Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Dommerne: Vi kan mærke det, vi har set

Champagnen er poppet og nomineringslisten er sendt ud. Det lykkedes igen i år at få dommerdagene i hus. To lange dag i København er forbi. Covid-19 restriktionerne har givet benspænd til dommerdagene, hvor den største hovedpine har været at planlægge hvornår og under hvilke forhold de kunne afholdes. Det lykkedes med mindre bemanding og en lokation med flere lokaler.

Dommere

Mikkel Berg Pedersen Claus Bjørn Larsen

Fredag blev ingen kategorier lukket. De to dommerhold havde valgt samme taktik: at se alt materialet igennem inden de begyndte at træffe beslutninger. Til gengæld blev der lørdag lukket tre kategorier i stills i løbet af de første fem kvarter. TV/web dommerne blev færdige ved 13 tiden.

Igen i år lyder det fra dommerne i TV/web at kvaliteten er enormt svingende, men de er meget tilfreds med vinderne. “Solidt håndværk, tålmodighed og visuelt stærke historier.” er tillægsordene der bliver brugt om det nomineret materiale. Det er med deres egne ord fotojournalistik i høj klasse som dommerne i TV/web har valgt ud til Årets Pressefoto 2020.

Et element som har fyldt for dommerne i TV/web har været lyd. I multimedie kategorien har dommerne  savnet, at man har inddraget den sans noget mere.

Som en middel at smøre sanserne med, har musikken fyldt for meget i en stor del af TV indslagene. Flere gange har dommerne allerede følt de følelser, som man prøvede at forstærke med musik, så det har været overflødigt.

I år har der været tre fotodommere. Tidligere år har det været fem, hvoraf det har været en palette af fotografer, journalist og andre med tilknytning til visuel formidling.

I år er alle tre dommere fotografer og selvom færre skal nå til enighed, har voteringen ikke været kortere. Klokken 18 blev sidste kategori lukket: Årets Pressefoto 2020.  Det endte med at blive et kompromis, som den dommer, som ikke var enig, kan leve med. 

Fotodommerne har fra start været enige om, at prioritere journalistik frem for form. Især Maria Fonfara har under hele udvælgelsen haft fokus på, at billedet har nerve hele vejen, så man ikke hurtigt bliver færdig med det. Man skal kunne mærke billedet. 

Efter voteringen var fotodommerne enige om, at niveauet for de indsendte billeder til Årets Pressefoto er højt, men at særligt to kategorier ikke fungerede optimalt. Long Term og Åben Klasse. I Long Term var der ikke lagt nok arbejde i serierne og i Åben Klasse var der alt for mange billeder, som skulle have været indsendt i andre kategorier.

Dommerne opfordrer til, at man skal lade være med at tænke på, hvad man tror, der fungerer.

Tag chancer, være mindre kontrollerende og fotografer løs! Det var mange flotte billeder, med kontrolleret flot lys og korrekte indstillinger - men det er alt for kedeligt, kontrolleret og korrekt. Det er som om, det hele skal være perfekt og fotografisk korrekt, som det perfekte lyset og det gyldne snit, men det mister nerve og mangler energi.

Efter to dages votering står fotodommerne tilbage med en god følelse og er åbenbart ikke træt af at diskutere, eftersom de udenfor dommer rummet fortsætter de energisk snakken om konkurrencen. 

 Vi glæder os til at vise jer alt det dommerne har præmieret den 7. maj 2021.

Se alle de nominerede her
 

Kommentarer