Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Manden med napalm-pigen, går på pension

Fotografen Nick Ut, der står bag et af verdens mest kendte og genkendte foto går på pension efter at have arbejdet mere end 51 år for Associated Press.

nivk ut

Flemming Hansen Den berømte fotograf Nick Ut besøger fotomuseet i Herning.

 

Selv beskriver han sin ellers ubeskrivelige pullitzer-vindende- karriere med ordene: ”From hell to Hollywood”.

Nick Ut startede som helt ung med at dække krigen i Vietnam inspireret af sin storebror der selv arbejdede for AP men blev slået ihjel i krigen. Nick Ut idoliserede sin bror og da chancen bød ssig tog han den:

Ved sin bror begravelse spurgte UT daværende fotoredaktør ved AP Saigon Horst Faas om et job, men Faast afslog efterspørgelsen  med begrundelse at Ut familien ikke kunne miste endnu en søn.

Men Nick Ut tog ikke nej for et svar og efter flere ugers insisteren på at komme i arbejde hos AP hyrede de ham d. 1. Januar 1966. Dengang vat Ut blot 15 år gammel og fik derfor strenge ordre om ikke at fotografere i krigszoner.

Nick Ut tilbragte nogle år som fastansat hos AP indtil krigen en dag stod på hans dørtrin. Præcis to år efter hans ansættelse, og Nick Ut instinktivt greb sit kamera. Og fra den dag var den dengang kun 17-årige Ut krigsfotograf.

I de følgende år blev Ut skadet fire gange og mistede flere kollegaer.

Den dengang 9-årige Phan Thi Kim Phuc overlevede angrebet med Napalm-bomber der i rev hendes tøj og hun i stykker. Hendes hjælpeløse flugt har de fleste set fastlåst i Ut ikoniske billede, men historien slutter ikke der. Efter billedet blev taget lagde Nick Ut sit kamera og hastede den lille pige på hospitalet og krævede at hun skulle behandles.

Nu, lever hun i bedste velgående i Canada i en alder af 53 år og er gode venner med Nick Ut.  

Siden da har Nick Ut udlevet sin karriere i USA hvor han har fotograferet berømtheder – især hvis de er kommet på kant med loven. Et af hans mest kendte fotos er af hollywood stjernen Paris Hilton der bryder sammen da hun bliver ført i fængsel for sine forsømmelser på kørebanen.

Kommentarer