Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Fotojournalist fra Information vinder Årets Pressefoto 2021

Sigrid Nygaard fra Dagbladet Information har taget Årets Pressefoto 2021 og Jacob Ehrbahn fra Politiken er kåret som Årets Pressefotograf.

Sigrid

Lars Horn / Baghuset Årets Pressefoto 2021 - Sigrid Ryge Nygaard, Dagbladet Information

2021 blev et lidt indadvendt år for dansk fotojournalistik og afspejler på den måde året, som mange af os oplevede det. Corona-restriktioner i både ind- og udland gjorde deres til at spænde ben for rejser og for den fulde frihed til at lave reportager, som danske fotografer er vant til. Det ses dog ikke i kvaliteten af billederne og de visuelle fortællinger.

Men valget af emner og ikke mindst selve Årets Pressefoto, der også vinder i kategorien Hverdag, peger måske lidt mere indad og viser en refleksion over eviggyldige emner som liv, død, kærlighed og eksistens. Dommerne beskrev årets vinderbillede som fotojournalistik, når den er finest.

”Det råber ikke i sin form, men siger meget og vil os meget i sin ualmindelige almindelighed, og derfor er det både forventeligt og overraskende på samme tid. For det er privat og intimt, men også debatskabende og fortæller om sin samtid, og så er det ikke mindst fyldt med den kærlighed, som flyder i en cirkel gennem berøringerne.”

Dommerne i Årets Pressefoto

åp vinder

Sigrid Nygaard/Dagbladet Information/ Årets Pressefoto 2021.

Sigrid Nygaard har tidligere vundet priser i konkurrencen og vinder Årets Pressefoto for første gang, mens Dagbladet Information også vandt i 2019 med Sarah Hartvigsen Junckers billede af statsminister Mette Frederiksen, der omfavner en af ’drengene fra Godhavn’.

Jacob

Lars Horn/Baghuset Årets Pressefotograf i Årets Pressefoto 2021, Jacob Ehrbahn/Politiken.

Dommerne har i år valgt at tildele titlen som Årets Pressefotograf til Jacob Ehrbahn fra Politiken, der hermed kåres for fjerde gang. Han er med andre ord en gammel kending, der vandt titlen i 2001, 2012 og 2014 og to gange har vundet prisen for Årets Pressefoto i hhv. 2005 og 2015.

åp pressefotograf

Jacob Erhbahn/Politiken/Årets Pressefoto 2021 Vinder af prisen som “Årets Pressefotograf” under Årets Pressefoto 2021 (Billede 1 i kollektion på 5)
NÆSTE STOP STORBRITANNIEN: Kurdiske mænd fra Kirkuk i Irak luner sig ved et bål i udkanten af den franske havneby Dunkerque, hvor mere end 1000 flygtninge og migranter har slået lejr. De har alle hutlet sig op gennem Europa med en drøm om et bedre liv i Storbritannien – derfor planlægger de fleste at krydse Den Engelske Kanal i en af de små gummibåde, som smuglerne sen- der afsted. Andre vil prøve med lastbiler. Lige nu er vejret dårligt, så folk hober sig op i lejrene. For få dage siden druknede 27 mennesker, da en båd kæntrede. Alligevel er folk villige til at tage chancen.

I år modtager han desuden en 2. pris i Nyhed Danmark samt vinder 1. prisen i både Åben Klasse og i Nyhed Udland. Særligt i sidstnævnte kategori har han gennem årene hentet mange priser ikke mindst for sine reportager om flygtninge, som hans vinderserie i år også omhandler.

Da årets jury valgte ham til Årets Pressefotograf, lagde de særlig mærke til hans gennemgribende lyst til at fortælle historier.

”Man får følelsen af, at det ikke nødvendigvis er billeder, som er lavet af pligt og med en billedbestilling i hånden, men derimod fordi det er en fotograf, der er en passioneret historiefortæller. Det er dejligt, at det er en fotograf, som i et svært år, har kunnet gennemføre så mange historier på trods af forhindringer med corona og nedlukninger. Selv når det hele har været umuligt, har denne fotograf fundet på noget, som er endt med at blive rigtig godt.”

Dommerne i Årets Pressefoto

Som noget særligt i år handler selv vinderbilledet i sportskategorien, taget af Liselotte Sabroe, også om liv og død. Årets største sportshistorie var jo nok landsholdspilleren Christian Eriksens kollaps på banen, og betydningen af det øjeblik kommer vi til at tale om i mange år.

åp sport

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/Årets Pressefoto 2021 Vinder af kategorien ”Årets Sportsbillede” under Årets Pressefoto 2021
STILHEDEN I PARKEN: Danmark spiller EM åbningskamp mod Finland. 15.900 festklædte tilskuere lukkes ind i Parken, og der skal være fest. I det 43. minut falder Christian Eriksen om med et hjertestop. Aldrig har Parken været så stille. Spillerne slår ring om deres holdkammerat, der ligger på banen og får hjertemassage. Der går meget lang tid i uvished. Christian Eriksen køres til Rigshospitalet, og da meldingen kommer om, at han er vågen og stabil, kan der høres et lettelsens suk i Parken.

Se hele udstillingen ”Årets Pressefoto 2021” på Det Kgl. Bibliotek, Den Sorte Diamant fra d. 5. marts - 30. april 2022 eller online på ÅretsPressefoto.dk

Kommentarer

Anonym

fre, 03/04/2022 - 15:01

Kære Sigrid Nygaard! STORT tillykke med titlen til dit utroligt stærke billede, “Årets Pressefoto”. Det har du fortjent! Kam.og kollegial hilsen Hans Otto