Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Lad forbundet se din kontrakt med Ritzau Scanpix før du skriver under

Stemningen var intens i det gamle forbundshus på Gammel Strand i København. De første 20 fremmødte sad og ventede på at klokken skulle slå 17:00.

Ritzau Scanpix

Johnny Frederiksen PF formand Lars Lindskov og Journalistforbunds forhandlingskonsulent Christian Dølpher.

Fem minutter før mødet gik i gang tikkede der e-mails ind på flere mobiltelefoner i lokalet. Man kunne næsten kalde det rettidig omhug, for afsenderen var Ritzau Scanpix.

I Mailen står der bl.a. I vil modtage den nye kontrakt i den nærmeste fremtid, og såfremt I er interesserede i at samarbejde med Ritzau Scanpix, skal denne underskrives og sendes retur” og her maner Dansk Journalistforbunds forhandlingskonsulent Christian Dølpher til besindelse, “rådfør jer med Pressefotografforbundet eller juristerne her i Journalistforbundet, inden I skriver under” siger han og bliver bakket op af PF formand Lars Lindskov ”vi har fået udsagn om at den fremtidige kontrakt bliver en sammenskrivning af de to gamle Polfoto og Scanpix kontrakter”. ”Det er super, gækker en frisk fotograf, så skal vi have 1266kr i timen”.

Læs også: Medlemsmøder om Ritzau Scanpix...

”Pressefotografforbundet og Dansk Journalistforbund kan ikke blande sig i prissætningen af en ny aftale” siger Lars Lindskov og tilføjer ”men vi kan kigge på forholdene og rettighederne”.

I en Polfotokontrakt fra foråret 2015 står der to punkter, der tilsammen kan få en fotograf i fedtefadet: ”Fotografen giver Polfoto eneret til at sælge de billeder, fotografen har leveret til Polfoto i Danmark og i udlandet til udnyttelse på ethvert medie til ethvert formål, herunder redaktionel, reklamemæssig eller anden kommerciel udnyttelse”, sammenstemt med denne formulering længer nede i kontrakten Fotografen indestår for, at billederne ikke krænker tredjemands rettigheder, og at udnyttelsen af billederne er clearet med den eller de afbillede person(er)”.

"Det er vilkår som dem vi vil advare mod”, siger Lars Lindskov og gentager, ”send kontrakterne forbi os inden I skriver under, så vil vi gøre alt hvad vi kan for at råde og vejlede jer”.

Blandt de mange fremmødte fotografer herskede der enighed om at være solidariske, også med de fastansatte kolleger de skal arbejde sammen med på det nye bureau. Flere var stemt for at melde sig ind i Ritzaus medarbejderforening, for at blive en tættere del af det faglige fælleskab.

Ritzau Scanpix

Johnny Frederiksen Der var mødt over tyve fotografer op til medlemsmødet på Gammel Strand i København.

Hvis du bliver præsenteret for en ny kontrakt fra Ritzau Scanpix, så send den videre til Lars Lindskov på mail: larslindskov@mail.dk

Kommentarer