Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Gratis arbejde med Movia-film sætter sindene i kog

I disse dage er der flere tråde på Facebook, der omhandler at en filminstruktør og en fotograf efterlyser gratis arbejdskraft til en film om buslinje 5C.

Movia

Johnny Frederiksen

“Hey alle, instruktør og fotograf laver lige nu en rigtig pæn (non-profit) film for Movia linje 5c. Drengene står og mangler en b-foto til at hjælpe dem tirsdag aften, onsdag og torsdag dag, Er der nogen der kunne være interesseret i at arbejde på et non-profit projekt med disse dygtige drenge og lave en virkelig flot film”? 

Det var det der skulle til, for at starte en større diskussion i cyberspace.

En fotojournalist skriver: “Er der nogen der kan fortælle mig hvordan det er kommet så vidt i vores branche”? Og så flyver ord som “ukollegialt” og “idioter”, tonen er skarp, og selv om andre forsøger at argumentere for at vilkårene er sådan i filmbranchen, så rammer det jo også vores branche, da vi er meget mere end pressefotografer og fotojournalister. Det er jo også den type opgaver som vi løser, og hvis filmfolkene kalkulerer med gratis arbejdskraft, så bliver det umuligt at tjene en anstændig løn på sådanne opgaver i fremtiden.

Et svar i en af trådene er: “Instruktør og fotograf - har vel et ønske om skabe en fed produktion, hvor pengene bruges på produktion fremfor løn”. Endnu et argument der sætter fut i debatten. I min verden følger et anstændigt honorar med en opgave, som dækker både udstyr og løn, også hvis der er behov for at skulle hyre kolleger ind til at hjælpe med at udføre opgaven, en konstellation der ikke forekommer lige så tit for medlemmer af Journalistforbund, desværre kan man sige, men forbundet har desværre en uheldig historik i at håndtere sådanne sager imellem medlemmer, hvis det går galt.

Personligt mener jeg at vi skal være i stand til at hjælpe hinanden med at løse store opgaver, det giver ikke meget mening at skulle gå efter samarbejdspartnere uden for vores faglige netværk, blot fordi vores hovedforbund, ikke er i stand til at håndtere tvister imellem medlemmer. Selv om dette er et lille sidespring i historien, så mener jeg at vi skal blive bedre til at bruge, og samarbejde med hinanden.  

I denne konkrete sag, tror jeg ikke at det er Movia, der har bedt nogen om at arbejde gratis, det tyder mere på at man har aftalt et honorar med et produktionsselskab, som ikke er dækkende for den tekniske kvalitet og udførelse som der forventes, og derfor opfinder man så behovet for en non-profit B-fotograf. Og her mener jeg at det signaler stærkt fagligt sammenhold imellem PFer, at råbe vagt i gevær og give svar på tiltale til dem der forsøger sig, med at finde gratis arbejdskraft via Facebook.

Dette er en faglig kommentar, skrevet af mig personligt, på baggrund af opslag på flere åbne Facebooksider, jeg har med vilje undladt at nævne navne på de medvirkende. Denne kommentar er skrevet for at fremkalde en sund debat om problemet.

God søndag fra

Johnny Frederiksen.

 

 

Kommentarer