Gå til hovedindhold
Bliv medlem

"Jeg er helt vildt interesseret i mennesket"

Lærke Posselts projekt om kønsforståelse var søndag til skue på Fagfestival da hun præsenterede det.

Lærke posselt

Cæciliie Philipa Vibe Pedersen Lærke Posselt bliver interviewet af Andrea Gjestvang som tidligere på dagen selv holdt foredrag. Foto: Cæciliie P.V. Pedersen

"Vores sprog er ikke stort nok til virkeligheden. Jeg er hverken kvinde eller mand, men mine omgivelser vil gerne fastholde mig i én af de to roller."

Sådan beskriver en af personerne i Lærke Posselts projek Gender Bender "Jeg er helt vildt interesseret i mennesket og vores blik på hinanden og især hvordan portrætfotoet kan præge vores opfattelse af hinanden. Når I ser dette projekt tror i måske, at det handler om en gruppe mennesker som i ikke kender, men i virkeligheden handler det om os alle sammen. Når vi ser hinanden putter vi automatisk hinanden i kasser, og en af de kraftigste af dem er kønnet." Lærke fortæller om, hvordan hun selv er blevet puttet ned i en kasse da hun startede med at fotografere dokumentarisk.

I marken mødte hun kun mandlige fotografer og nedtonede derfor sit kvindelige udseende for at passe bedre ind. "Det er bare et eksempel fra mig hverdag, men I har sikkert alle jeres egen verison af den oplevelse." I projektet undersøger Lærke hele spændet af kønsspektret. Når man ser på billederne, er man i tvivl om, hvilket køn de portrætterede har.

Og det er meningen, fortæller Lærke: "Efter folk har forsøgt forgæves på at kategorisere personerne, så giver de op. Og det er det som er håbet: At de måske i stedet for begynder bare at se mennesket. Og lytte til dem. Det er et eksperiment, og jeg håber på at vi kan begynde at se mennesket før kønnet"

Som en af de portrætterede formulerer det: "Det er synd at vi ikke har fantasi til at forestille os, at en person med makeup kan være andet end en kvinde."

Kommentarer