Endnu en våd Berlinger i hovedet på freelancerne
Forliget om overenskomsten på DMA-området er endt uden den ønskede rammeaftale for freelancerne. Så hvad gør vi nu?
MARIA HØY HANSEN Formand for Pressefotografforbundet, Sisse Stroyer.
Det synes som var det i går, da vi for to år siden ved sidste DMA- forhandling stod skuffede tilbage uden den ønskede rammeaftale. Nu står vi her så igen. Stadig uden den rammeaftale, der skulle sikre de allermest basale rettigheder for løstansatte og freelancere.
Opbakningen til den har ellers ikke manglet. Både repræsentanter for fastansatte- og freelancere har kæmpet hårdt for at det denne gang skulle lykkes.
FreelanceGruppen har, med Pressefotografforbundet på sidelinjen, undersøgt omfanget af freelanceproduceret indhold på seks aviser. Politiken, Jyllands-Posten, Ekstra Bladet, Kristeligt Dagblad, Det Nordjyske Mediehus og Weekendavisen.
Det er ikke småting freelancerne får fra hånden. Side om side med fastansatte kollegaer leverer de indhold til de aviser der tager sig godt betalt hos deres abonnementer. Til gengæld halter det med både rettigheder og en ordentlig betaling til de ikke-fastansatte.
I et debatindlæg i Politiken i går havde i alt 130 modige freelancere sat sit navn under kritik af forholdene. I debatindlægget fremgår nogle af tallene fra undersøgelserne. Tallene taler for sig selv. Aviserne har et reelt problem, hvis ikke freelancerne bød ind med arbejdskraft. Altså den billige that is.
Det skal stoppe nu!
Og tilbage til DMA- forhandlingerne. Retorikken fra modpartens repræsentanter har mest af alt mindet om et stædigt barn, der ikke evner at lytte. Ingen bløde mellemlandinger. Bare et urealistisk krav om en enhedsoverenskomst, der ikke stod til reel forhandling. Og så lander forhandlingerne et sted, hvor alle er skuffede og hvor ingen kan komme ud og præsenterer en sejr eller en anstændig vej videre.
Så hvad gør vi nu?
En mulig vej videre kunne være at kigge på det ansvar der burde følge med mediestøtten. Et kædeansvar, der burde diktere ordentlig betaling og samt sikre samme arbejdsmæssige rettigheder uagtet om man er fast- eller løstansat på de enkelte dagblade.
Pressefotografforbundet byder gerne ind til dialog om dette, hvis det kunne have interesse.
Kommentarer