Forvirret om dronekørekortet? Sådan får du dit A2-certifikat igen
Adskillige droneflyvende PF-medlemmer fik uden varsel en besked fra Trafikstyrelsen om, at deres A2 dronekompetencecertifikat blev kaldt tilbage.
Adskillige droneflyvende PF-medlemmer fik uden varsel en besked fra Trafikstyrelsen om, at deres A2 dronekompetencecertifikat blev kaldt tilbage.
Den hilsen har udløst alt fra panik til forvirring.
Men hvad skal man egentlig bruge et A2-kørekort til - og hvordan får man det igen. Og har man i det hele taget mistet det? Få svar her:
Har du brug for det: A2-kompetencecertifikatet skal bruges for at flyve i de særlige dronezoner - for eksempel i de yderste flyvesikringskritiske områder omkring flyve- og lægehelikopterpladser. Det gælder også, hvis du vil søge tilladelse til at flyve i naturbeskyttelsesområder.
Desuden kan man flyve med de tungere C2-mærkede droner, for eksempel DJI Mavic 3 Pro.
Hvis du ikke har de behov, er det måske fint med det A1/A3 certifikat, du har fået i stedet for A2.
Måske har du slet ikke mistet A2-beviset: Om Trafikstyrelsen har gjort det rette ved at tilbagekalde folks A2-certifikater diskuteres stadig blandt eksperter. Men uanset hvem der får ret, må certifikatet indtil videre anses for at være inddraget.
Det er kun dronepiloter, der udelukkende har taget det gamle 1A-dronebevis, som ifølge Trafikstyrelsen skal have trukket deres A2-kompetencecertifikat tilbage.
Nogle dronepiloter, som før 2021 tog flere dronebeviser (fx 1B), oplevede i forbindelse med den ombytning, som fandt sted sidst i 2021, at få flere A2-certifikater i deres e-Boks. Hvis du var i den situation, bør du tjekke med Trafikstyrelsen, om det er alle dine certifikater, der er blevet kaldt tilbage - eller kun det ene.
For at få A2-certifikatet igen skal man dels have et A1/A3-certifikat, dels lave noget selvtræning. Herefter kan man i princippet møde op til teoriprøve hos en anerkendt prøveafholder uden at have været på et forudgående kursus.
Prisen for prøven ligger på mellem 350 og 1.000 kroner inkl. moms alt efter udbyder. Man har tre forsøg til at bestå i.
Se listen over prøveudbydere her: https://www.droneregler.dk/dronecertifikat/a2-kompetencecertifikat
Man kan også tage et egentligt A2-kursus og blive klædt på til teoriprøven. Her svinger priserne fra 3.000-8.000 kroner hos de forskellige droneskoler.
PF giver IKKE økonomisk støtte til et nyt certifikat: Trafikstyrelsen har kludret i dronebeviserne, og derfor kan nogle af vores medlemmer blive tvunget til at tage en ny prøve, og måske også et nyt kursus.
I PF giver vi gennem Boost-kurserne relevant efteruddannelse til vores medlemmer, så de kan holde sig skarpe og eftertragtede på både arbejds- og freelancemarkedet. Herunder drone-kurser.
Til gengæld kan vi desværre ikke hjælpe med at afholde medlemmers driftsudgifter til jeres virksomheder. Og en opgradering af dronebevis, for de af vores medlemmer der tjener penge på at flyve med drone, hører under den kategori, og skal derfor betales af det enkelte medlem.
Link:
WEBINAR: Video - Drone regler update juni 2024: https://journalistforbundet.dk/pressefotografforbundet/nyhed/webinar-video-drone-regler-update-juni-2024
Læse stof: Trafikstyrelsen - Drone A2 materiale: https://www.droneregler.dk/Media/637884712705596396/Dronevejledning%20Underkategori%20A2.pdf
Kommentarer