Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Fremtiden er visuel!

Lyset for enden er tunnelen er ikke et modkørende tog! Faglig kommentar fra formand Lars Lindskov.

I fagbladet Journalistens nr. 10 er der en stor artikel om fotojournalistuddannelsen og om hvordan det er gået de uddannede de sidste 10 år – det er en spændende artikel og den har naturligvis været diskuteret i PF´s bestyrelse – og vi er mildelst talt ikke enige om den undersøgelse, der ligger til grund for artiklen og ej heller om fremtiden for vores fag.

Det er naturligvis helt fair, at Journalisten laver en rundspørge, men det kunne nu have været noget mere interessant, hvis rundspørgen havde været lidt bredere i det fotografiske miljø. Der er en række uddannelser indenfor fotografi og det kunne have været ganske interessant, at få et indblik i de øvrige fotouddannelsers beskæftigelse gennem de seneste 10 år. Et ganske enkelt eksempel er at ledigheden blandt PF´s medlemmer i august 2016 er på 3.5% mens den for DJ:Fotograferne er på 9,5% - det er trods alt en forskel, som kunne være interessant, at have haft med i det store billede, hvis man må bruge det sprogbrug blandt fotografer – og Journalisten skal jo være fagblad for alle medlemmer, så det kunne være et af de steder, hvor Journalisten viste mangfoldighed.
 

Når vi i PF´s bestyrelse ikke er helt enige er der såmænd flere grunde til det. Dels synes nogle, at undersøgelsen er ret mangelfuld, andre havde faktisk forventet, at det var værre end de tal undersøgelsen fremkommer med og dermed ser det såmænd ikke så skidt ud, som nogle havde frygtet, mens andre mener tallet omkring anden beskæftigelse er for høj.

Alle er enige om, at der er tal og svar i undersøgelsen, som kræver noget handling.

Det er selvfølgelig dybt beklageligt, at en meget stor del af de uddannede ikke mener uddannelsen har rustet dem til den faktiske virkelighed – det er ganske enkelt ikke godt nok! PF har faktisk i en meget lang årrække påpeget det overfor uddannelsen og heldigvis er fotojournalistuddannelsens leder Søren Pagter opmærksom på problemet – det forventer vi os meget af!

Fotojournalistuddannelsen har 25 års jubilæum i 2017 og det er en meget
respekteret uddannelse, som regnes for verdens bedste uddannelse indenfor sit fagområde, men her op til jubilæumsåret er det tid til at overveje, hvad fagområdet i virkeligheden er. De danske studerende er fremragende og får virkelig stor viden med sig fra uddannelsen og er rustet til selve fagets udtryksform, men måske ikke så meget rustet til det arbejde de skal ud i efter uddannelsen. Det viser undersøgelsen også tydeligt – det er faktisk her, at de fleste ikke mener, at uddannelsen har gjort dem klar til den virkelighed, der venter dem – og det er naturligvis et stort problem.

Det er mit indtryk, at en lang række af studerende ikke kender til den arbejdsmæssige virkelighed, når de starter på uddannelsen og det er naturligvis også et problem.

Nogle amerikanske forskere mener, at mere end 50% af arbejdsstyrken i 2020 vil være løs-arbejdere uanset branche – det har vi forventet i den danske mediearbejdsverden i mange år og der er ingen tvivl om, at langt de fleste indenfor netop vores fag vil have den form for tilknytning i fremtiden. Det vil mange andre faggrupper også opleve!

Derfor har DJ også i mange år prøvet at få Folketingets partier til at forholde sig de anderledes forhold på arbejdsmarkedet. Det er en svær kamp, men heldigvis har mange andre faglige organisationer fået forståelse for fremtidens udfordringer på arbejdsmarkedet, så vi må forvente et øget fokus på den del.

Journalistens undersøgelse synes nogle som sagt også kan ses som positiv – i hvert fald ud fra forventninger. Der er faktisk op mod 75% der mener, at de klarer sig særdeles godt, godt eller acceptabelt. Det er måske ikke så ringe.

Der er helt klart en underbeskæftigelse blandt mange freelancere i dag og det skal man naturligvis tage med i betragtningen. Vi har set en række fyringsrunder i den danske medieverden og det er ganske uforståeligt, at danske mediechefer ikke har blik for den visuelle fremtid – det er faktisk mere end uforståeligt – det er uacceptabelt. De danske medier skal kæmpe med og mod de sociale medier som er blevet så visuelle og mediernes indtægter og berettigelse skal selvfølgelig skabes på baggrund af kvalitet.
 

Nutiden – og i høj grad fremtiden – er visuel og den tilhører de visuelle indholdsleverandører. De nuværende chefer for indholdet på stort set alle medier burde se sig over skulderen og mærke godt efter!

Danske fotojournalister er klar til fremtiden. Omstillingsparate (fy-ord) og klar til den nødvendige kamp – det kan godt være, at det ikke bliver på en landsdækkende avis, men alle medier uanset ejerskab med respekt for sig selv og deres brugere skal have kvalitetsindhold – der er en fremtid og den er visuel!

PF-ere er fremtidens visuelle indholdsleverandører.

Kommentarer