Gå til hovedindhold
Bliv medlem

"Jeg elsker, når man kan se at fotografiet ikke kun opstår ved et tilfældigt tryk på en knap"

Casper Dalhoff er dommer i fotokategorien til Årets Pressefoto 2022.

casper dalhoff

Jonathan Magnus Dalhoff Casper Dalhoff er dommer i Årets Pressefoto 2022.

Navn: Casper Dalhoff
Stilling: Fotograf på Jyllands-Posten

Om dig selv:
Jeg er født i 1972. Det lyder som en kliche, når jeg siger, at jeg fra første gang, jeg havde et kamera i hænderne som 15-årig, var klar over, at jeg ville være fotograf, men sådan var det. Magien og rummet, der blev skabt mellem mig, kameraet og det, jeg lavede billeder af, var fantastisk og det er det stadig.

Jeg er uddannet fra DMJX i 1999. I en årrække har jeg været freelancefotograf i København, som jeg kombinerede med en halvtidsstilling på ugeavisen Ingeniøren. I 2006 blev jeg fastansat på Jyllands-Posten, hvor hele verden er blevet min arbejdsplads.

Selvom jeg har rejst i mere end 60 lande, så har jeg altid haft en stor forkærlighed for at lave historier fra Danmark - om mennesker, der ikke lever livet på ”den lige vej”. Jeg elsker at vise omverden, hvordan Danmark ser ud – Nu og for vores eftertid.

Hvad var den første tanke, der gik gennem hovedet på dig, da du blev spurgt, om du ville være dommer til Årets Pressefoto?
Jeg havde ingen betænkningstid, da jeg blev spurgt, om jeg ville være dommer. Jeg har været dommer før i Danmark og i Litauen, og det er uden tvivl en stor ære at få lov til at være med til at lave det fotografiske årsværk for 2022.

Det er et stort ansvar at skulle pege på kollegaers arbejde og bestemme, hvad der skal hædres og fremhæves. Der er ingen tvivl om, at nogle vil være uenige i de valg, vi kommer til at tage. For mig er det et håb, at vi formår at lave en komplet- og samlet udstilling, der ikke stritter i alle mulige retninger - En samling som den danske fotografstand samlet kan være stolte af. Jeg ved, at jeg vil komme til at se fotografi i meget høj klasse. Det kan der ikke være tvivl om. Derfor har jeg også stor ydmyghed over for opgaven med at skulle vælge til og fra.

Hvad drømmer du om at se ved Årets Pressefoto?
Jeg elsker, når man kan se at fotografiet ikke kun opstår ved et tilfældigt tryk på en knap - men at der er tanker bag det budskab, som fotografen ønsker, at vi som betragtere skal se uanset om det går stærkt, når der laves nyheder eller i de længere reportageforløb. 

Jeg har set mange fantastiske fotografier taget i år. Dem håber jeg at se igen og jeg håber, at der vil være fotografiske fortællinger fra fotografer, der ikke har de store udgivelsesplatforme. 

Hvad er det vigtigste for dig, når du skal finde en vinder i Årets Pressefoto?
Vi er tre, der skal være enige om et vinderbillede/historie og det håber jeg, at vi kan blive. Jeg håber også, at der er en afsender på fotografiet, at der er plads til følelser, og at nærværet er til stede. Jeg håber, at der er fortællinger, som viser, at fotografen har noget på hjertet.

Kategorierne er meget forskellige og spænder vidt. Nogle lægger op til klassisk reportage og andre til koncepter. Jeg vil helt sikkert kigge efter øjeblikket, hvor magien opstår.

Hvad skal der til, for at du synes, at en historie er godt fortalt?
At fotografen har taget stilling til hvad budskabet er og har tænkt sig godt om i sin redigering. Når vi dommere sidder i et mørkt lokale, så har vi ganske få sekunder til at beslutte os om vi skal se billedet igen eller ej. Derfor skal fotografiet ramme os på kort tid. Følelser, nærvær og kærlighed til den historie man fortæller, vil hurtigt kunne sætte sig i mig.

Hvad vil kunne overraske dig?
Jeg er åben overfor alle retninger inden for det fotografiske – Det eneste der vil overraske mig er, hvis det ikke bliver fantastisk… Held og lykke til alle… Pak alt det bedste I har lavet og send ind.

Kommentarer