Gå til hovedindhold
Bliv medlem

"Man er ikke i tvivl når man ser et billede der rammer en. Og så skal den være æstetisk visuelt flot. Det skal hænge sammen"

Lars Bech er dommer i fotokategorien i Årets Pressefoto 2022.

Lars

Privat

Navn: Lars Bech
Stilling: Fotograf

Kort om dig selv:
Jeg har arbejdet freelance siden 2002. Da jeg ikke kunne blive professionel fodboldspiller, blev det hobby nr 2. Fotografi. 
Jeg fik mit første kamera som 12- årig. Et Agfa klik med to film af 12 billeder. Den største dag i mit liv var da jeg fik min første pris på ÅP. Jeg husker jeg rystede for jeg havde kæmpet hårdt for det. 

Fotograf er ikke noget man laver. Det er noget man er. Det er hele ens liv. Dit liv, mit liv. Jeg elsker at arbejde med mennesker, og fotografere hele tiden. Jeg har lavet 3 fotobøger. Langenæs/Aarhus/Danmark fik kult status da den kom i 2001. Det var billeder i farve, fuld flash, af alle mine naboer på Langenæs hvor jeg boede. Så bogen BIG BANG med Das Büro som er mere i zonen mellem dokumentar og kommercielt fotografi. Seneste bog er en bog om passion, håb, glæde og sorg. "Kærlighed & Smerte" er en bog om AGF- fans og lige udkommet. Efter DJH startede jeg Das Büro med min ven Ulrik. Det havde vi i 12,5 år, og i den periode blev det Danmarks største kommercielle bureau. I dag er jeg mig selv, og det elsker jeg. 

Hvad var den første tanke der gik gennem hovedet på dig, da du blev spurgt om du ville være dommer til Årets Pressefoto? 
Da jeg blev ringet op blev jeg overvældet af stolthed. Jeg stod på Menu`s parkeringsplads da opkaldet kom, og jeg måtte spørge om det var en prank, en joke, telefonfis, for sådan noget spøger man ikke med. Det er en kæmpe ære at være dommer i ÅP og jeg ved hvor meget det betyder for alle der sender ind. ÅP er kæmpestort i vores branche. Og jeg glæder mig helt vildt til at se alle jeres billeder.

Hvad drømmer du om at se ved Årets Pressefoto?
Jeg drømmer om billeder man kan mærke. Billeder der rører dit hjerte. Jeg drømmer om visuelle historier, og jeg drømmer om fotografer der tør tage chancer. Om billeder der også æstetisk er gode. Det visuelle fylder meget i dag. Vi bliver bombarderet med billeder. Derfor er det vigtigt fotografen har noget på hjertet. Og heldigvis har vi så meget talent i Danmark. 

Hvad er det vigtigste for dig, når du skal finde en vinder i Årets Pressefoto?
Det vigtigste for mig er at historie og visuel fortællerteknik går op i en højre enhed. Billedet behøver ikke være taget på den anden side af jorden. Det kan være taget hos lige uden foran din egen dør. De sidste år syntes jeg der har været meget smukke eksempler på billeder taget herhjemme. År 2022 har på mange måder været et voldsomt år. Det tror jeg man kommer til at kunne se i det indsendte materiale. 

Hvad skal der til for at du synes, at en historie er godt fortalt?
En god historie kan man mærke. Der kan være sorg og glæde. Man er ikke i tvivl når man ser et billede der rammer en. Og så skal den være æstetisk visuelt flot. Det skal hænge sammen. 

Hvis jeg skulle sige noget, så skal vi passe på ikke at gentage os selv. Gå i ring og lave for mange klicher. Serie efter serie, der ligner hinanden. 
Nogle gange savner jeg noget humor i fotografi. Noget af det sværeste at få med. Det behøver heller ikke være "tosser og tabere” hele tiden, som jeg hørte en sige på udstillingen for nogle år siden. Hvornår kommer det egentlig en fed serie om overklassen i Danmark? Jeg kunne også godt savne lidt nytænkning i dansk fotografi. Mere vildskab. 

Hvad vil kunne overraske dig?
Jeg håber at blive visuelt overrasket. Overrumplet. Ud over alle fastansatte, håber så mange freelancere så muligt vil sende ind. Det har været svære år for mange, og mange føler måske ikke de lige har noget fra året der gik. “For jeg har jo ikke været ude i det store udland". Fuck det, siger jeg. Send ind. Der er for mange freelancere der med årene falder fra, men Hey! I skal sgu hænge i! Blive ved! Tro på jer selv. Og så er jeg glad for der er så mange kvinder i vores fag, og man ser det nu hvor flere kvinder vinder priser end tidligere. Men jeg er også trist over alle dem der falder fra. Dem skal vi have tilbage. I virkeligheden drømmer jeg om en ekstra kategori “Årets frelancer”. Hvor du uden at være flov kan sende 5-8 billeder ind fra Danmark uden der er Nyhed og sport. 
Vi ses til åbningen 2023.

Kommentarer