Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Fotografer fortæller om PTSD

Dansk Journalistforbund og PF har I højere grad haft fokus på sikkerhed, og nu står tre fotografer frem og fortæller om deres oplevelser og tanker og mødet med Post Traumatisk Stress Syndrom.

Det er Jørn Stjerneklar der har produceret de tre videoer for DJ og han deltager selv i en af dem sammen med Jan Grarup og Peter Hove. I videoerne fortæller de hver især om deres oplevelser og arbejde i hhv. Somalia, Rwanda og Irakkrigen og hvad det betyder at komme hjem til hverdagen efter sådanne oplevelser. 
De tre videoer kan ses her på Journalisten.dk

Det kan ramme alle
Sikkerhedskonsulent Eva Jakobsen, DJ, arbejder til dagligt med stressrådgivning og forklarer om PTSD: 
"I medie- og kommunikationsbranchen er det ikke unormalt at fotografer, journalister, tv-tilrettelæggere og kommunikationsmedarbejdere i fx nødhjælps organisationer bliver udsat for ekstreme oplevelser i kortere eller længere tid.

Det har længe været en fortælling i mediebranchen at når fotografen satte linsen for øjet og journalisten trak blokken frem, så blev de ikke så påvirkede af situationen, nu var de professionelle og på arbejde, og dermed havde de et panser der beskyttede dem mod en psykisk påvirkning."

Men sådan er det ikke. Eva Jakobsen opfordrer medlemmerne til at se videoerne, tale med sine chefer og kollegaer om sine oplevelser og kontakte hende, hvis man deler oplevelser med de tre fotografer og føler at man har haft det på samme måde.

Vigtig information
Lars Lindskov understreger vigtigheden af, at disse tre fotografer fortæller om deres oplevelser: 
"Jeg synes det er et fremragende arbejde Jørn Stjerneklar har lavet og det er jo dybt aktuelt. I PF har vi gennem masser af år haft arbejdsmiljø og sikkerhed på vores dagsorden. Tidligere var det megetomkring arbejdsmiljø og dårlige mørkekamre, men meget naturligt har vi en årrække haft fokus på sikkerhed - både på Nørrebro og ude i verden. Vi har presset lidt på i DJ for at få større fokus på sikkerheden og det er heldigvis lykkedes på en række områder, hvor man blandt andet kan søge sikkerhedskurser og der bliver øget rådgivning på dette meget vigtige område. Det er fantastisk, at Jørn Stjerneklar, så kom med disse input på en meget kvalificeret og tankevækkende måde"

 journalistforbundet kan du læse mere om PTSD og få gode råd til hvordan du kan forberede dig på at arbejde i konfliktzoner. Er du freelancer, kan du søge tilskud til et sikkerhedskursus igennem DJ.

Kommentarer