte.

“Jeg har fået 5o mundbind, som jeg tager på, hvis vi har gæster, og når jeg går uden for matriklen. Men jeg havde ikke forestillet mig, at jeg faktisk syntes, at det er lidt grænseoverskridende, fordi folk kigger på én, som om man er et eller andet, der er faldet ned fra himlen. Jeg ved ikke om, de tænker, hun er mega hysterisk, eller man kan også frygte, at der er nogen, der bliver forargede, fordi at i nogle områder indenfor plejesektoren mangler de mundbind. Så folk tænker måske, at jeg er sådan en, der går rundt og hamstrer mundbind. Eller også tænker de, måske er hun syg. De kigger ihverttilfælde sådan undrende.  Men jeg har fået et badge, som jeg kan sætte på tøjet, hvor der står: “Jeg tester mundbind for dig og mig. Undersøgelse om hvorvidt mundbind virker.” Så håber jeg bare ikke, at folk kommer for tæt på for at læse selve badget,” fortæller Charlotte.
Forskningsprojektet har fået tildelt fem millioner kroner fra Salling Group, som også har bedt deres butiksansatte og kunder om at deltage i projektet.
“Jeg har mødt folk, som syntes, det er en fjollet undersøgelse. Fordi burde det ikke være indlysende, når sundhedspersonale og læger bruger mundbind, så er det vel fordi at det virker. Men måske er det fordi, at man simpelhen har brug for at få et validt grundlag for at sige, at mundbind gør en forskel!” 
“Jeg syntes, at det vil være ganske fornuftigt at indføre mundbind, når man skal handle ind eller med offentlige transportmidler. Og jeg tænker også, at der er en god grund til, at man vælger at gøre det i andre lande,“ fortæller Charlotte.
I flere asiatiske lande har det altid været almindeligt at bære mundbind. For eksempel i Japan er det et udtryk for god opdragelse. Japanere bærer mundbind af alle slags, dem vi ser sundhedspersonalet benytte eller stofmasker. De gør det for ikke at smitte andre, og herefter for at beskytte sig selv. Ifølge japanere beskytter mundbind også især om foråret mod pollen, allergiproblemer og forårsforkølelser.
Sydkoreas ekspert i kampen mod COVID-19, professor i infektionssygdomme Dr. Kim Woo-Ju fra Korea University Guru Hospital, svarede ganske enkelt på en journalists spørgsmål om masker virker: ”Hvorfor tror du læger og sygeplejersker bruger masker?” Dr.Kim Woo-Ju gør opmærksom på, at selv masker af stof er bedre end ingenting, når det handler om at stoppe smittespredning af coronavirus.
Flere lande i Europa har allerede indført maske-påbud.
“Så måske bliver den nye livsstil i Danmark også at bære maske i det offentlige rum,” fortæller Charlotte.
 

Læs andre historier her: https://journalistforbundet.dk/pressefotografforbundet/corona-og-danskerne

Send dit bidrag til webmaster@pressefotografforbundet.dk (kun for medlemmer af PF).

Kommentarer