Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Faglig kommentar: Deadline - Afmagtens afgrund?

pf-logo

PF

Som bekendt var det uenighed om slaveriet, der førte til den amerikanske borgerkrig fra 1861 til 1865 og det er ufatteligt, at samme menneskesyn i vore dage kan føre til store uroligheder verden over, men man fristes til at sige naturligvis startende i USA.

Det var ganske farefuldt, at dække den amerikanske borgerkrig, og der var naturligvis ikke så mange medier dengang, som der er i dag, men det er skræmmende, at der har været  langt over 100 angreb på mediefolk, der har forsøgt at dokumentere følgevirkningerne efter en politibetjent satte et knæ i nakken på George Floyd med døden til følge.

At den amerikanske præsident Donald Trump i årevis har været stærkt kritisk overfor store dele af den amerikanske presse har også betydet, at en del af de angreb mediefolk oplever kommer fra befolkningen og ikke kun fra politiets side, men det er naturligvis totalt uhørt, at mediefolk bliver groft overfaldet og andre arresteret.

At en mobiloptagelse af en forbipasserende kan udløse så stor fokus er blevet en del af vores dagligdag og netop i dagligdagen kræver det stor etik af de redigerende i medierne, at forholde sig til det meget stof der kommer ind fra borgerne – og i Danmark er det også blevet udbredt, at medierne anvender de såkaldte 112-fotografers materiale. Senest har en artikel i fagbladet Journalisten beskrevet at ikke alle har samme etik i udøvelse af faget, som professionelle pressefotografer og fotojournalister som regel er i besiddelse af. Hastigheden i nyhedsformidling har altid været utrolig vigtig, men den moderne teknologi gør at det nogle gange går måske lige hurtigt nok, så lidt mere eftertænksomhed kunne ønskes – og naturligvis som udgangspunkt bruge professionelle indholdsleverandører.

At begrebet deadline, som mange af os arbejder ud fra hver eneste dag stammer fra den amerikanske borgerkrig tænker de færreste vel over. Når man havde taget fanger blev der trukket en streg og hvis fangerne overskred den blev de skudt!

Pas på hinanden!

Kommentarer